Matti Viikin testamentti

Isonkyrön Backman-suvun nettisivulla mainitaan, että historiantutkijat ovat olleet eri mieltä suvun kantaisästä ja heidän lapsistaan. Suvun kantaäiti on kiistatta Elisabeth Filipintytär. Elisabeth sai lapsia luutnantti Bertel Antinpoika Vaismaan ja lainlukija Matti Paavonpoika Viikin kanssa. Isonkyrön pitäjän käräjäpöytäkirja talvikäräjiltä 1686 tuo selvyyttä lapsikatraan jakoon.

Kihlakunnan tuomari luotettu Christian Backman esitti edesmenneen isänsä entisen lainlukijan Matti Paavonpojan sairasvuoteellaan antaman viimeisen tahdon ja testamentin todistajien paikallisen pastorin kunnianarvoisan ja oppineen Israel Alftanuksen, opiskelija Jacob Wilstadiuksen ja Claudius Hostadiuksen (Holstius) läsnä ollessa. Testamentti koostui kuudesta kohdasta.

  1. Että 1 1/6 manttaalin talo Pakkala, joka on hankintamaata ja on jo edesmenneen Paavonpojan vaimon aikana luvattu Christian Backmanille, kuuluu nyt ja vastaisuudessa hänelle, hänen vaimolleen ja lapsilleen ilman valituksia.
  2. Chirstianille testamentataan kymmenesosa jakamattomasta omaisuudesta.
  3. Kun kaikki hautauskulut mitä hänelle (Chirtian) on koitunut ja ne on vähennetty, tulee hänen periä sisarustensa kanssa yhtälailla irtain omaisuus.
  4. Tytär Marketta nauttii yhtäläisen perintöoikeuden veljiensä kanssa ja sen lisäksi hän saa jakamattomasta omaisuudesta hopeapikarin, pienimmän viinapannun ja kaksi hopealusikkaa.
  5. Tytär Elisabeth, joka oli mennyt avioon vastoin vanhempiensa tahtoa, julistetaan perinnöttömäksi, mutta koska hän on poissa ollessaan käyttäytynyt kunniallisesti ja syyttää itseään, niin hän saa 100 kuparitaalaria.
  6. Kohta perustuu kohtiin 1 ja 2, niin että sama toistetaan.

Backman esitti tämän lisäksi perinnönjakoluettelon 20.5.1685 laadittuna kaikkien perillisten kesken, jotka ovat kappalainen herra Samuel, kirkkoherra herra Philip, mainittu Christian Backman ja heidän lankonsa Hans Ahl. He kaikki ovat sen hyväksyneet ja vahvistaneet nimensä allekirjoittaen, että he ovat toistensa kanssa hyvin sovitelleet, sekä heidän on tyydytetty perintöoikeuksistaan isän ja äidinpuoleisesta niin irtaimesta kuin kiinteästäkin omaisuudesta, kuten itse jakokirja laajemmin esittää.

Christian Backman esitti myös Paimion pitäjän kirkkoherra maisteri Henrik Florinuksen todistuksen 16. päivältä viime joulukuuta, joka ilmoitti, että kihlakunnantuomarin sisko Elisabeth Matintytär, kun hänelle oli kerrottu edesmenneen isänsä testamentista, oli vapaaehtoisesti hyväksynyt vanhempiensa määräyksen. Tätä vastaan kihlakunnantuomari oli suorittanut tälle mainitun lupauksen 100 kuparitaalarista riikintaalareina, kuten itse todistus edelleen esitti.

Christian Backman pyysi nyt, että heidän keskenään tekemä toimitus vahvistettaisiin. Koska kukaan ei valittanut tätä vastaan ja kanssaperilliset olivat allekirjoittaneet, kuten edellä on mainittu, perinnönjaon 20. päivä toukokuuta toissa vuonna, niin maalain perintökaaren 15. luvun mukaan tuomittiin edesmenneen lainlukija Matti Paavonpojan testamentti, sekä inventaario ja perinnönjakopäätös kaikkine osineen vahvistetuksi ja pidettäväksi häiriöittä 3 markan uhkasakolla kihlakunnanoikeuden tuomion kiistämisestä.

Isonkyrön käräjät 13.-16.2.1686 f. 145-146 mf ES 2082
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3670128

Tämän asiakirjan perusteella Matti Viikin ja Elisabeth Pihilipintyttären lapsia olivat Samuel, Philip, Christian, Elisabeth ja Margareta. Bertel Antinpojan ja Elisabeth Pihilipintyttären lapsia ovat näin ollen Jacob, Jöran, Matts ja Henrik.


Lähde:
Markku Pihlajaniemi: Matti Viikin testamentti. Eteläpohjalaiset Juuret 2/2018 s.59.