Kari Paunasalo, Jyri Reinikka Mari Mäkelä ja Päivi Lämsä kutsuvat kaikkia kiinnostuneita mukaan Mallasveden Melojien toimintaan.

Kuopus sai nimekseen Mallasveden Melojat

Valkeakosken uusin seura sai maanantaina nimekseen Mallasveden Melojat.
- Hyppää puikkoihin, ehdottaa Jyri Reinikka toimittajalle kylmiltään ja siinäpä sitä hauskaa lisäksi Päivi Lämsällä, Kari Paunasalolla ja Mari Mäkelällä.

- Jos tässä olisi kilpakajakki, löisin vaikka vetoa. että hyvä voimistelijakaan ei löydä tässä vaadittavaa tasapainoa itsestään, jatkaa Kari Paunasalo. Toimittaja istuu merikajakkiin ja uskoo heti, että kiikkerä on. Siksi pitää oppia kaatumaa oikein. Näitä taitoja kokeneimmatkin melojat ylläpitävät säännöllisesti, Kari sanoo.

Mistä löytyisi tukikohta?

Melonnan harrastajissa jo vuosia muhineesta ajatuksesta perustaa oma seura tuli totta ja nimi on hieno: Mallasveden Melojat. Nimi ei sido meitä Mallasveteen, mutta toivottavasti pääsemme Mallakselle retkeilemään, koska vesi on melonnallisesti kaunis.
  Yritämme myös löytää Mallasveden ääreltä jonkinlaisen tukikohdan, mutta vielä ei mikään ole varmaa, esittelevät melojat aikeitaan. Seuran toimintasuunnitelmaa ei ole vielä tehty, olemme vasta puhuneet siitä, miten tästä eteenpäin jatkamme ja mitä tarvitsemme, sanoo seuran puheenjohtaja Päivi Lämsä.
  Apian hallissa oli maanantaina yhdeksän henkeä lausumassa seuran syntysanoja. Päivi Lämsän listalla on 30 nimeä - sen verran on laskettu melonnan harrastajia Valkeakoskella olevan. Edessä on ensinnäkin jäsenhankintaa ja koulutusta. Tämä oli hyvä aika perustaa melontaseura sikäli, että pääsemme ensin rauhassa setvimään seuran perustamiseen liittyviä käytännön asioita ja varsinaiseen toimintaan vesillä ensi kesänä.
  Melontakausi tosin alkaa siitä, kun jäät lähtevät ja loppuu siihen, kun jäät tulevat. Vesille on vain aina varustauduttava sään mukaan. Ainakin kerran kuukaudessa järjestämme yhteisiä tapaamisia. Tietty rytmi on hyvä löytää, ettei toiminta lopsahda.
  Ensi kesälle alustavasti on suunnitteilla ainakin leiri Kangasalan Melojien kanssa, kajakkien esittelytilaisuus ja yhteisiä iltaretkiä keskenään lähistön saariin. Upeaahan on tapailla iltanuotion äärellä etenkin silloin, kun kesän sää suosii niin kun tänä vuonna.
  Pidempiäkin melontatapahtumia on tarjolla. Suomi meloo -tapahtuma on kulkenut läpi Valkeakoskenkin ja Viiden Veden Maratonillahan liikutaan Längelmävedellä, Vesijärvellä, Roineella, Mallasvedellä ja Pälkänevedellä.

"Moni menettää sydämensä lajille"

Nyt on vasta ensimmäiset tarpeet turvattu: me melonnan ystävät istuimme viimein saman pöydän ääreen ja nyt on kaikilla kiinnostuneilla mahdollista tulla turvallisessa seurassa kokeilemaan, josko tästä löytyisi se oma laji, sanoo Jyri Reinikka. Moni on vain nähnyt kajakkeja ja sen, miten kiikkeriä ne ovat. Juttu on jäänyt siihen. Monet lajiin kunnolla tutustuneet taas ovat sitten menettäneet sille sydämensä, tietää Kari Paunasalo vuosien kokemuksella.
  Melonta ei vaadi kovia käsivoimia. Ensinnäkin jokainen voi liikkua oman kuntonsa mukaan ja kajakkikaksikollakin pääsee hyvin alkuun. Toisekseen kajakissa saa liikettä koko vartalo. Melonta verryttää selkää, niskaa, hartioita ja on tosi hyvä laji esimerkiksi päätetyötä tekeville.

Liikkumisen vapautta

Päivi Lämsä sanoo, että toiminnan saattaminen hyvään alkuun on kuin korkea kynnys, koska Melojien tavoitteena on hankkia kymmenkunta kajakkia ja rahaa tarvitaan noin 40 000 markkaa. Sen jälkeen harrastus on halpaa, kun kajakkeja lähinnä vain ehostellaan. Bensaa ei tarvitse ostaa ja laji on luontoystävällinen!
  Nyt meidän on selviteltävä, mistä me voisimme saada tukea. Kaikki ideat ovat tervetulleita. Valkeakosken kaupungilta on mahdollista saada yleisavustusta ja erillisavustusta uusimuotoiseen toimintaan, mutta tarvitsemme myös muita tukijoita. Merjan Kirppikselle me saimme oman pöydän, jonka tuoton käytämme välttämättömiin hankintoihin. Luonto- ja Eräpalvelu on tässä myös mukana ja sieltä ovat kajakit, kun pääsemme harjoittelemaan mm. eskimokäännöksiä ja -pyörähdyksiä uimahallissa 15. joulukuuta.
  Seuraan saavat tulla ne nuoret ja vanhemmat, joita asia kiinnostaa. Vaatimuksena on vain jäsenmaksu, jolla saa myös Meloja-lehden. Seuramme liittyy Suomen Kanoottiliittoon ja tarkoituksena on aloittaa ohjaajakoulutus. Satsaus koulutukseen riippuu paljon siitä, minkä verran jäseniä seura tulee saamaan. Liiton kautta melontaretkille tulevat yleisvakuutukset, mutta henkilökohtaiset tapaturmavakuutukset kukin hankkii itse.
  Kajakit maksavat laadusta riippuen 3000 - 20 000 markkaa. Kannattaa siis tulla kokeilemaan Melojiin tätä lajia ennen kuin hankkii itselleen arvokkaan kajakin. Mutta vielä: miksi melonta on teidän juttunne, mikä tässä on parasta? Kysymys on luonnossa liikkumisen vapaudesta. Tämä jos mikä irrottaa ajatukset arkirutiineista. Kun kajakki liukuu pitkin järven pintaa, tuntuu kuin osa alakehosta olisi kajakkia, pukevat melojat ajatuksiaan sanoiksi. -ae

Lähde: Valkeakosken Sanomat 5.11.1999, sivu 13.
Teksti: Alpo Eerola.
Kuva: Mika Seppänen.