Valkeakosken Radioamatöörit r.y:n kesätoiminnasta

Jokavuotiseksi tarkoittamamme pikkujoulun vieton innostamana päätimme kevään alkajjaisiksi pitää vapun tietämissä ns. kevätkurnuttajaiset, jotka onnistuivatkin yli odotusten. Montakohan kiloa "hampparia" mahdettiinkaan paistaa kepin nokassa kerhomajan takassa? Vilkas tarinointi ja pyörähtely ja tietenkin kahvinjuonti leivonnaisineen kuului asiaan. Vieraanamme oli ex- 2XX (nw3RS) xyl:n kera. Hämeenlinnalaiset eivät valitettavien yhteensattumien vuoksi olleet voineetkaan saapua, vaikka heilläkin oli ollut tarkoitus tulla joukolla mukaan. Erikoisen kiitoksen ansaitsevat kerhomme naiset, jotka vaivojaan sääästämättä olivat hankkineet kahvinpöönät. leivonnaiset ja ison laatikollisen lenkkimakkaraa ym.

Keväällä oli jo eri yhteyksissä juteltu mahdollisuuksista lähteä loppukesällä Suomen hamssien "Mekkaan" Ahvenanmaalle.

Lopullinen päätös tehtiinkin kevätkurnuttajaisissamme, jolloin OH3QC, Rauno OH3UI, Toivo, ja OH2RD (ex-3RE), Veikko, päättivät järjestää osan kesälomastaan heinä-elokuun vaihteessa kyseistä toivioretkeä varten. Samalla oli tarkoitus, että OH3TI, Topi ja OH3TC, Ossi, olisivat myös tulleet mukaan, mutta kun se ei osoittautunutkaan mahdolliseksi, lomat kun sattuvat eri aikaan, suorittivat he "maihinnousun" mainitulle saarelle jo heinäkuun alkupäivinä. Tunnetusti vaatimattomina sieluina he eivät kuitenkaan ole tuloksistaan kerskuneet, vaikkakin heidän toimestaan erikoisesti useat Euroopan amatöörit saivat OH0-maan liitetyksi hienona lisänä WAE. DXCC, jne. awardeihinsa. Pieniä kommelluksiakin sattui.

Käyttäen hyväkseen Topin ja Ossin retkikunnan kokemuksia erikoisesti tavaroiden lähettämisen suhteen suorittivat toisen "maihinnousujoukkueemme" jäsenet eräitä varotoimenpiteitä. Niinpä lähetettiin tavarat rahtitavarana jo tiistaina. kun retkikunnan jäsenet suoriutuivat matkaan vasta lauantaina. Sitä ennen oli -2RD:n laitteita edellisenä viikonloppuna paranneltu huomattavasti teknillisessä mielessä.

Matka tapahtui ensin junalla Turkuun ja sieltä Aeron koneella Maarianhaminaan. Perillä oli käydä vallan hupsusti. Laatikkomme oli tosin saapunut sataman varastoon hyvissä ajoin, mutta oli lauantai-ilta, varasto oli jo suljettu ja iso munalukko oven päällä. Mikä nyt neuvoksi? -2RD sai tehtäväkseen onkia varastopäällikön tuntemattomasta kaupungista saadakseen oven auki ja laatikon ulos. Monen juoksun, puhelinsoiton, "svenskaamisen" ja hikikarpalon jälkeen siinä onnistuttiinkin. Saatuamme laatikon auki, pantiin 3QC liukkaasti hakemaan valopetroolia keittiökamiinaamme varten. Löytyihän sitäkin. Sitten otettiin taxi ja hänen neuvomanaan (tosin hän varmaan luuli meitä vieraan vallan salaisiksi asiamiehiksi ensin, kun sanoimme välttämättä tarvitsevamme sähkövirtaa laitteillemme) ajoimme kaupungin laidalla olevan telttailualueen reunaan, jossa saimme luvan asettua taloksi, ja virtaakin luvattiin. Meillä oli nimittäin kaksi Sopu-telttaa, toinen radioasemaa varten, toinen nukkumiseen varattu. Pahaksi onneksi alkoi tihkusade, joka pian yltyi kaatosateeksi, saattoi makuutelttamme vedenpaisumuksen valtaan ja oli turmella kaikki yhteydentekomahdollisuutemme. Saimme sentään plastiksadetakeistamme jonkinlaisen vedenpitävän suojuksen tx-rx systeemille, mutta kosteus oli niin valtava, että PA oli hikihelmien vallassa, ja kesti noin 3 tuntia, ennenkuin olivat lämmenneet niin paljon, että voitiin ajatella yhteyksien pitoa.

Olimme kuitenkin suunnitelmiemme mukaisesti "on the air" vielä saman illan kuluessa. Menestyksekkäin "himovorkkijamme", "Topi" alkoi kusojen sarjan. 2RD jatkoi samaan syssyyn. Leirimme alkoi 27.7. ja päättyi 4.8.57. Saimme kaikkiaan 835 yhteyttä 60 eri maahan kolmella cw bandilla, 7, 14 ja 21 Mc. Harvinaisimmat olivat HI, XW. VP6 ja "Sam" OH2OJ/OH0 cw:llä! Olemme kuulleet monenlaista liikennöintiä, mutta tämä oli yliveto. Mikä jono!

Koska olimme myös kesälomalla, emme unohtaneet sitäkään. Kävimme uimassa, "pingistä pelaamassa" kylässä -2OJ:n "shack'ssa", sekä tietenkin tutustumassa paikkakuntaan ja läheiseen kaupunkiin. Kävimmepä OHM:ssäkin. (Mariehamn Radio), laskostettua vertikaalia ihailemassa.

Kaikki tapaamamme ahvenanmaalaiset olivat meille tavattoman ystävällisiä, ja päästyämme alkukankeudesta, sujui juttukin oikein mukavasti.

73! OH2RD


Artikkeli julkaistu Radioamatöörilehdessä 1957
oh3lp