Valkeakosken Radioamatöörit ry.
oh3ab

KERHOINFO 6/1998


Hallituksen kokous

Keskiviikkona 17.6.1998 pidettiin hallituksen kesken vapaamuotoinen kokous. Aiheita oli vain yksi: Kerhon tilin vaihtaminen toiseen pankkiin tilinhoitokulujen pienentämiseksi. Kokouksessa olivat paikalla -3NWD, -3MMF, -3VB, -3HLY, -3BN, -3KUN. Yksimielisesti päätimme vaihtaa tilin Luopioisten säästöpankkiin, Valkeakosken konttoriin. Heillä oli kaikkein edullisimmat hinnat kerhon tilin hoitokuluiksi. Vain lähtevä lasku maksaa 2 mk / lasku, tiliote kerran kuussa ja tuleva rahaliikenne ovat maksuttomia. Nykyinen Merita käsittelee kerhon tiliä kuten yritysasiakkaita, eikä heillä ollut muuta tilimuotoa tarjottavana.

Kololla

Kesäkuun aikana on jokaisena keskiviikkoiltana ollut kerhoilloissa mukavasti porukkaa. Kesäleiriasiat ovat kovasti suunnittelun alla. Kuorma roihnaa on lähdössä taas kirpputorimyyntipöydälle. On suunnitteilla, että siivoisimme jonakin päivänä hiukan "oman" vintin puolta. Siellä on vuosikaudet roikkunut sellaista rojua joka ei ole sopinut oikein mihinkään. Katsomme kyllä jokaisen hilavitkuttimen ennen kuin vippaamme romikseen mutta jos tiedät siellä olevan sellaista jonka haluat säilyttää niin käy katselemassa ja säilömässä tässä kesän aikana, ehkäpä jonakin elokuisena keskiviikkona täytämme metallinkeräyslaatikkoa.
    Kerhoillassa oli mukana 1.7.98 -3NWD, -3BN, -3LP+XYL, -3SM, -3MMF. Tehtiin pikku remontti pöydän pistorasiaryhmälle: kytkettiin rasiat pistotulpan välityksellä verkkoon, jolloin kaikki pöydällä olevat laitteet ovat helppo erottaa sähköistä vetämällä vain tökkeli seinästä. Antennikaapelit on myös tarkoitus tuoda väliliittimien kautta pöytään. K.o. liittimet olisi tarkoitus rakentaa heti kaapelihormin alapuolelle alumiiniseen L-profiiliin. Siten saisi antennitkin irti helpommin, ei tarvitse penkoa radioiden takapaneeleita. Suunniteltiin kirpputorikuorman viemistä leirille, myös muistettiin ilmoittautua kesäleirin kettujahtikisaan (OH3NWD, OH3KUN, OH3BN).
    8.7.98 kerhoillassa tehtiin sitten sitä kirpputorikuormaa Eelin "paloautoon". Isomman vintin puoli siistiytyi samalla melkoisesti. Kuormaan meni iso kasa 19" korttikehikoita ja muuta sälää. Enemmänkin oli ajatuksena viedä, mutta kun meinasi iskeä jonkinlainen "nuukuus", -tarvitaanhan itsekin jotain joskus... Saa nähdä paljonko markkoja niistä kerholle kertyy, tavoitteena on saada mahdolliseen sääntömuutokseen tarvittava summa ja kerhon tilillekin jäämään vielä hiukan.
    Suunnitteilla on tehdä SRAL:n kesäleirin aattona (ke) reissu kahteen pankkiin... elikkä tehdään käytännössä se pankin vaihto. Työaikataulut eivät ole oikein sopineet siihen, että oltaisi tehty se heti hallituksen kokouksen jälkeen.

Kerhon säännöt

Ohessa kopioituna nykyiset kerhon säännöt. Ovat kunnioitettavassa iässä, -joka tosin ei hiukkaakaan vähennä niiden arvoa, pikemminkin päinvastoin.
    Varsinaisen vuosikokouksen yhteydessä (ei merkitty kirjoihin) oli mainintaa yhdestä kohdasta, eli 12. pykälän maininnasta: "kutsu kerhokokoukseen toimitetaan paikkakunnan sanomalehdessä...". Tästä kohdasta kololla on kuultu mainintoja kokouksen jälkeenkin. Tulipa tuota asiaa tarkennettua oikein puhelimella maistraatista, sanoivat että ei sitä oikein voi "sisäisestikään" virallisesti sopia toisella tavalla, siihen kohtaan täytyy tehdä erikseen sääntömuutos.
    Kysytäänpä sitten kaikilta jäseniltä: onko tarpeen muuttaa sitä kohtaa (12.) niin, että lehti-ilmoitus olisi vaihtoehtoinen?
    Säästyisi pari sataa mk / vuosi sen jälkeen kun muutos on tehty. Vai olisiko kokouskutsu lehdessä sittenkin jonkinlainen mainos, että tällainenkin kerho löytyy Valkeakoskelta? Entä onko joitain muitakin sääntöjen kohtia jotka vaatisivat korjaamista?
    Miten olisi, jos jäsenistö ottaisi sadepäivinä sohvan selkäänsä ja säännöt käteensä ja ennen unen tuloa hiukan silmäilisi niitä. Sääntömuutos maksaa 300 mk, hinta on sama jos muuttaa vain yhden kohdan tai kaikki. Jos kohta 12 muutetaan, kannattanee miettiä läpi kaikki kohdat. Kerholla on maistraatista saadut mallisäännöt joita voi käydä silmäilemässä tai soittele, niin toimitetaan niistä kopiot.
    Jos tulee ehdotuksia, niin voi olla, että seuraavassa vuosikokouksessa tehdään harvoin nähtyä historiaa ja puidaan sääntöjä. Ehkäpä vielä syksymmällä saadaan jonkinlainen "draft" kaikille jaettua. Jää nähtäväksi.

