Morsiosorsa (Aix sponsa) lähdössä lentoon Apian kanavan tammen alta joulukuussa 2002. Laji on lintubongareden ns. E-ryhmän eli tarhakarkulaisiin kuuluva joten siitä ei saa havaintopisteitä. Harvinainen havainto kumminkin, kajakistaan kuvannut Vuoden 2004 kuntomeloja Kari Paunasalo Valkeakoskelta.

Vasarat alkavat paukkua Valkeakoskella

Vuodenvaihtessa viisivuotissymttäreitään viettänyt pieni mutta toimelias molontaseura Mallasveden Melojat ry. Valkeakoskelta puuhaa ensi keväänä ja kesänä ahkerana Apianlahden rannalla. Lähivesillä saattaa hyvinkin kuulla vasaran kilkettä, kun melojat rakentavat uutta kanoottivajaa.

Silloin kannattaa joko pysyä kaukana (jos ramasee) ja tulla myöhemmin uudestaan avajaisiin. - eihän me silloin enää kehdata töihin laittaa, vaikka vaja olisi vielä hieman keskenkin nauraa Päivi Lämsä. - Tai rohkeammat voivat ihan reilusti ilmoittautua talkooapulaiseksi ja tulla rakentamaan ja maalaamaan.
Mallasveden Melojat solmi viime marraskuussa kaupungin kanssa 10-vuotisen vuokrasopimuksen 1100 m2 suuruisesta maa-alueesta Apian leirintäalueen pohjoispäädystä. Vajan virallisia avajaisia vietetään heinäkuun lopppupuolella 23-24.7 jolloin kaikki Valkeakosken melontavesistä kiinnostuneet ovat Päivin mukaan tervetulleita katsomaan uutta pytinkiä ja samalla pienimuotoiselle retkelle lähivesille. Lähtö tapahtuu Apian leirintäalueelta ja matka suuntautuu Kangasalle (kts. tapahtumakalenteri toisaalla lehdessä). Seuran toimintaan voi tutustua myös nettisivuilla osoitteessa http://yhdistykset.vlk.fi/melojat.

Artikkeli julkaistu Meloja-lehdessä 2/2005, sivu 40.
Teksti: Päivi Lämsä.
Kuva: Kari Paunasalo.