Radioamatööritoiminta kiinnosti - kurssi alkuun

Radioamatööritoimintaan perehdyttävää kurssia ei ole moneen vuoteen järjestetty Valkeakoskella. Niinpä kun sellainen tämän kuun alkupuolella käynnistyi, osanottajamäärä oli ilahduttavan suuri. Valkeakosken Radioamatöörit ry:n järjestämällä kurssilla käy nyt kolmekymmentä osanottajaa opiskelemassa mm. sähkötykseen liittyviä taitoja. Kokoontumisia on kahdesti viikossa.

Kurssin ohjaajiin kuuluva Tatu Sivula kertoo, että radioamatöörikurssin keskeisenä osana on sähkötys. Tämän lisäksi opiskellaan tekniikkaa, radioliikennettä, ja siihen kuuluvia lyhenteitä, sekä PTH:n määräyksiä, jotka on tunnettava varsin tarkasti. Tekniikkatunteja kertyy jo viisikymmentä ja sähkötys alusta asti opeteltuna vielä enemmän. Monilla kuitenkin on tieto- ja taitopohjaa esimerkiksi armeijan-ajalta. He pääsevät myös nopeammin yrittämään kokelastutkinnon suorittamista.

Ilman asiaankuuluvan kokeen suoritusta ei radioliikenteeseen ole asiaa. Kokelastutkinnossa on kirjallinen liikennekoe sekä viiden minuutin vastaanottokoe, jossa joudutaan 40 kirjaimen minuuttivauhdilla ottamaan koodeja vastaan. Antokokeessa pitäisi pystyä lähettämään 40 kirjainta virheettömästi. Tekniikasta on vielä kysymyksiä ruksaustyyliin.

Ensi kuussa muutama osallistuja lähtee Tampereelle tutkintoon. Heillä on jo ennestään sähkötystaito. Kokeita järjestetään pitkin vuotta, joten sinne voi ilmoittautua sitä mukaan kuin kypsyyttä tulee.
Sivula kertoo, että aluksi opetetaan aakkoset sopivalla vauhdilla. Sähkötystä voi sitten jatkossa harjoitella ääninauhojen avulla omissa oloissaankin.

Kokelastutkinnon suorittaneet pääsevät aluksi liikennöimään vain sähkötyksellä, puhetyöskentelyyn heillä ei ole lupaa muuten kuin VHF-taajuudella, jota käytetään lähinnä "kotipiirissä". Seuraavana asteena on yleisluokan tutkinto, jossa vaaditaan mm. sähkötysnopeus 60 kirjainta minuutissa. Sitten pääsee myös puheella laajempaan työskentelyyn.

Varsinaisia radiolaitteita ei kurssin aikana juuri käytetä muuten kuin esittelymielessä. Välineinä ovat alussa mm. sähkötysavaimet ja summerit. Kurssittajina on ollut Valkeakosken Radioamatöörien jäseniä, samoin väkeä Valkeakosken elektroniikkakerhosta ja Pirkanmaan LA-kerhosta.

Kuvateksti:
Radioamatöörikurssi on kokoontunut Koivunkolossa, tiistai-iltaisin on puhuttu tekniikasta ja perjantaisin sähkötyksestä ja radioliikenteestä.


Artikkeli julkaistu Valkeakosken Sanomien etusivulla 30.1.1982
oh3lp