Radiosuunnistusta

Ollaan oltu taas kettujahdissakin, Teemu -3KUN ja Eeli -3NWD ovat ottaneet lisää tuntumaa radiosuunnistuksesta. 14.6 ja 28.6 oli harjoitukset kartan ja kompassin kanssa -3BN:n kesäQTH:n tienoon metsiköissä. SRAL:n Kesäleirillä on PM tason suunnistuskisat ja pitkästä aikaa on mukana osallistujia myös OHAB:lta. Toinen harjoituskerta oli "AnnaBellan pojille" pelkästään tarkistus uskosta omiin kykyihin suunnistaa, sen verran näppärästi homma hoitui. Harjoitusten jälkeen ne muutama sata itikanpistoa / nenä kuumennettiin löylykaapissa ja uitettiin Kokkijärvessä.
    Eräänä kesäkuun puolivälin iltana kuului olevan Ruotsin pojillakin ketut äänessä 80:llä. Meinaavat kai tulla kirittämään OH suunnistajia. Turha luulo, jäävät kuitenkin taakse haahuilemaan.
    Radiosuunnistus...? sehän on sitä, että kilpailija lähtee metsään "puhtaan" kartan kanssa, määrittelee kartalle rastien sijainnit ristisuuntimalla lähettimet ja menee sitten hakemaan rasteilta leimat kartan kulmaan. Voittaja on se joka tuo ensiksi kaikki leimat maaliin. Sarjoja on yleensä: Yleinen, naiset, juniorit, juniorinaiset, veteraanit. Isoissakin kisoissa voi osallistua kuka tahansa, jos et tykkää juosta niin saat kävelläkin, pääasia että osallistut ja selviät yksin pois metsästä... Tämä on yksi niistä "nautiskelijoiden kisalajeista".
    Kerholla on kaikkiaan 5 lähetintä, ne ajastetaan keskenään ja kukin lähettää metsässä vuorollaan minuutin ajan omaa tunnustaan hitaalla CW:llä. Tunnukset on valittu niin että CW taidotonkin pystyy ne erottamaan. Tunnukset ovat: MOE, MOI, MOS, MOH, MO5. Lisäksi ne antavat kerhon tunnuksen n. 30 sekunnin välein. Niiden lähetystaajuus on 3.579 MHz ja lähtöteho jotain 1 watin luokkaa. - 3AB:lla on käytetty "epävireistä" antennia, lähtöteho putoaa paljon mutta säteilee kuitenkin tarpeeksi suuntimiseen. Vastaanotin on sitä varten suunniteltu, tupakka-askin kokoinen, siinä on kaksi antennia, ferriittipötkö ja n. 15 cm "tikku".
    Ferriitillä (suunta-antennilla) etsitään "linja" ja tikun avulla yhdessä suunta-antennin kanssa määritellään onko rasti edessä vai takana. Kompassi on välttämätön karttaan merkkaamisen takia ja sen avulla voi pitää suunnan sillä aikaa kun etsittävä kettu on hiljaa. Tällainen "kettujahti" on mukava tapa liikuskella metsässä.

Mikä ihmeen ppm ?

Paikallispuhelumaksuko..? Eikä mitä. Sehän on kiteen taajuusvakavuuden ilmaiseva yksikkö. Se tulee Lontoon murteisista sanoista "Parts Per Million". Jos esim. kiteen arvoiksi on ilmoitettu 145.000 MHz +-10ppm, se tarkoittaa sitä, että kiteen taajuus ryömii enintään +-10 miljoonasosaa. Se on tällöin 1.45 kHz. Siis kiteen taajuus saa olla minimissään 144.99855 MHz ja suurimmillaan 145.00145 MHz.

Kaapattua DX tietoa (paketti)bulletiinista 4.7.98

1A0KM - Sov. Mil. order of Malta; 13.6. 20/15 metrillä äänessä ollut asema on osoittautunut piraatiksi.

