Valkeakosken Radioamatöörit ry.

Tehtaiden Varjosta Eetteriin
1953-1993

Topi Collin OH3KOH ex OH3TI


SISÄLLYSLUETTELO


LAATIJAN BREIKKI

    Sisällysluetteloon     Seuraavan aiheen alkuun

Valkeakoskelaisten radioamatöörien kerhotoiminnassa on käynyt kuten niin usein muillakin yhdistyksillä; vuosikymmenet ovat vierineet eikä ole tehty mitään koostetta menneestä toiminnasta. On odotettu kauan merkittävää virstan pylvästä, joka antaisi sopivan syyn ryhtymään vaivannäköön. Siinä odotellessa saattaa toiminta lopahtaa lähes kokonaan, kuten kävi täälläkin.

Luovan tauon jälkeen se tosin polkaistiin uudelleen käyntiin, juuri kun yhdistysrekisterin punakynä oli vetämässä viivaa Valkeakosken Radioamatöörit ry:n nimen päälle. Katsottiin, että nyt on korkea aika tallentaa katoavaa kansanperinnettä eli panna muistiin paikkakunnan amatöörien tekosia 40 vuoden takaa.

Pikaoikeudenkäynnissä velvoitettiin allekirjoittanut käymään tähän tehtävään. Mieluisa komennus sikäli, että alkuajoista on armoitetun sana- ja kynäniekka Raunon OH3QC:n yksityiskohtaisen tarkkoja päiväkirjapakinoita monen vuoden osalta. Hänen kiinnostuksensa valokuvaukseen tuotti lisäksi suuren määrän kelvollisia otoksia eri tilaisuuksista.

Lehdistö on aina halunnut tietää avaruuden ritareiden toiminnasta, joten artikkeleita on ollut ja niitä on kiitettävästi taltioitu leikekirjoihin. Ne heijastelevat asioita, joista suuri yleisö on kiinnostunut. Neljäkymmentä vuotta ei tunnu kovin pitkältä ajanjaksolta, mutta radioamatöörien historiassa se on ollut todella merkittävä harppaus. Itse valmistetuista laitteista on siirrytty modernin tietoliikenteen tasolle.

Koska silloin olimme nuoria kaikki, niin vielä löytyy paljon perustamisaikojen jäseniä itse asiassa kuultuna. Kaikkea tapahtunutta ei ole dokumentoitu, joten suullinen perimätieto on ollut arvokkaana apuna. Ja voinhan todeta runebergiläisittäin: "Jotakin ehkä tietäisin, olinhan siellä minäkin".

Parhaat kiitokseni kaikille historiikin laadintatyössä avustaneille!

Topi Collin OH3KOH ex OH3TI


TATU SIVULA, MITÄ OLI ENNEN KERHOA?

    Sisällysluetteloon     Edellisen aiheen alkuun     Seuraavan aiheen alkuun

- Olin saanut radiokipinän jo pikkupoikana. Asevelvollisuutenikin palvelin viestissä, jossa sain sähkötyskoulutuksen ja perehdyin radiotekniikan perusteisiin. Koulutuspaikka oli Karkussa, jossa samaan aikaan palveli myös Halmeen Veikko Kärjenniemestä, tuleva amatööri hänkin.

- Sotien jälkeen asuimme Villbergin talossa Kenttäkadun ja Mallasvedenkadun kulmauksessa. Muistan kun Viherkosken Jaskan kanssa rakensimme silloisen "Harrastelija" -lehden ohjeen mukaisesti 1-putkiset radiopuhelimet. Jaska asui siinä lähellä ja sovimme että kutsumme ja kuuntelemme vuorotellen. Jostain syystä kuuluvuus oli äärimmäisen huono. Keksin silloin koplata hiilimikrofonin vanhan Hornyphonin äänilevysoittimen koskettimiin ja otin lisäkovaäänisen liitännästä ulos vahvistetun signaalin suoraan laitteeseemme. Vähän päästä näin Jaskan tulevan juosten ja huutavan jo kaukaa: "Lopeta ihmeessä, sun äänes kuuluu kaikista kulmakunnan radioista!" Jaska oli huomannut, että äitinsä radiosta oli aamuhartauden sijasta tullut minun kutsuani ja juostessaan Mallasveden katua oli vielä Eerikäisen avoimesta ikkunasta kaikunut ämyrin täydeltä: "HUOMIO PAJA, TÄÄLLÄ KENTTÄ, KUULUUKO?"

- Siihen loppuivat siltä erää kokeilut. Pelästyimme, koska samoihin aikoihin oli Suomessa joku tuomittu ankariin sakkoihin luvattomasta radiolähetyksestä. Piilotimme visusti radiopuhelimen tekeleet.

- Jaakko Viherkoski oli muuten armoitettu kokeilija ja rakentelija. Hän rakensi silloin vielä harvinaisen dynaamisen mikrofoninkin, joka sitten päätyi jonkun orkesterin käyttöön. Kun ensimmäisistä nauhureista kuultiin, teki Jaskakin ihan toimivan teräslanka magnetofonin. Vieläkin on kerholla tallella Jaakon lahjoittama sähkötyssummeri - vanhasta höyryradion kuulotorvesta tehty. Viherkosket muuttivat sittemmin Kanadaan ja lupaava amatöörin alku häipyi merten taakse.

- Töiden perässä kulkeuduin sitten Kymenlaaksoon, jossa kävin myös amatööritutkinnossa ja sain tunnuksen OH5PM, eli "viitosten Pitkä Mies" (miten kuvaava suffiksi! laat.huom.), niin kuin minua haukkuivat.

- Kierros umpeutui tänne Koskiin sitten 50 -luvulle tultaessa. Perhe oli jo perustettu ja asustelimme vanhassa Miettisen lihakaupparakennuksessa Kauppilanmäessä. Minulla oli jonkinmoinen kotitekoinen lähetin vaihdettavilla keloilla, mutta vastaanottimena oli aluksi ihan tavallinen BC -kone. Tiedät, ettei siinä voinut olla kelvollisia bandeja kuin muutaman millin levyisenä sen epätarkassa asteikossa! Myöhemmin sitten oli parempia mutta kuitenkin kotikutoisia rigejä. Asematunnukseni muuttui lääniä vaihdettaessa ja se on ollut siitä lähtien OH3OV.

- Liikennöinti oli melko väljää, ja mm. Yhtyneiden puutavarahinaajat käyttivät 80 m amatöörialuetta yhteyden pidoissaan. Taisi siinä tulla välillä rikottua hyvää liikennöinti tapaa ja huudeltua kippareille.

- Tutustuin sitten Kärjenniemessä asuneeseen Saresalon Raunoon, joka oli heti viestissä selvittänyt amatööritutkinnon ja saanut tunnuksen OH3QC. Toisesta alan harrastajasta oli huomattava tuki.

Yhdessä rakenneltiin ja kulmakunnan pojat kiipesivät antenneja pihapuihin. Puuhailumme oli herättänyt laajempaakin huomiota. Tuli siinä ihan luonnostaan mieleen, että täällähän olisi riittävästi saman henkistä porukkaa vaikka kerhon perustamiseen.


TOIMINTA KÄYNNISTYY

    Sisällysluetteloon     Edellisen aiheen alkuun     Seuraavan aiheen alkuun

Eipähän sitten muuta kun toimeen. Kun vielä löydettiin Yhtyneiden voimalaitokselta paikkakunnan kolmas radioamatööri Aarne Ekberg OH3SN, olikin koossa kerhon perustamiseen riittävä ydinryhmä. Valkeakoskella tosin oli jo 86 rekisteröityä yhdistystä, mutta arveltiin yhden vielä sopivan joukkoon. Kutsu paikallisessa lehdessä keräsi tusinan verran asiasta kiinnostuneita Yhtyneiden Paperitehtaiden Tervasaaren luentosaliin 17.6.1953.

Nämä peruskiven muuraajat olivat:

Tilaisuuden avasi ja harrastetta esitteli Tatu Sivula OH3OV, joka tästä aloitti pitkän uransa kerhon puheenjohtajana. Hänen kautensa on käsittänyt käytännöllisesti katsoen koko kerhon toiminta-ajan. Ensimmäiseen johtokuntaan tulivat valituiksi: Allan Sillanpää, Bruno Mitikka, Aarne Ekberg OH3SN ja Rauno Saresalo OH3QC.

