Matkakertomus / Valkeakosken radioamatöörit ry

OH3AB:N KEVÄTRETKI 2002

Valkeakosken radioamatöörit ry:n talviretki suuntautui 24.3.2002 Hämeenlinnan radioamatööri-kerholle OH3AA sekä Riihimäen viestimuseoon. Kevättalviseen retkeen osallistui kymmenkunta aiheesta kiinnostunutta radioamatööriä. Mukana olivat Valkeakosken kerholta oh3hvr, oh3hti, oh3htu, oh3kun ja oh3-7956 sekä vierailevina tähtinä oh6yw, oh3hpv sekä oh3moi.

Hämeenlinnan radioamatöörit ry on 1957 perustettu kerho, jossa on jäseninä noin 80 alan harrastajaa. Kerhotapaamisen oli OH3AA:n puolelta junaillut oh3jr. Itse kerhomökki sijaitsee Valtatien 10 varrella Ruununmyllyn kaupunginosassa noin 6 km keskustasta Lahden suuntaan lähellä kaunista Katumajärveä.

Yleensä OH3AA:n kerhomiljöötä on komistanut 42- metrinen masto, jossa on ollut TH6DX ja 3-elementtinen 40:m antenni. Mutta viime marraskuinen syysmyrsky oli kaatanut antennimaston haruksille puita, ja seuraukset olivat havaittavissa. Koko 42 m:n mastokompleksi oli selkeästi väärässä (vaaka) polarisaatiossa. Siinähän sitä ihmettelemistä riitti. Muutenkin kuulumisia vaihdeltiin puolin ja toisin sekä keskustelua käytiin mm. pakettiradion runkoverkon tilasta.

Riihimäen viestimuseo sijaitsee Riihimäen varuskunta-alueella. Varsinainen viestimuseorakennus on autonomian aikainen vuonna 1913 valmistunut entinen upseerikerho. Vuoden 1918 jälkeen siinä oli kenttälennätinpataljoonan toimitiloja, tykistön aliupseerikoulu, viestirykmentin henkilökunnan asuntola ja varusvarasto. Vuonna 1973 aloitettiin rakennuksen entisöinti ja korjaustyöt museotiloiksi. Museon avajaiset olivat 24.5.1974.

Vuoden 2001 syksystä saakka museo on ollut uudelleen järjestelyjen takia suljettuna. Museo avattiin uudelleen yleisölle huhtikuussa 2002, joten saimme ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua museoon ennen sen varsinaisia avajaisia. Oppaanamme toimi teletekniikan kanssa elämäntyönsä tehnyt Heikki Torvinen, joka intoa ja asiantuntemusta uhkuen esitti meille viestialan historiaa aina "Vainovalkeista valokaapeleihin" saakka. Käsitykseni mukaan kaikki mukana olleet saivat varsin kattavan esityksen viestialan historiasta sekä selkeän käsityksen viestiaselajin merkityksestä itsenäisen Suomen kannalta. Aiheen kiinnostavuudesta jotakin kertoo sekin seikka, että museokierrokseen käytettiin aikaa pitkälle kolmatta tuntia.

Museon kokoelmat kattavat lähes täysin Suomen Puolustusvoimien käytössä olleen viestikaluston. Esineistön harvinaisuuksista mainittakoon mm. viestikyyhkynen, Hughes- lennätin, kipinälennätinasema, kyynelradio, Enigma- salakirjoitin ja kaukolaukaisinlaite. Museolla toimii myös radioamatööriasema kutsulla OI3SVM.

Kokonaisuutena talviretkipäivä oli mielestäni mielenkiintoinen ja varsin onnistunut. Ennen kotiinlähtöä nautimme Riihimäen varuskunnan sotilaskodissa perinteiset munkkikahvit. Matkakertomukseen liittyy valokuvaliite Oh6yw & oh3htu.


20.4.2002 Mikko / Oh3htu