Melontaa Valkeakoskella - ennen ja nyt -

Historiaa

Varsinainen melontaseuratoiminta Valkeakoskella sai alkunsa vuoden 1999 lopulla. Vuosien varrella useampikin paikallinen oli käynyt melontakoulun Kangasalla. Heidän rekistereistään saatiin tiedot näistä henkilöistä osoitteineen. Valkeakosken Latu kustansi ensimmäisen kirjeen postituksen ja tarjosi mahdollisuuden kertoa melonnasta illanvietossaan.
  Mallasveden Melojat ry:n virallinen perustamiskokous pidettiin 1.11.1999. Seuran toiminta lähti vilkkaasti käyntiin. Paikalliset yritykset ja kaupunki antoivat tukea alkavalle toiminnalle ja tukikohdaksi melojat saivat Kirjaslammen lavan. Perustajajäseniä oli 12. Jäsenmäärä on kivunnut ylöspäin vuosi vuodelta yltäen vuonna 2004 102:een.

Oma vaja

Seuran toiminta edellytykset saatiin varmalle pohjalle vajan myötä. Talkootyöllä tehty vajarakennus nousi Apian rannalle vauhdikkaasti - huhtikuun alun maansiirtotöistä kului vajan avajaisiin vajaa 3 kuukautta. Yhteenlaskettuna hankkeen fyysiseen toteutukseen käytetty aika 2240 talkootyötuntia melontamatkaksi muutettuna vastaisi noin 11200 melottua kilometriä. Suurkiitokset siis kaikille talkoisiin osallistuneille! Tänään Seuran tukikohtana toimii siis uusi vaja Apian Camping-alueella.
  Vajassa on 80 kajakkipaikkaa, joista puolet on varattu yksityisille ja puolet seuralle. Tällä hetkellä yksityisiä kajakkeja on 25 ja seuran kanootteja 24, joista yksi on kaksikko ja yksi intiaanikanootti,

Toimintaa

Talvisin melojat kokoontuvat uimahallilla tuenta- ja pelastautumisharjoituksissa sekä keskusteluilloissa. Kesäisin toimintaamme kuuluvat viikoittain yhteiset melontaillat tiistaisin ja keskiviikkoisin. Näiden lisäksi seura järjestää lyhyempiä ja pidempiä melontaretkiä. Viime kesän Puulaveden retkellä melontakilometrejä karttui 130 ja mukana oli 6 melojaa.
  Uusia melonnanharrastajia otetaan mukaan melontakoulun kautta. Kesällä järjestettävistä melontakouluista ilmoitamme keväällä ennen kauden alkua nettisivuillamme. Voit myös ilmoittautua ennakkoon kursseille, jos haluat varmistaa paikkasi. Seuran toimintaan voit käydä tutustumassa nettisivuillamme osoitteessa http://yhdistykset.vlk.fi/melojat/. Sieltä löydät keskusteluiltamme, joihin voit tulla mukaan tutustumaan. Järjestämme myös joka kevät maksuttoman melontaesittelyn Apian Camping-alueella. Olet lämpimästi tervetullut mukaan.

Tonnarit

Kanoottiliitto julkaisee Meloja-lehdessä vuosittain ns. tonnarilistan eli vähintään tuhat kilometriä vuoden aikana Suomessa meloneet henkilöt. Mallasveden Melojista listalle on vuosien varrella melonut 8 henkilöä, toiset kerran, kaksi tai kolme; eräät viitenä, kuutena tai seitsemänä vuonna. Melojalistan kärkeen on vuodesta toiseen kirkkaasti yli muiden melonut Kari Paunasalo, joka on valittu myös valtakunnallisesti Vuoden Kuntomelojaksi useana vuonna. Karin kilometrit yhteensä laskettuna 7 vuodelta ovat 66 720 km ja parhaimpana vuonna melontakilometrejä karttui 15 800. Myös naisten 'kärki' löytyy Valkeakoskelta. Kolmen tonnin rajan ainoana naisena Suomessa rikkoi Pirkko-Liisa Rautalin vuonna 2003. Viiden vuoden aikana Pirkko-Liisalle kertyi kilometrejä yhteensä 8 044. Molemmat ovat myös aktiivisia seuratoimijoita - Kari ylläpitää seuran nettisivuja ja Pirkko-Liisa vastaa seuran melontakoulusta ja toimii ohjaajana.

Historian keruuta

Keräämme yhdessä Valkeakoski- Seuran kanssa melontamuistoja ja -kuvia viime vuosituhannelta. Mikäli meloit silloin itse tai tiedät jonkun, joka sitä harrasti - kerro muistoistasi meille.

Yhteydenotot: Valkeakoski Seura ry /
Juhani Kivelä
Sääksmäentie 236
puh. (03) 584 3199
Juhani-kivela2@pp.inet.fi
tai
Mallasveden Melojat ry /
Päivi Lämsä,
pävi.lamsa@ray.fi
puh. 040 761 1656.

Melonnasta kiinnostuneita tutustumassa melonnan saloihin Apian leirintäalueella.

Mallasveden Melojat

Lähde: Valkeakosken Sanomat 10.5.2006.
Teksti ja kuvat: Timo Forsttröm.