Alkuaikoina oli mukana useita vain muuten sähkötöistä kiinnostuneita tai innokkaita yleisharrastelijoita. Perustajista vain yksi - Toivo Santala - valmistui aikanaan radioamatööriksi. Suurimmillaan jäsenmäärä oli perustamisvuoden lopulla, jolloin kirjoilla oli 20 harrastajaa.

Kerhon perustarkoitus oli kuitenkin kasvattaa ja kouluttaa varsinaisia radioamatöörejä. Erinäisten kommellusten jälkeen saatiin perustyökalu eli summeri kuntoon ja sähkötysharjoitukset pantiin alulle. Alusta pitäen amatööreihin myötämielisesti suhtautunut Yhtyneet Paperitehtaat luovutti käyttöön Tervasaaren luentosalin, jossa pidettiin tiiviisti sähkötysharjoituksia ja tekniikkaluentoja. Näitä veti jo varusmiesaikoinaan kouluttajana toiminut Rauno OH3QC. "Kyllä se on siunattu asia, että nämä vehkeet saa pelaamaan ainakin taululla ja liidulla!"

Heti perustamisvuonna kerho sai kelpo julkisuutta OH3OV:n pidettyä sytyttävän puheen radioamatööriydestä "nuorisoparaatissa". Tilaisuus oli nuorisotyölautakunnan Tietolan koululla järjestämä harrastemahdollisuuksien esittely. Vielä suurempi yleisömenestys Tatulla oli YPT:n harrastusnäyttelyssä. Asema oli nopeasti kasattu ja osittain vielä kokeilematon, mutta ratkaisevalla hetkellä yleisön edessä se kuitenkin toimi. Selostuksissaan toimittajat tituloivat häntä teknikoksi ja aseman teho ilmoitettiin 50 kilowatiksi. Ensimmäinen palkinto "sähkötöiden" sarjassa!

Huolimatta kroonisesta rahapulasta innostus oli korkealla. Kerjäyskierros radioliikkeisiin tuotti sekalaista tavaraa rakentelun perustaksi. Kukin tutki omia nurkkiaan ja kartutti kerhon välineistöä. Etunenässä aina hyväsydäminen Veikko "Vic" Halme OH3RE, tuleva jäsen sitten merimieselämään kyllästyttyään. Hän jopa auttoi usein rahallisesti kerhoa velkojen alkaessa kaatua päälle.

Kauppalan kanssa välit sen sijaan takeltelivat. Apuraha-anomukset evättiin milloin minkäkin takia. Oli kuulemma liian vanhaa jäsenistöä, leimattiin askartelukerhoksi ja taidettiin epäillä jopa ammattiyhdistysliikkeeksi.

Tuli muutakin jobinpostia. Aivan yllättäen siirtyi ajasta iäisyyteen perustajajäsen Bruno Mitikka. Hän oli ammatiltaan radioasentaja ja valmistautumassa hyvää vauhtia pätevyyskokeisiin. Kerho menetti hetkessä tärkeän perustekniikan tuntijan.

Valmennuskurssi jatkui ja tulostakin syntyi. Ensimmäiset oman kerhon kouluttamat amatöörit olivat Topi Collin OH3TI ja Toivo Santala OH3UI. He läpäisivät hyväksyttävästi pätevyystutkinnon Riihimäen Viestirykmentin kokeissa kevättalvella 1954. Taisipa olla juuri silloin se legendaarinen Suomen suurin osallistujajoukko, 80 testattavaa samalla kertaa! Kerhossa pantiin uusien siviili amatöörien valmistuminen tyytyväisyydellä merkille. Tuohon aikaan hamssit tehtiin pääsääntöisesti puolustusvoimain koulutuksen kautta.

Toiminta nytkähti taas merkittävästi eteenpäin, kun kerhohuone löytyi Lotilan ammattikoulun tiloista rehtori V.P.Suihkon ystävällisellä avustuksella. Olihan se kylläkin levoton ja hieman kaukana keskustasta, mutta paikka kuitenkin rakentelulle. Kerholla oli vanha kotitekoinen liikennevastaanotin ja pieni lähetin kyhättiin itse. Katolle vedettiin 40 m:n dipoli ja suosittu Hertz. Työskenneltiin omilla kutsuilla, koska kerhon lupa ja asematunnus viipyivät byrokratian rattaissa. Yriteltiin jopa antaa viikoittaista bulletiiniä vähän niin kuin mainosmielessä, koska 40 m:n alue oli löydettävissä jokaisesta yleisradiovastaanottimesta. Hyvä ajatus hiipui muutaman kerran jälkeen asian puutteeseen.

Kerran Santalan Toivo, OH3UI workki kerholla yksinään ja kopeloi avonaisen lähettimen takaa kelan ulosotoista hoidettavaa antennin viritystä. Käsi sattui osumaan "lyytin" napoihin, jolloin kova sähköisku heitti niin aseman kuin operaattorin lattialle. Siitä viisastuttiin ja pyrittiin jatkossa työskentelemään pareittain. Samainen Santalan Toivo oli jo silloin todellinen radioamatööri. Hän rakensi itse aivan alusta kaikki laitteensa. Vastaanottimena oli pitkään 3 -putkinen suora!

Rahapulan vaivatessa pyydeltiin rohkeasti avustuksia. Liiallinen rehellisyys harmitti jälkeenpäin. Kun OH3QC oli saanut lupauksen Säteriltä rahallisesta tuesta, kysyi sos.päällikkö Jakonen paljonko sitä puuttui budjetista. Rauno yllättyneenä muistelemaan että viisituhatta... "No sepä hyvä ettei enempää", sanoi Jakonen, "meillä nimittäin olisi ollut varaa antaa aina 15.000 markkaan asti!".

Rakentelu jatkui taas. Ostettiin armeijan ylijäämävarastoista vanhaa viestivälineistöä. Poistimme puhelinparistoilla toimineet "lamput" ja korvasimme ne uusilla vaihtovirtaputkilla. Nikkasen Kössi teki hyviä muuntajia, niin että paristokäytöstä päästiin kokonaan jolloin tehoakin löytyi 15 watin paikkeille. Tällä tavoin oli mahdollista päästä ääneen vähin kustannuksin. Suurelle osalle jäseniä se olikin sopiva pehmeä alku, koska laitekanta oli tuttua viestikoulutuksen ajoilta.

Kerhon omaa kalustoa pyrittiin uusimaan asematunnusta odoteltaessa. Kun rahahanoja ei muuten saatu auki, turvauduttiin vekselilainaan johtokunnan jäsenten henkilökohtaisella takauksella. Tiedossa ollut OH5PE:n liikennevastaanotin Eddystone S 556, sen ajan suosikkeja, siirtyi kohtuuhinnasta Valkeakoskelle. Asemakalusto alkoi olla kunnossa, mutta Lotilan ammattikoulun kerhotilat eivät olleet yksin amatöörien käytössä. Levottomuus sekä ilkivalta lisääntyivät ja nuohooja vihasi katolla risteileviä antennilankoja. Lopulta katsottiin viisaimmaksi kerätä laitteet turvaan ja haeskella uutta asemapaikkaa.

Kerhon perustamisesta oli kulunut kaksi vuotta. Oli sopiva aika vetää henkeä ja keskittyä vaikkapa yksilösuorituksiin. Keksittiin pitää jäsentenväliset kontestit ja suunniteltiin oma kunniakirja tuleviakin tarpeita varten. Kilpailuun laadittiin tarkat säännöt ja se vietiin läpi huumorimielisellä uholla.

Tulokset julkaistiin asianmukaisin menoin:

OH3QC25 maata76800 pist.
OH3TI1627800
OH3TC 276
OH3OV 10

Vahinko vain, että perinnettä ei jatkettu ja komea kunniakirjakin on hävinnyt vuosien saatossa.

Yhä haussa olevaa asemapaikkaa ja -tunnusta odoteltaessa koulutettiin uusia hamsseja ja paranneltiin rigejä. Tuolloin 50 -luvun loppupuolella alkoi maassa italialaisen Geloson edulliset ja monipuoliset amatöörilaitteet vallata markkinoita. Totta kai täälläkin elettiin ajan hermolla ja varsinkin Geloson halvasta VFO:sta rakenneltiin lähes jokaiselle kunnon lähettimet.

