Valkeakosken Radioamatöörit ry.
oh3ab

KERHOINFO 2/2002


Teemapäivä 15.5.2002 (merkkaa kalenteriin)

Ajatuksenani olisi käsitellä aihetta pääasiassa käytännön kannalta (kuinka helppoa se onkaan !),mutta ottaa mukaan myös olennainen osa kyseisen moden tekniikkaa jne.
    Käsiteltävät modet voisivat olla esim.. BPSK31, QPSK, HELL, MT63,16MFSK,Throb
    (Miksei myös ns. -TOR modet, RTTY jne.). Ajankohta voisi olla vaikka 15.5.2002.
    Tulkaahan keskiviikkoiltana 15.5.02 klo 18:00 kuuntelemaan / katselemaan asiaa HF digimodeilla workkimisesta. Esitelmöitsijänä Mikko, OH3HTU. Kannattaa muistaa merkitä kalenteriin!!

Retki OH3AA:lle ja Viestimuseoon 24.3.02

Matkakertomus / Valkeakosken radioamatöörit ry 20.4.2002

Valkeakosken radioamatöörit ry:n talviretki suuntautui 24.3.2002 Hämeenlinnan radioamatööri-kerholle OH3AA sekä Riihimäen viestimuseoon. Kevättalviseen retkeen osallistui kymmenkunta aiheesta kiinnostunutta radioamatööriä. Mukana olivat Valkeakosken kerholta oh3hvr, oh3hti, oh3htu, oh3kun ja oh3-7956 sekä vierailevina tähtinä oh6yw, oh3hpv sekä oh3moi.
    Hämeenlinnan radioamatöörit ry on 1957 perustettu kerho, jossa on jäseninä noin 80 alan harrastajaa. Kerhotapaamisen oli OH3AA:n puolelta junaillut oh3jr. Itse kerhomökki sijaitsee Valtatien 10 varrella Ruununmyllyn kaupunginosassa noin 6 km keskustasta Lahden suuntaan lähellä kaunista Katumajärveä.
    Yleensä OH3AA:n kerhomiljöötä on komistanut 42- metrinen masto, jossa on ollut TH6DX ja 3-elementtinen 40:m antenni. Mutta viime marraskuinen syysmyrsky oli kaatanut antennimaston haruksille puita, ja seuraukset olivat havaittavissa. Koko 42 m:n mastokompleksi oli selkeästi väärässä (vaaka) polarisaatiossa. Siinähän sitä ihmettelemistä riitti. Muutenkin kuulumisia vaihdeltiin puolin ja toisin sekä keskustelua käytiin mm. pakettiradion runkoverkon tilasta.
    Riihimäen viestimuseo sijaitsee Riihimäen varuskunta-alueella. Varsinainen viestimuseorakennus on autonomian aikainen vuonna 1913 valmistunut entinen upseerikerho. Vuoden 1918 jälkeen siinä oli kenttälennätinpataljoonan toimitiloja, tykistön aliupseerikoulu, viestirykmentin henkilökunnan asuntola ja varusvarasto. Vuonna 1973 aloitettiin rakennuksen entisöinti ja korjaustyöt museotiloiksi. Museon avajaiset olivat 24.5.1974.
    Vuoden 2001 syksystä saakka museo on ollut uudelleen järjestelyjen takia suljettuna. Museo avattiin uudelleen yleisölle huhtikuussa 2002, joten saimme ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua museoon ennen sen varsinaisia avajaisia. Oppaanamme toimi teletekniikan kanssa elämäntyönsä tehnyt Heikki Torvinen, joka intoa ja asiantuntemusta uhkuen esitti meille viestialan historiaa aina "Vainovalkeista valokaapeleihin" saakka. Käsitykseni mukaan kaikki mukana olleet saivat varsin kattavan esityksen viestialan historiasta sekä selkeän käsityksen viestiaselajin merkityksestä itsenäisen Suomen kannalta. Aiheen kiinnostavuudesta jotakin kertoo sekin seikka, että museokierrokseen käytettiin aikaa pitkälle kolmatta tuntia.
    Museon kokoelmat kattavat lähes täysin Suomen Puolustusvoimien käytössä olleen viestikaluston. Esineistön harvinaisuuksista mainittakoon mm. viestikyyhkynen, Hughes- lennätin, kipinälennätinasema, kyynelradio, Enigma- salakirjoitin ja kaukolaukaisinlaite. Museolla toimii myös radioamatööriasema kutsulla OI3SVM.
    Kokonaisuutena talviretkipäivä oli mielestäni mielenkiintoinen ja varsin onnistunut. Ennen kotiinlähtöä nautimme Riihimäen varuskunnan sotilaskodissa perinteiset munkkikahvit. Matkakertomukseen liittyy valokuvaliite Oh6yw & oh3htu.

Mikko Nieminen OH3HTU

Valokuvat ovat katseltavissa rompulta kerholla. Taitaa olla liian iso fileläjä sähköpostiin / paperitulostukseen. Kuvat laitettaneen kerhon nettisivuille: http://yhdistykset.vlk.fi/radioamatoorit/


Toinen pentium tietokone kerholle mm. digimode -workkimista varten

Tarkoituksena on puuhata paremmat mahdollisuudet workkia kerholta HF digimodeilla. Sitä voi tietenkin käyttää kaikkeen muuhunkin PC puuhaan. Se sisältää äänikortin, R- romppuaseman ja verkkokortin. Tietokoneen taisi tuoda -3HTI.

