Melontakausi on ohitse, kanniskelevat Päivä Lämsä, Raino Luoto, Kari Paunasalo ja Petri Harju kanoottia syysteloille.

Kanootit kannetaan syysteloille

Mallasveden Melojien ensimmäinen kesä onnistui hienosti

Tästä kesästä jäi kaikkiaan hieno fiilis, etenkin kun se oli seuralle vasta ensimmäinen ja onnistui näin hyvin. Mallasveden puheenjohtaja Päivi Lämsä on tyytyväinen Valkeakosken kuopuksen kesään ja Päivin sanoihin on Kari Paunasalon, Petri Harjun ja Raimo Luodon helppo yhtyä.
  - Melojat kantoivat kanoottinsa jo syylomalle tältä kaudelta, mutta toiminta jatkuu läpi vuoden. Viime syksynä aloittaneella Mallasveden Melojilla on jo hienosti 50 jäsentä, mikä todistaa, että ennen Melojia Valkeakoskella on ollut iso aukko urheilusivistyksessä.
  - Kyllähän meitä on kiitelty siitä, että vihdoinkin tällainen seura saatiin perustettua. Alkukesän kylmyys ja tuuliset kelit eivät vielä houkutelleet uusi melonnan harrastajia lajiin ja monelta jäi pitkäaikainen unelma haaveen tasolle kiireidenkin vuoksi.
  - Syksy toi kivat "kesäkelit" ja monet heräsivät. Kyselyjä on tullut suunnalta sun toiselta. Se on hienoa, mutta keljua on vastata, että melontakausi on kylmenneiden vesien takia ohitse ja jatkuu vasta ensi keväänä.

Toimtaa läpi vuoden

Päivi Lämsän mukaan ei missään nimessä ole myöhäistä liittyä seuraan. Joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina Melojat kokoontuu keskusteluiltaan Apian urheilutalolle. Seuraava turinailta on maanantaina 6. marraskuuta urheilutalon kokoustiloissa kello 17.
  - Tervetuloa vaan uuden pohtimaan ja puuhaamaan. Lajiin kannattaakin tutustua ensin teoriassa ja kuunnella muiden kokemuksia ja käsityksiä. Pidämme teemailtoja, jolloin palaamme kesällä tehtyjen retkien tunnelmiin ja järjestämme lajiesittelyitä, koska melontaa on montaa eri lajia, muistuttaa Päivi Lämsä.
  - Pääasiassa me olemme harrastaneet retkimelontaa Mallasveden saariin, mutta lisäksihän on olemassa rata-, rodeo- ja poolomelontaa. Talviaikana tutustumme näihin ainakin teoriassa.
  - Tulossa on pikkujoulu ja uimahallissa harjoittelemme kevätpuolella pelastautumisia. Neljää vuoroa olemme anoneet.

Retkiltä elämyksiä

Joka keskiviikko kesäkuusta elokuun loppuun Melojat järjesti iltamelontaa seuran jäsenille. Kesän aikana tutuiksi tulivat retket Huhtasaaressa, Päärholmin saaressa, Painonjärvellä, Hausalon lenkki, pelastautumisharjoitukset Kirjaslammella, päiväretki Viidennumerolle.
  - Suven tapauksiin kuuluivat lisäksi tapaaminen Kangasalan Melojien kanssa Etusaaressa, yhteinen illanvietto Valmarinniemessä ja yöpyminen Viitasaaressa teltoilla sekä tapaaminen Vanajaveden Vesikoiden kanssa ja retki Lautsiaan yhdessä Valkeakosken Ladun kanssa.

Koulutusta omin voimin

Melojat järjesti kauden aikana neljä kajakkimelontakoulua ja yhden koulujakson inkkarimelojille. Kouluja olivat vetämässä Kangasalta Reijo Koski ja Reino Salo sekä Nokialta Outi Svenn. Päivi Lämsä ja Petri Harju kävivät ohjaajakoulutuksessa ja näin kauden viimeiset kurssit vedettiin seuran omin voimin. Näissä kaikissa kouluissa oli mukana yhteensä seuran 32 oppilasta.
  - Melojien jäsenillä on omia kanootteja ja lisäksi seura itse hankki kolme kajakkiyksikköä ja yhden kaksikon. Kalustopuolella tulee lisätarvetta, kun seuran jäsenmääräkin kasvaa. Vesiliikenteen säätöjen ja vesien kohteliaisuuspykälien puolesta Melojat on otettu hyvin vastaan. Kaikki toimivat hyvin. vaaratilanteita ei ole syntynyt, melojaporukka kiittelee.
  - Varoja melojat hankkivat mm. melontakouluilla, myyjäisillä, jäsentiedotteen ilmoitustilalla, eri yhteisöjen avustuksella, ja Merjan kirppiksellä Valintatalon yläkerrassa (Apiankatu 2) Melojilla on yhä pöytänsä, jonne voi viedä tavaraa myytäväksi.
  - Mallasveden Melojien toiminnasta lisää kertoo Päivi Lämsä. Päivin tavoittaa numerosta 040 761 1656.

Lähde: Valkeakosken Sanomat 12.10.2000, sivu 18.
Teksti ja kuva: Alpo Eerola.