Kuten kuulemma kaikkialla maassa, myös täällä taisteltiin todellisten tai kuviteltujen radiohäiriöiden kanssa. Useimmiten nämä valitukset olivat kaunasta ja tietämättömyydestä sikiäviä. Toki oli yleisradion kuunteluun käytetty kalusto perin vanhaa ja epäselektiivistä ja amatöörien laitteet melkoisen avonaisia. Kyläläisillä oli vielä jopa häiriöalttiita "suoria" vastaanottimia joilla kuunneltiin pitkäaaltoista Lahtea. Kerhomme oivalsi solmia ystävälliset suhteet paikalliseen Yleisradion häiriötarkastajaan Tauno Ihalaiseen. Hän ja vaimonsa Aino toimivat lisäksi vuosikaudet kerhon tilintarkastajina.

Erilaiset työskentelytodisteet ja kilpailut alkoivat kiinnostaa. Huolimatta alokasmaisesta kokemattomuudesta saavutettiin nopeasti merkittäviäkin tuloksia. Rauno, OH3QC sai OHA -avardin No 1 Suomessa. Paikkakunnalle alkoi virrata legendaarisia todisteita, kuten WAC, DXCC, WAE... ( ja tietysti WDT, - työskennellyt kaikki tamperelaiset!) Todisteinflaation pahimpina aikoina oli QSL -korteissa ahdasta kun piti luetella kaikki saavutuksensa.

Amatööritoiminta oli siis päässyt hyvään alkuun. Rauno Saresalo, OH3QC palkittiin liiton standaarilla kerhon eteen tehdystä uhrautuvasta työstä. Sitä oli oleva hänelle vielä vuosikausiksi, sillä taas oli alkanut kajastamaan valoa uuden kerhohuoneiston suhteen.


RADIOAMATÖÖRI NÄKYY JA KUULUU

    Sisällysluetteloon     Edellisen aiheen alkuun     Seuraavan aiheen alkuun

Kiikarissa ollut uusi paikka oli Roukon vanha kivinavetta Lotilan lahden tuntumassa. Sitä nimitettiin myös Soutulaksi, koska siinä oli Vesiveikkojen harjoitusvälineistöä. Jälleen kerran Yhtyneet tarjosi apuaan ja osoitti rakennuksen vanhan kanalaosan amatöörien käyttöön. Paikka tosin oli siivottomassa kunnossa, vailla lämpöä, sähköä tai muutakaan mukavuutta. Vuoden 1955 lopussa tehtiin talkoilla kunnostustöitä. Materiaalihankinnoissa saatiin apua Yhtyneiltä ja Säteriltä.

Odotettu suuri päivä koitti 23.11.55 jolloin kerhon asematunnus - OH3AB - saapui postissa. Tapaus antoi uutta potkua toiminnalle. Kerhotilaa paranneltiin sähköistämällä ja tapetoimalla kylmät kiviseinät. Paikan ehkä ainoa plussa oli erilaisten antennien huoleton asennus. HERTZ vedettiin ulos ja vintille yriteltiin FOLDED DIPOLIA. Kun vielä saatiin iso petroolilämmitin lämpöä antamaan, niin ensimmäinen QSO voitiin pitää vuoden 1956 maaliskuussa. Keväällä sitten rakenneltiin katolle ongenvavoilla tuettu ZL-SPECIAL, joka siihen aikaan oli amatöörien keskuudessa varsin suosittu antenni. Ossi Kekkonen, OH3TC kiinnitti kehikkoon tekemänsä suuren peltisen asematunnuksen OH3AB. "Ensimmäistä kertaa näemme kutsun antennissa, useimmiten se sieltä kuuluu" kirjoitti OH2YV RADIOAMATÖÖRISSÄ. Osaavana metallimiehenä tunnettu OH3TC valmisti vauhtiin päästyään sarjan vibroplex -sähkötysavaimia omien ja muiden tarvitsijoiden käyttöön. Paikan viihtyisyyttä ilmeisesti yliarvioitiin, sillä kylmyys esti talvisaikaan työskentelyn. Pari vuotta toimittiin joten kuten, mutta sitten täytyi taas kerätä arvotavarat parempaan talteen.

Kerho piti amatööripropagandaa yllä lehtiartikkelein ja näkyvillä tempauksilla. Erinomainen kohde oli vuoden 1957 kansainvälinen geofysikaalinen vuosi, jolloin tiedemiehet pyysivät amatöörejä avuksi selvittämään revontuliheijastumia. Paikallislehti otti kiitollisena vastaan aineistoa. Valkeakoskella seurattiin tiiviisti Neuvostoliiton SPUTNIKIN, ensimmäisen "keinokuun" lähettämiä merkkejä, joita sitten kommentoitiin lehden toimituksen ja amatööriemme voimin.

Vuosi 1957 oli muutenkin runsastapahtumainen. OH0 tuli silloin uudeksi DXCC -prefiksiksi ja aiheutti luonnollisesti suuren kysynnän. Kerhomme jäsenet kantoivat kortensa kekoon järjestämällä näyttävän PEDITION AHVENANMAALLE. Retki tehtiin kahdessa osassa. Ensimmäisessä ryhmässä olivat OH3TC Ossi Kekkonen ja OH3TI Topi Collin ja toisessa OH3UI Toivo Santala, OH3QC Rauno Saresalo sekä OH2RD Veikko Halme. Asuttiin viikon verran tilapäisessä majoituksessa ja workittiin satoja yhteyksiä /0 -kutsuilla. Retken tuloksista saatiin näyttävä kooste lehtiin, jopa QST:ssä oli artikkeli tapahtumasta, puhumattakaan Ålands Tidningenistä. Yllättäen löytyi uutinen kuvien kanssa myös tsekkiläisestä amatöörien lehdestä.

Seuraava esiintyminen oli vuoden 1960 Valkeakosken nuorisoviikon NÄYTTELY Tietolan koululla. Luokkahuoneeseen saatiin rakennettua toimiva asema ja seinille runsaasti informaatiota. Veikko OH2RD esitteli tekemänsä transistoritekniikkaan perustuvan pienoislähettimen. Suuresta esittelytaulusta kävi selville mm. kerhon työskentelyluvalliset 12 amatööriä. Muut jäsenet olivatkin jo pudonneet toiminnasta tai erotettu jäsenmaksu rästiläisinä "Jos oksa ei tuota hedelmää, on se karsittava pois" -periaatteella.


SRAL:n KESÄLEIRI VALKEAKOSKELLA

    Sisällysluetteloon     Edellisen aiheen alkuun     Seuraavan aiheen alkuun

Kerhon jäsenet olivat vuosien kuluessa käyneet SRAL:n kesäleireillä eri puolilla Suomea. Ihan luonnostaan heräsi ajatus että miksi ei leiriä myös meille. Liiton kesäleiriä oli kaavailtu vuodeksi 1963 Tampereelle. Omien järjestelyvaikeuksien takia he ehdottivat pitopaikaksi Valkeakoskea.

Sijaintimme oli keskeinen ja kerho täytti samalla 10 vuotta.

Tatu Sivula OH3OV oli valittu vuonna 1962 SRAL:n hallitukseen, joten anomus Liiton kesäleiristä Valkeakoskella meni kirkkaasti läpi. Mittavat valmistelutyöt aloitettiin ja sponsoreiksi saatiin kaupungin lisäksi YPT sekä laitemaahantuojia. Vuokko, OH3ND oli laatinut runomuotoisen kutsukirjeen joka suunnattiin lähinnä kaikille kerhoille. Itse leiripaikaksi oli valittu Hakapirtti. Antennien vetomaisemat olivat mahtavat; korkeisiin puihin vedettiin G5RV ja W0WO ja myöhemmin vielä saatiin "Hy Gain" vertikaali. Eri laitemaahantuojat antoivat leirin käyttöön Geloson ja Lafayetten laitteita, joista pystytettiin kaksi toimivaa asemaa. Lisänä oli noviisiasema ja Roukon vesitornissa 144 MHz:n rigit antenneineen.

VIIKON MITTAINEN JUHLALEIRI oli suuri menestys. Kävijöitä oli 270 henkeä ja yhteyksiä workittiin lähes 600 kappaletta. Vesitornista työskenneltiin 2m:llä 4 maahan ja onnistuttiin tekemään pituusennätys Kajaaniin. Näiden saavutusten ansiosta OH3AB sai aikanaan OHA-VHF todisteen No 33.

Sää suosi tapahtumaa koko viikon ajan niin että vapaa lomailukin onnistui Hakapirtin väljissä oloissa. Itse SRAL oli tyytyväinen leiriin ja sitä pidettiin järjestelyiltään siihenastisista parhaimpana. Kävijämäärä oli niinikään ennätysluokkaa. Paikalla pyöri ajoittain oikein mediasirkus, kun Yleisradion toimittajat, tv:n kuvaajat ja lehtimiehet hyörivät alueella. Artikkeleita leiriajasta ilmestyi lukuisasti lehtien palstoille.