Kerholla

Kävijämäärä kerhoilloissa on ollut keskimäärin kasvusuuntainen. Siellä on iloksemme bongattu silloin tällöin vierailijoitakin! Toivotaan, että heistä tarttuu kerholle uusia jäseniä! Kerholla myös rakennellaan / nikkaroidaan jonkin verran "omia projekteja" kerhoiltojen lisäksi muina aikoina.
    Keskiviikkona 24.4. paikalla -3HTI, -3HTU, -3KUN, -3BN. Illan saavutuksina BBS:n 70 cm antennin korjaus (antenniin lienee osunut jotain kovempaakin kuin myrsky) ja "radio-osaston" pöytien siivousta parempaan järjestykseen. Nyt on tilaa käyttää nettikonetta ja HF radiota erikseen.
    Toisessa tietokoneessa käynnistyi ohjelmat digimodeille ja koeQSO pidettiin. HF radion VOX:n kanssa hiukan ihmeteltiin, joskus toimi joskus ei. Saattaa olla että välikaapelin juotokset täytyy tinailla uudelleen. Erillinen PTT ohjaus täytyy myös vielä rakentaa tietokoneesta radioon. Digimodet ovat kuitenkin jo käytettävissä eri PC:llä kuin ennen. Myös PC:n kaiuttimet on saatu (-3HTU), nettikoneeseen täytyy vielä ämyrit löytää jostain.
    Porakonekin pultattiin pari viikkoa sitten seinään uudelleen. Kiila-ankkurit eivät pitäneet seinän pehmeissä kohdissa ja näytti siltä että kone putoaa kohta varpaille. Nyt on kiinni niin että pysyy.

Kerhon uudet säännöt

Seuraava versio ei ole ihan vielä levityskunnossa. "Suolakaivoshommat" ympäri Suomea ja tosipitkiksi venyneet päivät ovat melkoisesti haitanneet ainakin toista sääntönikkaria. Näköpiirissä on vähän helpotusta, eiköhän sääntöjä taas päästä kohta viilaamaan.

Pakettiradio

Viestien kulkeminen maailmalta tökkii aina vaan. SRAL:n kanssa on käyty asiasta keskusteluja ja huhtikuun RA:ssa oli Hämeenlinnan suunnalta tullutta pientä purnausta koskien juuri näitä etelän runkoyhteyksiä. SRAL viestitti jotta eivät voi suoraan kauheasti asiaa auttaa, kerhot ja niiden puuhamiehet ovat sen verran ratkaisevassa asemassa. On kuultu, että Tampereellakin olisi vähän hiljaista pakettirintamalla.
    Täytyy yrittää muistaa sekin, että nämä asiat hallitsevat henkilöt ovat yleensä muutenkin melko kysyttyjä kavereita ja saattaa olla että heidän käytettävissä oleva vapaa-aika voi olla kokolailla tiukassa, kyse on kuitenkin harrastuksista, vaikka vaikutus näin ketjuuntuu muihinkin harrastajiin.
    Jos kuitenkin käytämme OH3RDB:tä paikallisboksina toistaiseksi. SRAL:n bulle kaapataan sinne netistä ja mahdollisesti muutakin mukavaa.
    Boksin DOS hakemistoon on ladattu jotain pientä tietopuolista TXT muotoista dataa. Kannattaa vilkaista ja sinne saa ladata lisää ja tehdä uusia hakemistoja ihan vapaasti, boksi ei siitä hajoa.. Komennot löytyy "?" tai "H" merkillä. <
    Ollaan yritetty etsiä internetin kautta jotain BBS:ää johon pääsisi IP-osoitteella kiinni ja imaistua "käsipelillä" messut. Eipä ole sellaista OH-boksia vielä löydetty, listoissa on, mutta eivät suostu vastaamaan.
    Boksimme käy kerran tunnissa kyselemässä Hämeenlinnasta josko uusia messuja olisi. Jos niitä tulee sinne, tulee ne -3RDB:llekin.

Kerhon PK 232

TNC, joka onnistuttiin korjaamaan on "vuokralla" OH3BN:llä. Tarkoitus on kokeilla RTTY:ä ja pakettiradiota kesäQTH:sta. Jos k.o. TNC tarvitaan kerholla, se toimitetaan sinne hetimmiten, muutoin "vuokraus" kestänee kesän yli. -3BN.llä on siihen tekeillä erilliset välikaapelit, alkuperäiset ovat ennallaan.

Second operator kilpailua

Vuoden 2002 alusta SRAL teki uudet säännöt peruskilpailuun. Nyt siihen voi osallistua second operaattorit omassa luokassaan. S.o. :ta voi avustaa vaikka lokia täyttämällä. Peruskisa on jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina, ensin SSB osa ja sitten CW osa. Tämä second op. systeemi on mielenkiintoinen juttu, kannattaa mennä plokkaamaan kisaan! Äänestä päätellen mukana on melkoisen nuoria workkijoita. Tätä kisaa käydään 80m bandilla. Kilpailusanoma on raportti, QSOnumero, 5-kirjaiminen sana. Yleisluokkalainen antaa numeroksi kuntanumeron. Loki lähetetään jos haluaa tuloslistalle.
    RA:n tuloslistoilla, muissa tilastoissa vilahtelee useita OH3AB:n jäsenten kutsuja, kannattaa vilkuilla, selvästikin radioaktiviteettia on...

73 de oh3bn


Sivu on tehty 27 huhtikuuta 2002
oh3lp