Valkeakosken Radioamatöörit ry.
oh3ab

KERHOINFO 8/1998


Yösuunnistusta

OH3NWD ja OH3KUN kokeilivat 26.9.98 klo 21.30 alkaen miten hankalaa on kettujahti yöaikaan. Harjoitusrata tehtiin Valkeakosken Korkeakankaan ympärille (OH3BN). Ketut tahdistettiin käyntiin joskus klo 16 aikoihin ja "piilotus" heti perään päivänvalon aikana. Vaikka ketuissa on käynnistysajastin, laitettiin ne varmuuden vuoksi toimintaan sitä mukaa kun ne sijoitettiin kivenkoloihin, jos kaikkien kettujen ajastimet ei toimisikaan.
Neloskettu laitettiin lähdön aikoihin varmuuden vuoksi autojen läheisyyteen, että olisi jokin majakka kotiinpäinkin.
    Säätila suosi jälleen, ei tarvinnut metsäkeikkaa perua sateen takia. Metsään lähtöä valmisteltiin joskus klo 21 aikoihin. Kun kartat, RX:t ja muut kamppeet oli saatu kuntoon, sammui aluevalaistus kuin tilauksesta. Tuli niin pimeää kuin vain toivoa sopi ja samassa kuului askelten rapinan suunnasta jotain epäilevää jutustelua...
    Kaikki ei kuitenkaan mennyt ongelmitta. Kylmyys teki vahvasti ikääntyneille kettujen akuille tempun ja kolmoskettu hiljeni jo ennen jahdin alkua. Myös ykköskettu rupesi hiipumaan, mutta pihisi sen verran, että melko läheltä sen pystyi vielä kuulemaan. Onneksi kettujen logiikkaosa toimii alhaisemmallakin jännitteellä ja ne pysyivät keskenään tahdissa. Kakkonen ja "kotinelonen" toimivat ok.
    Päivällä tapahtuvaan jahtiin verrattuna yösuunnistuksessa on muutama vaikeusaste lisää. Mukana pitää olla jonkinlainen valaisin. Pimeässä maiseman tunnistaminen on lampusta huolimatta paljon vaikeampaa. Jos hukkaa itsensä kartalta, sijainnin määritys uudelleen on hyvästä onnesta kiinni. Ketun heikon radiosignaalin poiminta ja suuntiminen kaiken muun bandimelskeen keskeltä on oma taiteenlajinsa keskellä pimeää metsää. Signaalin päällä kilisi RTTY ja monta muuta CW nikkaria. Kettujen signaali skippaa jonnekin päin eurooppaa ja houkuttelee jaksolle kaikenlaisia V-sarjalatureita ja CQ huutajia sun muita kumipeukaloita.
    Oikeassa yösuunnistuksessa on oltava mukana varalamppu ja varakuuloke, pari kynää, puukko, tulitikut, varaparistot ym selviytymisroinaa. Jos kunnolla hyppäät suonsilmään, tms. kompurointia ja jotain tärkeää hukkuu, on aika mukava kaivaa taskusta esim. varakuuloke ja jatkaa matkaa.
    Käytännössä etsintäkohteena oli siis kaksi kettua joista toisen signaali epätavallisen heikko. Kunniakkaasti pojat selvittivät harjoitusradan. Aikaa metsässä kului pari tuntia, se jo todisti jotain vaikeusasteesta. Metsästä tulleiden kommentteina oli jotain tämänsuuntaista: "Tosi mielenkiintoista", "Hieno kokemus hakea pimeästä metsästä rasteja".
    Kettujen noutaminen metsästä pois jäi sunnuntain päivänpaisteeseen. Niiden akut täytyy uusia ensi kesää varten.

Kerholla

On tinailtu välikaapelia äänikortti <-> HF radio, (-3BN). Ohjelmia on kopioitu interlink:llä vanhasta tietokoneesta uuteen (-3NWD). Interlink on dos:n mukana tuleva ohjelma jolla saa kaksi konetta verkotettua keskenään helposti. Esim. vanha kone näkyy levyasemina uudessa koneessa. Sitten vain normaalisti kopioidaan data levyltä toiselle jolloin se siirtyykin koneesta toiseen kaapelia pitkin.
    Diaprojektori löytyi realisointikaupasta Jämsästä (-3BN). Uusi lamppu löytyi Tampereelta. 30.9.98 katseltiin diakuvia laitteistosta jolla johdetaan koko eteläisen Suomen lentoliikenne. Näitä kuvia on mahdollisuus katsella kerhoiltoina ainakin toistaiseksi.

Tiistaitestiä, eikun VHF testiä

Viimekertainen "tornitestituloksemme" ei ollutkaan RA:ssa. Tuli tuota puhelimella kysyttyä Vekolta, OH1AWW:lta, joka lokit tarkastaa. Aluksi näytti siltä että posti ei ollut mennyt perille mutta tulikin jonkin ajan perästä soitto takaisin, että kyllä loki on perillä, mutta tässä lukee "Tiistaitest". Tiistaitestiä ei kuuleman mukaan ole ollut vuosikausiin, se on joko VHF, UHF tai SHF testi. On ollut RA:ssa juttua monta kertaa. Muuta vikaa lokista ei löytynyt.
    Workimme taas tornista, -3NWD, -3BN, -3VB. Tällä kerralla 6/6 yagi toimi hyvin, aluksi vaan harmitti -3BN:n mokaus, unohtui tinata antennin syöttöjohtoon liitin. Sen olisi voinut tehdä valoisassa autotallissa hyvissä ajoin... Nyt se tehtiin kolme kertaa pimeässä ulkoilmassa, tinaklöntti piilotteli liittimen sisällä ja teki oikosulun. Onneksi oli muuten tyyni ja selkeä keli tinailla. Toinen ongelma oli yagin putken suuruus, se ei mahtunut moottorin lemmareihin mutta onneksi -3VB oli tehnyt sellaiset jalkaputken kiinnikkeet, että toinen niistä sopi tähänkin tarkoitukseen.
    Antenni ja moottori workkivat hienosti. QSOja kertyi 81 ja ruutuja 24. Pisin QSO oli OH8UV, 427 km. Pinnoja saatiin 26819 jolla selvittäneen kymmenen parhaan joukkoon. Vekon mukaan semmoinen strategia olisi paikallaan, että pitäisi workkia koko ajan SM:ien suuntaan ja noin 3 QSOa minuutissa. Sillä saisi sijoitusta paremmaksi. Väsymyksen takia jäi viimeinen puolituntinen aseman purkamiseen.
    Loki on korjattu oikeaan muotoon, eiköhän sijoituksemme seuraavassa RA:ssa tilastoida.

OH3AB:n jäseniä kisoissa

Topi, OH3KOH menestyi SRAL:n peruskisassa 10/98. Sijoitus on ykkönen, sarjassa yleisluokka CW. Onnittelut Topille !!

oh3bn


Sivu on tehty 24 Maaliskuuta 2005
oh3lp