Suurimmassa helteessä kaiken onnistumisesta olivat leiripäällikkö Tatu Sivula, OH3OV + XYL Kirsti sekä leirivääpelit Rauno OH3QC että Veikko OH2RD unohtamatta muitakaan kerhon jäseniä.

Leirivuoden lopulle ajoittui huomioitava tapahtuma. Liiton toimistonhoitaja Niilo Kuusisto,OH2XK täytti tuolloin 50 vuotta. "Nipa" oli laajalti tunnettu persoona kautta maan ja hänellä oli erityisen lämpimät suhteet OH3AB:n jäsenistöön. Täällä heräsi ajatus -idean isänä OH3QC tietysti - muistaa Nipaa lahjashekillä. Keräyslistoja jaettiin amatööreille kautta maan. Valkeakoskelle avattiin tili, jolle kertyi noin 1000,- luovutettavaksi päivän sankarille.

Aina näyttävien tapahtumien jälkeen innostus amatööritoimintaan on korkealla. Kokelaskursseille saatiin runsaasti osanottajia ja muutama jaksoi loppututkintoon saakka. Uusi lämmin kerhotilakin saatiin Roukon yhteiskoulun väestösuojasta. Sen järjestyminen uumoili jo ajatusta amatöörien käyttökelpoisuudesta väestönsuojelun tehtävissä. Antennivaikeuksista johtuen ei toimivaa asemaa kuitenkaan saatu, vaan paikka oli enimmäkseen kokoontumis- ja kurssipaikkana.

Vuoden 1960 puolivälissä monenlaiset kiireet ja esteet alkoivat vaivata aktiiveja. Toiminta alkoi hiipua ja viimeiset nuoret hamssit häipyivät opiskelemaan jälkeä jättämättä. Tatun OH3OV viisivuotiskausi SRAL:n hallituksessa päättyi 1967. Kerhohuone menetettiin ja se oli lopullinen QRT yhdistysmuotoiselle toiminnalle. Viimeinen pöytäkirja kirjoitettiin 26.2.1967...


JUHLIA JA VIERAILUJA

    Sisällysluetteloon     Edellisen aiheen alkuun     Seuraavan aiheen alkuun

Radioaaltojen välityksellä solmitaan ystävyyssiteitä kautta maailman. Ei ole vallan tavatonta että joku niistä johtaa ihan nokka QSO tilanteeseen. Aktiivinen 50 -luku oli paljolti näiden yhteensattumien aikaa. Useimmat tuttavuuksista saivat alkunsa aviopari Vuokon OH3ND ja Raunon OH3QC ahkeran fone työskentelyn ansiosta.

Eräs mieliin jäänyt oli ranskalainen Jean Amable F8QB, Suomen ystävä, "Ranskan Jussi", joka puhui hyvin kieltämme opittuaan sitä lukemalla tarinoita hölmöläisistä! Eräänä kesänä hän ilmestyi Valkeakoskelle tapaamaan paikallisia amatöörejä. Iloinen veikko, joka kierteli paljon tuttavissaan ympäri maata liftikyydillä.

Amatöörien kansainvälinen maine aikaansai tapaamisia ulkomaalaisten kanssa. Yhtyneillä ja samalla työväenopistolla oli englannin opettajana ummikko skotti miss Muriel Murdoch. Totta kai sana kulki ja johti amatööriaatteen esittelyyn. Yritettiin vimmatusti OH3QC:n asemalta yhteyttä hänen kotikaupunkiinsa Glascowiin - tuloksetta. Saatiin tietenkin kaikki muut Ison Britannian prefiksit mutta ei Skotlantia!

Kuusikymmentälukuun kuuluivat Yhtyneet - Reed & Co väliset urheilutapahtumat. Kerran tehtiin juttua "Työn äärestä" lehden toivomuksesta mukana olevan englantilaisen amatöörin tapaamisesta. Lopuksi kävi selville, että mr. Mayat ei ollutkaan ITSE radioamatööri, vaan eräs hänen hyvä tuttavansa. Juttu tehtiin kuitenkin poseerauskuvien kanssa tehtaan kentällä ja täydestä meni.

Viimeisimpiä tuttujen näköispainoksia oli Amerikoista ensimmäistä kertaa Suomeen ja Valkeakoskelle poikennut pastori Alex Kokkonen. Hän oli toisen polven siirtolaisia. Kotona täytyi puhua suomea vanhemmille ja niin oli kieli säilynyt. Kokkonen toimi Amerikan mantereen suurimman suomalaiskirkon pappina Calumetin kaupungissa. Täällä käydessään hän jo tosin oli eläkkeellä ja radioharrastuskin jäänyt TVI haittojen vuoksi. Aikoinaan tuli pidettyä kielitaitoa yllä amatööribandeilla ja usein juuri Raunon OH3QC kanssa. Alex Kokkonen oli lisäksi runoilija ja tunnustusta saanut kääntäjä.

Jotkut ulkomaiset ystävyydet ovat jatkuneet vuosikymmenestä toiseen kirjeenvaihdon välityksellä vaikka aktiiviura jo olisi päättynyt. Tapahtui myös "oppilasvaihtoa" eli amatöörien lapsien majoittamista ja opastamista vieraassa maassa.

JA SITTEN ME JUHLITTIIN.....Kuulostaako vieraalta? Ehkä niin, mutta ajan kuvaan kuului 1960 molemmin puolin reippaanlainen seuraelämä. Kerholaisten keskuudessa vaikutti "ham spirit" ja tunnettiin kiinteätä yhteenkuuluvuutta. Kun tunnetusti workkiminen on yksinäistä puurtamista niin kaivattiin jonkin tapaista ajatusten ja kokemusten vaihtoa nokkakusojen tasolla. Saatettiin kokoontua syntymäpäiville tai käytiin joukolla elokuvissa.

Joskus otettiin vastaan vappua:

M E N U 30.4.56

 

DX -baarOH3QC
RUOAT mrs OH3UQ
DRINKS mrs OH3QC
CANAPE Ranskan- ja ruisleipää + Humppilan voita
LÄMMINRUOKA Jalkinetyöntekijän lohi, maa-artisokkaa, porkkanaa and turkis Tabacko
DRINKSAque vitae (SIMAA,alkup.) RICHARD LEIJONAMIELI, Song of WARZAWA
COCTAILSOCEAN - rauhaisa uni-drink!
HECLAmikään paikka ei jää tutkimatta, ja tanssiessa on aina tilaa ympärillä!
ILLALLISTANSSIAISET:radion tahdissa, puku vapaa mutta pakollinen.

Silloin tällöin järjestetyt "pippalot" tarjosivat palautumiseen oivallisen tilaisuuden. Mukaan kutsuttiin lisäksi suhdetoiminnan kannalta tärkeitä henkilöitä. Ikimuistoisten juhlien sarja aloitettiin vuonna 1955 joulujuhlilla kaupungin kerhomajalla, joka olikin sitten useaan otteeseen eri teemaisten yhdessäolojen keskus. Toinen suosittu paikka oli Kiltala, jossa oli "kevätkurnuttajaisia" ja Banzai -juhlia.

Maineemme juhlien järjestäjänä levisi maakuntaankin. Vierailijoina oli hamsseja ympäri Pirkanmaata. Aina valmiina saapumaan olivat OH2RD ja OH2XK Helsingistä. Ennen pitkää saimme vastakutsuja. Tuli käytyä OH3NQ:n vieraana Luopioisissa ja OH3UO:n luona Renkossa. Ja, ja ... olihan niitä.

Eivät kaikki tilaisuudet sentään menneet viihteen puolelle. Kun perinteeseen uhkasi tulla liian pitkä tauko, alettiin kaipailla jälleen jonkin muotoista yhteydenpitoa. OH3AB:n aloitteesta kutsuttiin vuonna 1966 kaikki OH3 -läänin kerhoasemat yhteiseen neuvonpitoon ravintola Viidennumerolle, jossa juotiin kahvit -vaihteeksi ilman pullaa. Joka puolella tunnustettiin yhteydenpidon tarve. Yhteiset luento-, retki- ja saunailta tapaamiset olivat saivat kannatusta. Hyvät ideat jätettiin muhimaan, eikä mitään kiinteätä organisaatiota katsottu tarpeelliseksi perustaa.

Aika oli kuitenkin tehnyt tehtävänsä eikä kerhon jäsenistöä saatu enää innostumaan. Alkoi pitkä hiljaiselon kausi vailla virallista toimintaa.


