Valkeakosken Radioamatöörit ry.


Valkeakosken radioamatöörien sihteeri Arttu Sääksberg yhdistyksen kerhotilassa Valkeakosken linja-autoasemalla.

Radioamatöörit 70 vuotta

Digitalisaatio ei ole kuihduttanut radioharrastusta. Internet on otettu osaksi perinteistä radioaalloilla tapahtuvaa toimintaa ja nykyinen maailmantilanne saa ihmiset kiinnostumaan radioverkoista.

Valkeakosken linja-autoasemalla sijaitsee kerhohuone, josta käsin Valkeakosken radioamatöörit lähettävät viestejä ympäri maailman ja ottavat niitä vastaan muilta alan harrastajilta.

Valkeakosken radioamatöörit ry perustettiin 70 vuotta sitten, vuonna 1953. Keskiviikkoisin Valkeakosken radioamatöörit kokoontuvat kerhohuoneelleen kahvikupin ääreen vaihtamaan kuulumisia ja keskustelemaan päivän polttavista puheenaiheista.

Yhdistyksen puheenjohtaja Petri Juutilainen kertoo, että radiopiireissä harrastajat eivät käytä sukunimiä. Kerhoon vuodesta 2010 kuulunut Juutilainen tunnetaan harrastuksen parissa nimellä Petri OH3ENK ja yhdistyksen sihteeri, samana vuonna kerhoon liittynyt, Arttu Sääksberg Arttu OH3EAD:nä. Tunnuksen määrää Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, ja se koostuu maatunnuksesta, vanhaan läänijakoon perustuvasta tunnuksesta ja henkilökohtaisesta, henkilötunnuksen omaisesta osasta. Suomen maatunnus on OH ja Pirkanmaan läänitunnus 3.

Tärkeä tehtävä katastrofeissa

Radioharrastajat pitävät yhteyttä toisiinsa radioyhteyksien välityksellä niin digitaalisesti kuin puhuen.

”Jotkut harvat harrastavat vielä sähkötystä eli vanhanmallisia morse-aakkosia. Se on kuitenkin jo pääosin jäänyt edelliselle vuosituhannelle”, Juutilainen kertoo.

Nykyään radioharrastajat pitävät yhteyttä toisiin amatööreihin, lähettävät sähköpostin kaltaisia viestejä ja rakentavat omia radiolaitteita.


Valkeakosken radioamatöörien puheenjohtaja Petri Juutilainen yhdistyksen kerhotilassa.

Radioamatöörit tekevät yhteistyötä muun muassa Maanpuolustuskoulutus ry:n kanssa esimerkiksi osallistumalla maanpuolustuskursseille. Heillä on myös suuri rooli luonnonkatastrofeissa ympäri maailmaa, sillä radioverkkoja voidaan katastrofitilanteissa käyttää tiedonvälitykseen. Juutilaisen mukaan radioyhteydellä voidaan saada ensimmäisiä tietoja katastrofialueelta.

”Verkot saattavat kaatua, jolloin radioamatöörien rakentama varaverkko voidaan ottaa käyttöön. Esimerkiksi Yhdysvalloissa radioamatöörit ovat ensisijaisen tärkeitä katastrofitilanteissa, esimerkiksi hurrikaaneissa”, Sääksberg sanoo.

Internet ja radioaallot yhdessä

Internet on mullistanut sosiaalisen kanssakäymisen viimeisten vuosikymmenten aikana. Radioharrastusta se ei ole kuitenkaan kuihduttanut – päinvastoin. Internet on otettu osaksi perinteistä radioverkkoa ja sitä hyödynnetään harrastuksessa radioaaltojen lisäksi.

Valkeakosken radioamatöörien jäsenmäärä on viime vuosina ollut hieman laskussa. Yleisesti harrastus kuitenkin kukoistaa ja radioamatöörejä on lukuisia ympäri Suomen ja koko maailman. Harrastajat löytävät radion pariin monesta syystä. Monia kiinnostaa tekniikka, toisia yhteydenpito muihin harrastajiin.

”Radion välityksellä käytävä vuorovaikutus eroaa muista keskusteluista. Kun radioon huutaa, kuka tahansa saattaa vastata”, Juutilainen sanoo.

Sääksberg kertoo, että radio on helppo ottaa osaksi muita harrastuksia ja vapaa-ajanviettoa.

”Menen välillä menen metsään telttailemaan ja iltaisin otan yhteyden radion kautta linjoilla oleviin muihin radioamatööreihin. On kiinnostavaa jutella ja olla yhteydessä ihmisiin ympäri maailman”, Juutilainen jatkaa.

Myös epävakaa maailmantilanne on saanut ihmisiä kiinnostumaan radioharrastuksesta. Juutilaisen mukaan kiinnostus turvallisuutta ja tietynlaista vakautta kohtaan on kasvanut.

”Yksi tärkeä osa yhteiskunnan rakennetta on se, että yhteydet toimivat ja viestit kulkevat eteenpäin. On sotia ja luonnonkatastrofeja. Tällaisissa tilanteissa on tärkeää, että jollakin on yhteydet kunnossa”, Juutilainen summaa.

Itsenäiseen harrastamiseen tarvitaan tutkinto

Radioamatööri voi harjoittaa kiinnostustaan harrastusta kohtaan monella tavalla. Osa harrastajista ostaa käyttämänsä laitteet kaupasta, osa tekee itse. Radion parissa voi myös kilpailla. Kilpailussa voidaan kerätä pisteitä esimerkiksi muodostettujen yhteyksien määristä tai etäisyyksistä.

Radioharrastus on avointa kaikille. Kuka tahansa voi kuunnella radioaalloilta tulevia viestejä ja harrastaa lajia Traficomin tutkinnon hankkineen henkilön valvonnan alla. Itsenäiseen harrastamiseen ja laitteiden käyttöön vaaditaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin myöntämä tutkinto, jonka voi saada esimerkiksi radioamatöörien järjestämän kurssin päätteeksi.

Valkeakosken radioamatöörit ry järjestää halukkaille kurssin alkaen torstaina 23. marraskuuta kello 18. Kurssi koostuu itseopiskelusta ja muutamasta kokoontumisesta, joista sovitaan kurssilaisten kanssa. Kurssin jälkeen kerho järjestää halukkaille kurssin käyneille Traficomin edellyttämän tutkinnon. Lisätietoja kurssista saa sähköpostitse osoitteesta oh3enk@outlook.com tai puhelimitse numerosta 040 730 5538. Kurssille voi ilmoittautua yllä mainittujen kanavien kautta.


Valkeakosken radioamatööreillä on Valkeakosken linja-autoasemalla kerhotila, josta löytyy radiolaitteita ja muuta harrastukseen liittyvää, kuten muilta yhdistyksiltä saatuja kortteja.


Valkeakosken Sanomat
Kirjoitus ja kuvat: Tinja Hokkanen
Verkojulkaisu 20.11.2023 12:43 - klikkaa