Valkeakosken sanomat 3.4.2020 sivu 4

Onko suhteellisuuden taju kadonnut?

Infektiotautiopin emeritus professori Heikki Peltolan mukaan koronavirus on yksi hengitystieinfektion aiheuttaja monen muun joukossa. Tavallinen influenssaepidemia tappaa maailmanlaajuisesti noin puolimiljoona. Hän on täysin pöyristynyt etenkin siitä, että kuinka tälläinen asia voi aiheuttaa näin suuren maailmanlaajuisen kaaoksen. Hänen mukaansa siihen ei ole mitään eväitä. Mutta niinhän kävi aivan samalla tavalla edellisissä suurissa epidemioissa. Sarssista ei koskaan tullut, mutta sitä veikattiin kovin suurta ja sitä kovasti pelättiin.

Ylen ykkösaamun vieras (14.3.) HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen jakaa suunnilleen saman arvion, mutta sanoo erona olevan on se, että väestöllä ei ole vastustuskykyä koronaa vastaa vielä, jolloin todennäköistä on, että tauti leviää hieman laajemmin, kun meillä vuosittain kulkevat hengitystieinfektiot.

Arviolta lähes 5 000 suomalaista kuolee vuosittain tupakan aiheuttamiin sairauksiin ja maailmanlaajuisesti 6 miljoonaa ja maksaa maailmantaloudelle yli 1000 miljardia dollaria vuodessa. Vuonna 2018 alkoholiperäisiin tauteihin ja alkoholimyrkytykseen menehtyi Suomessa 1 683 henkeä, joista miehiä oli 1 269 ja naisia 414. Lisäystä edellisvuoteen oli 125 henkeä.

Tupakan ja alkoholin haitoista ollaan toki huolissaan ja sanotaan terveyden menevän talouden edelle. Ei mene. Maan hallitus ei ole eduskunnan päätöksellä tupakanpolttoa eikä tupakan myyntiä kieltänyt. Viinakaupatkin ovat auki, vaikka näistä molemmista aiheutuvat haitat ja ongelmat ovat yhteiskunnalle vuosittain paljon suuremmat. Liikenteessäkin kuolleet hyväksytään. Hoitovirheisiin kuolee Suomessa joidenkin arvioiden mukaa vuosittain noin 700-1700 ihmistä. Tosin näin laajoilla rajoituksilla ja sulkemisilla voi Suomeen tulla 1990-luvun alun kaltainen suuri lama, joka aiheuttaa konkursseja sekä työttömyyttä ja sen kautta ylipääsemätön velkataakka laajasti murhetta ja ajaa ihmisiä epätoivoisiin tekoihin kuten lukuisiin itsemurhiin. Koronavirus ei valtioita- ja sen sisäistä toimintaa sulje, sen tekee päättäjät.

Eristys voi johtaa vakaviin mielenterveys- sekä sosiaalisiin ongelmiin. Perheväkivalta- ja alkoholiongelmat korostuvat eristyksessä. Kaikkien lasten vanhemmista ei ole kotikoulun pitäjiksi. Tasapuolisuuden vuoksi pitäisi julkistaa jokavuotisen influenssan saaneiden lukumäärä ja siitä seuranneet uhrit ja julkaista niitä myös päivittäin mediassa. Vuonna 2018 influenssaa esiintyi kuolintodistuksilla myötävaikuttavana 264 kertaa ja muina kuolemansyinä 436 kertaa eli yhteensä 700 kuolintodistuksella.

Parin kuukaudenkin ”täyskaranteenin" hinta voi olla liian suuri, jos sillä onnistutaan vain siirtämään tartuntahuippua eteenpäin. Virustautien johtavien asiantuntijoiden ja päättäjien olisi mediassa pitänyt keskustella laaja-alaisesti valittujen rajoitteiden tehokkuudesta tai tarpeellisuudesta ennen niiden käyttöönottoa. Monille sairaus on ollut vähäoireinen tai oireeton, mutta varmasti kuolleidenkin määrä vielä kasvaa. Kuinka paljon, sitä ei kukaan tiedä. Kaikki on suhteellista, mutta koronavirukseen sairastuneet tai mahdollisesti sairastuvat erityisesti ovat valtiovallan suojeluksessa. Miksi?

Hyvääkin koronaviruksesta ja viruksen vastaisista maailmanlaajuisista toimista on seurannut. Väestöräjähdys hidastui, roskaaminen sekä saastuttaminen on vähentynyt, ilmanlaatu parani ja ilmastonmuutoksesta huolestuneet voivat huokaista hetkeksi... No, aika näyttää miten tässä käy.

Terveisin ikäkaranteenista
Kari Paunasalo


Linkkejä:

  1. Koronavirus - Ykkösaamu 2020.03.14 - Asko Järvinen ja Heikki Peltola