VAPAAEHTOINEN PELASTUSPALVELU

    Sisällysluetteloon     Edellisen aiheen alkuun     Seuraavan aiheen alkuun

Hiljaisen kauden aikana tapahtui kuitenkin jotain. Jo vuonna 1963 oli ollut ensimmäinen yhteydenpito paikalliseen väestönsuojelulautakuntaan. Tuolloin OH3OV ja OH3QC olivat kokeilemassa lautakunnalle malliksi lähetettyjen radiopuhelinten kantavuutta lähialueella. Tukiasema oli Sorrilan koululla ja autopartio liikkui Sääksmäen suuntaan. Tulokset vaihtelivat maaston mukaan. Radioamatöörit tarjoutuivat antamaan apuaan edelleenkin, sillä kerholähettimessä oli tarkoitushakuisesti 28 MHz:n hätäliikennealue.

Noihin aikoihin perustettiin Valkeakoskelle erillinen pelastuspalvelutoimikunta SPR:n aloitteesta. Ihan uraauurtavaa Suomessa. Siihen kuului viranomaisten lisäksi eri järjestöjä, mutta amatöörien osuus ei aluksi ollut mainittava. Pian kuitenkin havaittiin joka tilanteessa toimivien viestiyhteyksien merkitys ratkaisevaksi ja vain radioamatöörien kykenevän siihen.

Suomen radioamatööriliitto totesi vapaaehtoisen pelastuspalvelun kuuluvan hyvään "ham spiritiin". Kesti kuitenkin vielä toistakymmentä vuotta ennen kuin asia synnytti järjestäytyneen toiminnan amatöörien keskuuteen. Valkeakosken kerho tuli mukaan näyttävästi kun Tatu OH3OV valittiin kolmospiirin PEPA -manageriksi vuonna 1978. Tatu kuului samalla paikalliseen pelastuspalvelutoimikuntaan ollen sen puheenjohtajana vuosina 1985 - 88. Radioamatöörien tarjoama asiantuntemus käytettiin hyödyksi sitten lisäkursseilla maan eri puolilla. Virassaan OH3OV kiersi kouluttajana ja esittelijänä piirinsä eri kolkissa ja välistä laajemmaltakin Suomea.

Amatööriemme kuntoa on testattu monenlaisissa etsintä- ja harjoitustilanteissa. Suurin operaatio tositilanteessa oli tankkeri ANTONIO GRAMSCI kiville ajon seuraukset. Tämä talvella 1987 tapahtunut iso öljykatastrofi Porvoon edustalla käynnisti suuren torjuntaoperaation. Viranomaisten, SPR:n ja SRAL:n toimesta laadittiin suuri toimintakaavio. Tatu Sivula määrättiin radioamatöörien viestipäälliköksi ja suunnittelemaan radioverkkoa. Viikkojen työn tuloksena saatiin valmiuteen mittava kalusto ja lähes 200 amatööriä jäi odottamaan H-hetkeä, jäiden lähtöä ja rantojen saastumista. Yllättävä luonnonilmiö - öljyn katoaminen - peruutti kuitenkin operaation. Hälytysvalmiudessa OH3AB:n osalta olivat OH3OV, -3LP, -3LW, -3QG, -3BN, -3NCA, ja -2YV.

Onneksi mitään vakavaa katastrofia ei "oikeesti" ole tapahtunut. Kokemukset niihin varautumisesta ovat olleet rohkaisevia. Toimivat viestintäyhteydet ovat olleet kiistatta radioamatöörien ansiota.

Vapaaehtoiseen pelastuspalvelu valmiuteen aiemmin Valkeakosken osalta ottivat osaa Tatun lisäksi OH3QC, -3ND,-3QG ja -3OB.

Myöhemmin oltiin myös mukana hoitamassa turvaliikennettä rallikilpailuissa ja tiepalvelun " Operaatio lumihiutaleessa". Silloin mukana kentällä oli uudelleen virinneen kerhotoiminnan ansiosta uutta amatööripolvea, kuten OH3KO, -3FZ, -3LP, -3LW, -3BN, -3VB -3NA ja -3NCA.

Tatu Sivula OH3OV oli piirin PEPA -managerina yhtäjaksoisesti vuoteen 1990 saakka. Sen jälkeen hän on jatkanut kerhon yhteyshenkilönä.


"ANNA BELLAN" UUSI TULEMINEN.

    Sisällysluetteloon     Edellisen aiheen alkuun     Seuraavan aiheen alkuun

Varsinainen yhdistystoiminta oli hiipunut vuoden 1967 vuosikokoukseen. Uudelleen se virkistyi lähinnä Kauko Valliuksen OH3KO ansiosta. Hän ja muutamat paikalliset LA -harrastajat tutustuivat tiepalveluliikenteessä amatööreihimme. Kiinnostus aatteeseen heräsi ja kerhon "vanhat parrat" toivottivat uuden sukupolven tietysti lämpimästi tervetulleeksi. Vuoden 1981 lopulla pidettiin käynnistäjäisiksi valmistava vuosikokous. Siinä valittiin Kauko Vallius toistaiseksi OH3AB:n puheenjohtajaksi ja päätettiin viipymättä aloittaa radioamatööritutkintoon tähtäävä kurssi.

Oman huoneiston puuttuessa kokoonnuttiin Koivunkololla. Seuraavan vuoden kuluessa siellä ennätettiin järjestää jo toiset valmennuskurssit. Osanottajia oli runsaasti ja uusia hamsseja valmistui merkittävästi. Kun varsinainen vuosikokous 1983 pidettiin, niin puheenjohtajuutta jatkoi Kauko Vallius OH3KO kuten sitten kolme seuraavaakin kautta. Kokouksessa valittiin taas sääntömääräinen organisaatio kehittämään uudelleen virinnyttä kerhotoimintaa. Jäsenhankintaa kohdistettiin nimenomaan lähiseudun sitoutumattomiin amatööreihin. Siinä onnistuttiin jopa niin hyvin, että valtaosa aktiiveista on ollut Valkeakosken ulkopuolisia.

Huoneistopulaan tarjosi Yhtyneet Paperitehtaat Oy kellarihuoneistoa Kanavakatu 9. Tila ei kuitenkaan ollut tyydyttävä. Antennien vetomahdollisuudet olivat olemattomat ja muutenkin kolkkoa. Muutoinkin oli kokemuksia sopimattomista kerhotiloista. Loistava ratkaisu olisi ollut vesitornin tilat, mutta suunnitelma ei sopinut kaupungille. Kuitenkin saatiin lupaus asematiloista entisen postitalon vintiltä.

Kokoontumiset jatkuivat toistaiseksi Koivunkololla nokkakusojen ja opiskelun merkeissä. Make OH3WZ piti hyödyllisen luennon antenniteoriasta. Retkiä tehtiin Viestimuseoon ja liiton kesäleireille. Vapaehtoinen pelastuspalvelu eli tuolloin aktiivisinta kauttaan Tatun OH3OV ollessa Hämeen piirimanagerina. Se tarjosi useita viestintäharjoituksia ja käytännön operaatioita. Rallien turvaliikenne amatöörien voimin oli myös ohjelmistossa, joskin se päättyi erimielisyyksiin telehallinnon kanssa.

Näyttelyt ja esittelytilaisuudet tuovat paikalliset hamssit aika ajoin esiin koloistaan. PEPA:n perustamisen 20 v -juhlan yhteydessä vuonna 1984 oli Apian koululla mm. OH3AB:n toimiva radioamatööriosasto. Yleisömenestys oli taattu, kun mukana oli nykyaikaista kalustoa aina RTTY:ä myöden.

Menestyksestä rohkaistuneena pantiin asemat pystyyn uudelleen Valkeakoski -viikolla Työväenopiston tiloihin. Kelit eivät olleet parhaimmillaan, mutta infoa saatiin jaettua. Perinteisen CW- ja SSB:n lisäksi esiteltiin satelliittiasemaa ja RTTY:ä asiantuntijoina OH3BN ja OH3VB. Kuten arvata saattoi, poiki näyttely uuden kokelaskurssin. Siitä valmistui mm. Suomen nuorin radioamatööri, 12 -vuotias Jani Penttilä OH3NEP.

Seuraava julkinen esiintyminen tapahtui pari vuotta myöhemmin VIESTI KULKEE SÄHKÖISESTI -yhteisnäyttelyssä. Mukana olivat ne järjestöt, joiden toiminta sivuaa teeman mukaista viestintää. Työväenopistolle oli jälleen pystytetty asema ja yhteyksiä pidettiin uusimmalla kalustolla.

Kerhon jäsenmäärä kasvoi kolmeenkymmeneen henkeen, joka olikin jo kaikkien aikojen ennätys.

Vanhan postitalon saneeraustyöt kestivät pitkään, kunnes lopulta vuoden 1986 alussa OH3AB:lle luovutettiin luvattu n. 30 neliömetrin huoneisto sen ullakolta. Kaupunki ei peri paikasta vuokraa. Myönnytyksenä tosin oli luopuminen vuotuisista avustus määrärahoista.

Oman "kolon" saaminen tietenkin piristi toimintaa. Kokoukset ja koulutukset pidettiin nyt omissa tiloissa ja vieraitakin kävi. Ensimmäinen rigi oli halpa HW-100 ostettuna liiton kesäleirireissulla. Tunnetuista syistä johtuen ei minkäänlaista taloudellista tukea ollut saatavissa kaupungilta. Niinpä nykyinen Kenwood TS 520 transceiver rahoitettiin kokonaan jäsenistöltä kerätyllä RIGIMAKSULLA. Lisähankintoja varten pantiin pystyyn kirpputori kerholle kertyneestä ylimääräisestä tavarasta. Jäsenillä oli edelleen mahdollisuus maksaa kalustoavustusta vuosimaksunsa lisäksi.

Kerhon kehitykseen vaikutti suuresti vaapaa-ajan DX-aktivisti ja monivuotinen kerhon tilintarkastaja Veikko Velamo OH3MAF (OH2YV), joka kuuluu kerhon "kalustoon" mökki-QTH:ssaan Valkeakoskella. Hänen rautaisella järjestökokemuksellaan oli käyttöä ja merkittävää myös hyvästä sydämmestä lähtenyt aineellinen tuki

Kaukon OH3KO vihjeestä alettiin rakentaa " ketun rautoja" eli radioamatöörisuunnistuksen välineistöä myyntisarjaksi. Projektin otti hoitaakseen asialle lämmennyt OH3BN, joka suunnitteli ja rakensi laitteen prototyypin että lopullisen myyntiversion. Mukana rakennustalkoissa ja kehittelyissä oli aktiivisesti OH3LP ja OH3VB. Lukuisia kuuluvaisuus- ym. kokeita suoritettiin maastossa jopa Yllästunturilla saakka. Paranneltu kuuden kappaleen sarja myytiin Pohjanmaalle. Varojen näin kartuttua täydennettiin taas asemaa.

1990 -luvulle tultaessa oli kalusto lopullisessa kokoonpanossaan. 2 m:n riginä on TS-700 multimode transceiver ja pakettikontrollerina PK-88. Korkealla katolla kohoaa 19 -el. "Tonna" beami, jota rotaattorilla ohjaillaan sisältä. HF bandeille on oma lankansa. Paljon kalustoon kuuluvaa kuten erilaisia mittauslaitteita on saatu lahjoituksina. HF-riginä oli TS-520, joka sittemmin vaihtui TS-440S:ksi.


KONTESTIT KIEHTOVAT

    Sisällysluetteloon     Edellisen aiheen alkuun     Seuraavan aiheen alkuun

Kilpailutoiminta harrasteeseen yhdistettynä kiinnostaa aina joitakin. Kilpailumenestys ei ole osanottoon ainoa motiivi, vaan mukana ollaan esimerkiksi uusien "päänahkojen" tai maiden toivossa. Tilastojen valossa osallistumiset ajoittuvat useimmiten amatööriuran alkuvuosiin, jolloin tutustutaan harrasteen eri puoliin. Nykyään kilpailut ovat yleistyneet, monipuolistuneet ja saaneet jonkinlaisen radiourheilun hyväksymisleiman.

Vuosien saatossa kerholaisia on osallistunut lukuisiin kontesteihin, vaikka itse kerhoaseman tunnuksella OH3AB ei ole ajettu montaakaan kilpailua. Menestystä ja saavutusten arvoa on vaikea vertailla. Tästä johtuen koostetta on tehty lähinnä osallistumiskertojen mukaan:

OH3VJ Hannu oli erikoistunut VHF:lle. Viimeisinä vuosinaan sijoittui aina kymmenen parhaan joukkoon kotimaan VHF -testeissä. Esimerkillinen kilpailija ja kannustaja lyhyen, mutta aktiivisen uransa aikana.

OH3TI "Tärkeintä ei ole voitto, vaan jalo kilpa". Mieltymykset laidasta laitaan. Kerholaisista kautta aikojen eniten kilpailuosanottoja. Topi palasi pitkän QRT -kauden jälkeen tunnuksella OH3KOH kilpailemaan VHF:lle.

OH3LP Kari on kilpaillut monipuolisesti eri bandeilla ja modeilla. Kuntakisassa yleisluokassa 1985 4.sija. OHCW - kuntaneuvos Nr:o 8.

OH3UJ Eikka erikoistui 15 m FONElla SAC kontesteihin ja on saavuttanut 80 -luvulta alkaen siinä jatkuvasti hyviä sijoituksia. On paras kerholainen DX - listalla.

OH3QC Pitkän linjan kilpailumies. Raunon ura kesti kerhon alusta viime vuosikymmenelle. Otti osaa valikoiden. Myös menestystä SAC:ssä.

OH3AB Kerhoasemaltakin on kontestejä ajettu. Paras saavutus on OH3AB:n nimissä Matin, OH3MMF tekemä ARI -kontestin viides sija maailmassa!

OH3MEO Jorma, OH3MMF Matti ja OH3NXW Antti: Uuden hamipolven edustajat huippuajanmukaisin laittein ovat tehneet hyvää jälkeä viimeaikaisissa suurissa kansainvälisissä kontesteissa.


"KETUNJAHTIA

    Sisällysluetteloon     Edellisen aiheen alkuun     Seuraavan aiheen alkuun

Amatöörejä on jo vuosikymmenet houkuteltu ulos raittiiseen ilmaan kuntoaan kohentamaan. Tämä on tapahtunut radioamatööri suunnistuksen (RAS) merkeissä. Meillä kipinä siihen syttyi suuntimien rakentelun ja kokeilun myötä. Ahkerimpia suunnistajia ovat olleet OH3BN Erkki ja OH3LP Kari. Viimeksi OH3KNC, silloin vielä vain Suvi, ylitti lehdistön uutiskynnyksen voittamalla SM- tittelin nuorten naisten sarjassa.

Kerhomme sai järjestettäväkseen vuoden 1993 mestaruuskilpailut, jotka pidettiin 28.8.93 Saajan majalla Kylmäkosken puolella. Palkinnot menivät luonnollisesti vieraille koska oma väki oli järjestelytehtävissä.

Juhlavuoden kunniaksi järjestettiin lyhytkestoinen kansallinen radiokontesti HF bandeilla CW ja SSB modeilla. Tarkastettavaksi tuli 36 kilpailulokia. Parhaat palkittiin kunniakirjoilla.


AMERIIKAN TERVEISIÄ.

    Sisällysluetteloon     Edellisen aiheen alkuun     Seuraavan aiheen alkuun

Kun eräänä päivänä kuului bandilta suomea hieman vieraalla aksentilla ja uusi tunnus OH3KAS, niin uteliaisuus heräsi. Selvisi nopeasti että kyseessä on vuosikymmeniä sitten Amerikkaan muuttanut ja nyt takaisin palannut OH3AB:n jäsen Toivo Kuokkanen, silloinen OH3UQ. Annetaanpa pojan kertoa itse:

- Well, elämä heitti perheen vuonna 1963 Jenkkeihin Californiaan. Siinä ensin lähes ummikkoina katseltiin muutama vuosi. Sitten alkoi tuntea taas vetoa hamssi touhuihin ja otin selvää Suomesta lupamahdollisuuksista. Järjestyi niin, että olin ensimmäinen suomalainen joka sai asematunnuksen ns. vastavuoroisuus periaatteen mukaisesti ja olin pari vuotta OH3UQ/W6.

- Tuli muiden kiireiden takia taas kymmenen vuoden QRT. Perusteellinen kun olen, niin lähdin uudelleen näihin touhuihin aivan alusta. Liityin Morphy_s Radio Schooliin, jonka ainoa tarkoitus on valmentaa läpäisemään pätevyyskokeissa. Koulu oli 2 -vuotinen ja sen viimeinen ylin aste, ns. extra luokka kesti 11 kuukautta. Läpäisin kokeet ja sain lopulliseksi kutsukseni KK6P, joka on voimassa muuten vieläkin, aina vuoteen 2001 asti.

- Liityin Etelä-Kalifornian DX-Clubiin, joka on mahtavan laaja seura. Se omistaa useita repeatereita sekä clustereita ja pitää jäsenensä ajan tasalla dx -vihjeillään ympäri vuorokautta. Asuimme silloin Los Angelesin esikaupunkialueella omakotitalossa. Minulla oli pihalla korkea beamitorni ja KENWOOD 820 -rigit. Jenkit käyttävät "itsepuolustukseksi" Kilowatin laitteita, mutta kyllä suomalainen jotenkuten pärjäsi 100 wattisillakin.

Tulihan sitä workittua pitkälle kolmatta sataa prefiksiä - you know!

- Sen itsepuolustustarpeen kyllä ymmärtää, kun siellä tasaisessa laaksossa katseli ympärilleen. Silmänkantamattomiin korkeaa antennimetsää. Suomalaissyntyisiä hamsseja ei siinä alueella ollut, mutta paikallisia sitä enemmän. Vierailulla kyllä kävi suomalaisia, mm. vanhojen koskilaisten hyvin muistama Nipa OH2XK parikin kertaa. Niin, sijainnistani sen verran, että siinä viiden mailin päässä oli juuri se maanrepeämä joka syntyi mannerlaattojen väliin suuressa maanjäristyksessä vuonna 1972. Samalla paikalla oireili näköjään viime vuonna.

- Neljä vuotta sitten muutimme Kentucyyn, jossa workin ahkerasti fonella Suomi -rinkuloissa 10 - 15 metreillä. Loppuaikoina eläkkeellä ollessani käväisimme Floridassakin asustelemassa, jossa jo oli lukuisia suomalaisia hamsseja. Siellä en paljoakaan ollut äänessä, mutta silloin tällöin tuli Suomeen pidettyä yhteyksiä.

- Kun sitten siviiliasiat lopullisesti kuljettivat tänne kotikonnuille, niin toin vanhat rigit mukana. Sieltä ostettu tehdastekoinen G5RV on vedetty tuonne Kangasalan harjun kupeeseen. Terveisiä vaan tutuille ja bandilla tavataan!


TÄSSÄ JA NYT

    Sisällysluetteloon     Edellisen aiheen alkuun     Seuraavan aiheen alkuun

TOIMINTAKERTOMUS 1993.

Vuodelle 1993 onkin kertynyt mukavasti erilaisia tapahtumia ja tempauksia. Aloitettakoon vaikkapa talvipäivistä, jotka pidettiin helmikuun viimeisenä viikonloppuna Hyvinkäällä. Edustamassa paikanpäällä kävivät Matti OH3MMF, Antti OH3NXW sekä Erkit OH3BN ja OH3VB. Tuliaisina oli kolme kuntaplakaattia, joiden ansiokkaat saajat olivat Jorma OH3MEO, Antti OH3NXW ja Matti OH3MMF.

Helmikuussa kantoi kerhon koulutustoiminta hedelmää, sillä Suvi sai perusluokan lupapaperin sekä tunnuksen OH3KNC. Ensimmäinen qso pidettiin kerholta paikalla olijoiden kannustaessa ja avustaessa enemmän tai vähemmän.

Alkuvuonna aloitti Topi OH3KOH merkittävän urakkansa kerhon historiikin kimpussa. Ja oikea mies oli asialla; käsikirjoitus on nyt lähes valmis.

Toukokuussa olivat sitten vuorossa Antin antennitalkoot, joissa Kari OH3LP kiipesi jälleen kerran mastoon ilman banaania. Ja valmista tuli.

Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna OH3AB vietti 40-vuotissynttäreitään miniristeillen Silja Serenadella Turusta Tukholmaan ja takaisin. Erkki OH3NCA oli hoitanut matkaan liittyvät järjestelyt ja niinpä matka onnistui kaikin puolin mukiin menevästi. Tervetuliaistilaisuus ja illanvietto salongissa sai OH3AB jäsenistön juhlatuulelle ja tassijalan iloisen notkeaksi. Cake walk, ynnä muutkin tanssit sujuivat. Seuraavana päivänä, vaikka se kuulemma voimille otti, tutustuttiin laivan komentosiltaan, vaikka ei kuuluttu mihinkään kiltaan ja kotiinkin palattiin ennen iltaa. Mukana risteilyllä olivat, Vuokko OH3ND, Erkki OH3VB, Matti OH3MMF, Satu, Jorma OH3MEO, Lea, Kari OH3LP, Pirjo, Anna, Erkki OH3NCA ja Sirkka-Liisa.

Seuraavana viikonloppuna oli IRAU:n contesti, johon Matti -3MMF otti kunniakkaasti osaa. Tuloksena yli 1190 yhteyttä 24:n tunnin aikana. Contesti oli kunniakas myös siksi, Että silminnäkijöiden mukaan Matti workki koko kisan läpi ilman kaljaa!

Samaan aikaan pidettin kesäleiri Vaalassa. Kerho oli jälleen edustettuna neljän jäsenen voimin. Paikalla olivat taas molemmat Erkit OH3BN ja OH3VB sekä Kari OH3LP että Sakari OH3SM. Kesäleirin kirpputorilla meni tavaraa kaupaksi hurumykkänä, joten kerhotili sai tarvitsemaansa täydennystä.

Heinäkuu olikin vilkas kuukausi, sillä parin viikon kuluttua vuorossa oli OH3AB:n 40-vuotisjuhlakilpailu. Perusluokan CW:llä voitti OH7MRU 3720 pisteellä. Yleisluokan CW:n paras oli OH1AF 5150 pisteellä ja SSB:n voitokkain OH7MWX, 8064 pistettä. Jokaisesta luokasta palkitaan kolme parasta kunniakirjalla.

Syyskuulla kerholle saatiin PC-kone ja YPT;ltä Jorma OH3MEO toi n. 70 kappaletta käytöstä poistettuja ja kuuleman mukaan tyhmiä näyttöjä, joista suurin osa on jo myyty.

Elokuun viimeisenä viikonloppuna kerho tempaisi ja järjesti radiosuunnistuksen SM-kisat Saajanmajalla. Sää kirkastui päivän mittaan ja kilpailut onnistuivat hyvin. Rataa kehuivat mestaritkin hankalaksi. Erkki OH3BN ja Kari OH3LP olivat osanneet asiansa rataa suunnitellessaan. Maastot olivat mahtavat ja allekirjoittanut rastivahtina ollessaan pelkäsikin törmäävänsä karhuun. Kunnon kisat eivät tietysti kommelluksitta suju ja niin eivät sujuneet nämäkään. Erkki OH3NCA:n poika oli saanut käsiinsä ilmeisesti väärennetyn kartan, sillä hän suunnisti päin liikennemerkkiä. Sairaalareissuhan siitä tuli, mutta vakavammilta vammoilta onneksi säästyttiin. Jorma - 3MEO boikotoi kisoja lähtemällä etelään...

Toimeliasta vuotta juhlittiin kerholla pikkujoulujen merkeissä 4.12. Niissä kyllä hauskaa riitti! Jonkinlaista kuvaan antaa ehkä jo sekin, että Antti ja Matti saapuivat kemuihin 'mutkan' kautta...
Itse pikkujouluissa ei kyllä poliisia tarvittu. Kahvia keiteltiin Veikko OH3MAF:n tuomalla keittimellä, joskaan nirso Matti ei voinut juoda kahviaan ilman maitoa. Eihän siinä sitten mitään, sihteerin tehtäviin kuului sinä iltana myös maidonhakureissu lähigrillille. Pikkujoulujen loppuessa kerholla jatkot suuntautuivat Waltikkaan. Jatkoilla ei allekirjoittanut ollut mukana, mutta informaatio on kyllä kulkenut. Jorma, Matti ja Antti intoutuivat suunnistamaan kesken parhaan hiihtourheilukauden ja ilman kompassia. Matkaan tuli siis erinäisiä mutkia ja perillä olivat kaikkien jalat polviin asti lumesta märät. Kun juhlat oli juhlittu ja matkan piti suuntautua kotiin päin, odotteli Antti taksia asentona horisonttaali. Antti itse väitti liukastuneensa. Matti löysi itsensä seuraavana aamuna Jorman keittiön pöydän alta.

Vuonna 1993 saadut tulostiedot osoittavat hyvää kokonaiskuvaa kerhon DX-ja kilpailutoiminnasta. OH3AB sijoittui 1992 CQ-WW-kilpailun 21 Mhz single-operatorluokassa neljänneksi, operaattorina Jorma OH3MEO. Anna Bellan maaluettelo on myös kasvanut huomattavasti. Saldo on nyt 224 työskenneltyä maata, joita kuitattuja on 104. Kerhon radioyhteydet vuodesta 1955 tähän päivään asti on naputeltu kerhon tietokoneelle. Urakan takana oli Matti. Toukokuussa 1992 Matti OH3MMF osallistui CQWPX-kisan CW-osaan taajuudella 1,8 MHz, sijoitus 2. Saman vuoden syksynä pidettiin CQWW-maailmanmestaruuskilpailut. Nyt Matin sijoitus samalla taajuudella CW:llä low power-luokassa oli 3. Eipä voi muuta tehdä kuin nostaa hattua Matille.
Tilikauden päättyessä kerhon rahatilannekin on suhteellisen hyvä; rahaa tilillä on 3149,50 markkaa. Toivottavasti vuosi 1994 tulee olemaan edeltäjänsä veroinen. Yhtä menestyksekäs, hauska ja ennen kaikkea toimelias!

Sihteeri: Suvi OH3KNC


HENKILÖINFOA

    Sisällysluetteloon     Edellisen aiheen alkuun     Seuraavan aiheen alkuun

PUHEENJOHTAJAT

Tatu SivulaOH3OV1953-58, 1960-64, 1966-67, 1986-87
Rauno SaresaloOH3QC1959, 1965
Kauko Vallius OH3KO1982-85
Hannu Meriö OH3VJ1990-91
Erkki VoutilainenOH3NCA1988-89, 1992-93

SIHTEERIT

Rauno SaresaloOH3QC1953-55, 1958, 1960-63
Toivo KuokkanenOH3UQ1956
Toivo Santala OH3UI1956-57
Tatu Sivula OH3OV1959
Vuokko SaresaloOH3ND1964-67
Kari PaunasaloOH3LP1983
Seppo Nurmi OH3NA1984-85
Seppo PekonenOH3NJZ1986-87
Antti Peurala OH3NXW1988-92
Suvi LinkohakaOH3KNC1993

VARAINHOITAJAT

Rauno SaresaloOH3QC1953-54
Topi Collin (OH3KOH)OH3TI1955-67
Tomi HelpiöOH3ID1983-85
Erkki VoutilainenOH3NCA1986-87
Eero SaariOH3LW1988
Antti PeuralaOH3NXW1989-92
Suvi LinkohakaOH3KNC1993

JOHTOKUNNAN JÄSENET (ensivalintavuosineen)

Tatu SivulaOH3OV1953
Rauno SaresaloOH3QC    "
Aarne EkbergOH3SN   "
Bruno Mitikka rad.as.   "
Martti Aunolateknikko   "
Topi Collin (OH3KOH)OH3TI1954
Toivo SantalaOH3UJ1955
Ossi KekkonenOH3TC1956
Toivo Kuokkanen (OH3KAS)OH3UQ   "
Ahti SaikkonenOH3UH1957
Vuokko SaresaloOH3ND1959
Sinikka AutereOH3NN   "
Heikki IsotaloOH3QG   "
Veikko Halme (OH3RI)OH3RE1961
Heikki PohjolaOH3XC 1962
Eino ValtonenOH3OB   "
Eino HeleniusOH3UJ   "
Matti InnalaOH3YJ1964
Seppo EloOH3YN   "
Jouko ToivonenOH3MP1965
Esko ToivonenOH3ZC    "
Jorma Isotalo (OH3MEO)OH3ZO1966
Matti NikkolaOH3ZP   "
Kimmo LehtoOH3MI1967
Touko Salo (OH6MO)OH3ML    "
Tapani IsotaloOH3FZ1983
Tomi HelpiöOH3ID   "
Kauko ValliusOH3KO   "
Kari PaunasaloOH3LP   "
Pentti Vuorinen    "
Seppo NurmiOH3NA1984
Erkki TuominenOH3VB1985
Erkki NumminenOH3BN1986
Erkki VoutilainenOH3NCA   "
Seppo PekonenOH3NJZ   "
Antti LeinivaaraOH3DU1987
Eero SaariOH3LW1988
Antti PeuralaOH3NXW   "
Hannu MeriöOH3VJ   "
Suvi LinkohakaOH3KNC1993
Matti LeppämäkiOH3MMF   "

"SUU ON SYRÄMMEN TULKKI"

    Sisällysluetteloon     Edellisen aiheen alkuun     Seuraavan aiheen alkuun

Kaskuja Valkeakoskelta

Rautasen Arvo oli Alkossa myymässä.
Sivulan Tatu kävi silloin tällöin kaupassa.
Arvo muisti aina kysyä Tatulta:

- Kuinkas pitkä sinä taas oletkaan?

Kerran Tatu päätti ottaa etulyönnin.
Hän huikkasi jo ovelta: - Metri yhdeksänkymmentäkolme ja pullo vaakunaa.


JÄSENLUETTELO 1993.

    Sisällysluetteloon     Edellisen aiheen alkuun     Seuraavan aiheen alkuun

Collin Topi OH3KOH 
Harkamo MarkkuOH3WZ 
Helenius EinoOH3UJ 
Helpiö TomiOH3ID 
Ilola KyöstiOH3IN 
Isotalo Heikki OH3QG 
Isotalo Jorma (OH3ZO)OH3MEO 
Leinivaara AnttiOH3DU 
Leppämäki Matti OH3MMF 
Linkohaka Seppo   
Linkohaka SuviOH3KNC 
Lusa MikkoOH3KR 
Mäkinen JariOH3OD 
Myllö TomiOH3KOY 
Nieminen HeikkiOH3ZU 
Numminen ErkkiOH3BN 
Nurmi SeppoOH3NA 
Paavolainen JariOH3LH 
Paunasalo KariOH3LP 
Peurala AnttiOH3NXW 
Räisänen SakariOH3SM 
Saari EeroOH3LW 
Salakka MarkkuOH3JM 
Salminen PekkaOH3YS 
Salminen TommiOH3GR 
Saresalo VuokkoOH3NDvapaajäsen
Sivula TatuOH3OVvapaajäsen
Tuominen ErkkiOH3VB 
Vallius KaukoOH3KO 
Velamo Veikko (OH2YV)OH3MAFvapaajäsen
Voutilainen ErkkiOH3NCA  


"SILENT KEY"

    Sisällysluetteloon     Edellisen aiheen alkuun     Sivun loppuun

BRUNO MITIKKA

Juuri perustetun kerhon radiotekniikan asiantuntija, radiohuoltaja ammatiltaan, menehtyi äkilliseen sairaskohtaukseen vuonna 1954.

HANNU MERIÖ

Aloitti jo 1954 amatööriuransa Tampereella. Siirtyi ammattityönsä teollisuusautomaation mukana Valkeakoskelle 1987 ja liittyi heti kerhoon toimien johtokunnan jäsenenä ja varapuheenjohtajana. Kuoli lyhyen sairauden jälkeen 1991. Hannu oli vannoutunut 2 metrin eri osa-alueiden harrastaja aina VHF -toiminnan alkuajoista lähtien. Osallistui ahkerasti ja hyvällä menestyksellä kilpailuihin. OH3VJ oli auttavainen kaveri ja aina valmis vihjeitä jakelemaan.

RAUNO SARESALO

Kerhon perustamisidean isä ja Valkeakosken ensimmäinen radioamatööri. Luonteenpiirteiltään Raunon saattoi kuvitella perus HAMIKSI. Avulias, huumorintajuinen ja teknisesti valistunut. Hänen opetuslapsiaan olivat miltei kaikki kerhosta valmistuneet amatöörit. Hyvä organisointikyky ja yleissivistys yhtyneenä erinomaiseen sanavalmiuteen koitui kerhon parhaaksi. Rauno oli aivan alusta alkaen Valkeakosken Radioamatöörien toimihenkilönä hoitaen etupäässä sihteerin vaativia tehtäviä. QSL-managerina hän oli aivan sairautensa loppuaikoihin saakka. Kuoli pitkään sairastettuaan v. 1991. Bandilla OH3QC oli tunnettuja radioääniä koti- ja ulkomaan liikenteessä.

73 de oh3ti !

Sisällysluetteloon     Aiheen alkuun


Sivu on tehty 15 maaliskuuta 2001
oh3lp