KH4 - Midway Is.; NH6YK aikoo aktivoida Midway:n 1.-15.8. välisenä aikana HF:llä ja 6 metrillä. QSL:t kotikutsulle.

P4 - Aruba; Aruban liiton asema P43R on äänessä IARU HF contestin aikana. QSL via P43ARC tai via buro.

T8 - Belau; T88LJ on äänessä 26.7. - 2.8. CW:llä taajuuksilla 7008 ja 10104 kHz sekä SSB:llä 3840 kHz. SSB:llä on siis ajettava splittiä. QSL via JM1LJS.

TL5A - Central African Republic; Alex on äänessä 160 - 6 metrin alueilla CW:llä, SSB:llä ja RTTY:llä. QSL via PA3DMH.

Mikä Hämeenlinnan pakettiboksia vaivaa?

Se on ollut viikkoja "juntturassa", ilmoittaa vain "busy" kun sinne yrittää connectia. Lopussa on imuroituna qso, jossa asiaa selvittää OH3KRH.
    Korvaavana boksina toimii hienosti Hyvinkään BBS eli OH2RBU jonne pääsee suoraan Hämeenlinnan nodelta OH3RDA-2, jonka taajuus on 144.825 MHz. Jos Hyvinkääkin on jumissa, voi kokeilla Otaniemeä, OH2RBI:ta, sinnekin pääsee suoraan Hämeenlinnan nodelta komennolla "c oh2rbi". Osa AnnaBellan jäsenistä on pakettiradion kovia käyttäjiä, osa taas vähemmän, jotkut taas eivät liene koskaan kokeilleet sitä. Viimeksimainituille tässä olisi tarkoitus selittää hiukan pakettiradiohommaa.
    Pakettiworkkimiseen tarvitaan 2m FM radio, pakettiradiomodeemi ja tietokone joka voi olla vaikka ikivanha IBM 086, kunhan se pyörittää jotakin tietoliikenneohjelmaa. Ohjelmia löytyy kaikkien koneenkäyttäjien korppulootasta. Esim WINDOWS:sa on sellainen vakiona (Terminal). Tietokoneen sijasta voi käyttää vaikka "tyhmää päätettä" mutta sillä ei voi tallettaa tietoja. Mitä kamaa boksissa on, alla listauspätkä OH -maahan osoitetuista viesteistä. Tällaisia "bulletiinimessuja" boksissa on luettavana satoja. "L@ oh" on boksin komento jolla voidaan listata suomeen tarkoitetut viestit. Esim. komennolla "R 99403" saadaan luettua listassa oleva SRAL:n bulletiini. Komentoja löytyy joka lähtöön.
    Pakettiverkko on aika monipuolinen viestiväline, se välittää dataa tekstitiedostoista ohjelmakoodeihin. Nopeus ei tosin päätä huimaa, 1200 bit/s. Runkoverkot ovat nopeampia, 70 cm bandilla tai ylempänäkin 9600 bit/s. Oikeastaan pakettiverkkoja on kaksi, toinen "boksiverkko", joka välittää allaolevien sisältölistojen näköisiä asioita ja toinen ns. clusteriverkko joka on hiukan toisen tyyppinen. Se toimii nopeana DX vihjeiden ym. "pika- viestien" välittäjänä ja sen kautta voi jutustella lähes reaaliaikaisesti vaikka Valkeakoski - Helsinki välillä tai jonnekin muualle (esim. qso -3KRH:n kanssa), vaikka Ruotsiin.
    TekstiTV:n sivulla 590 oleva yksi ikkuna, joka näyttää reaaliaikaisia DX vihjeitä on "kiinni" juuri clusteriverkossa. Tosin ennen kuin vihjeet pääsevät TV:n ruutuun, ne kulkevat eräänlaisen filtterin läpi joka poistaa niistä kaikki tietynlaiset epäasialliset sanat... Jos kuulet jonkun harvinaisen DX:n niin tiedon voi syöttää clusteriin ja se leviää nopeasti kaikkialle verkkoon. Se näkyy kohta tekstiTV:ssäkin. Boksiverkko ja clusteriverkko toimivat kuitenkin eräällä tavalla limittäin, toisesta pääsee toiseen. (Italic= qson jälkeen isätyt kommentit).
    Säästö-syistä teksti on hiukan pientä, toivottavasti ei ole liikaa hankaluuksia lukemisessa...

4:OH2RBI (A,B,C,D,F,G,I,J,K,KM,L,LM,M,N,O,P,R,RM,S,T,U,V,W,X,Y,Z,?) L@ oh (Listaa vain OH -maahan tarkoitetut messut) *** : TO Field Filter is set to:- [ * ] Msg # Origin TSDL Size To Route From - Title - 99404 02-Jul B$ 2968 DX @OH OH2KKU ARLD026 DX news 99403 04-Jul B$ 6500 SRAL @OH OH6KUM Toimiston tiedote 25/98 4.7.98 99316 01-Jul B$ 1527 WERKKO @OH OH6LRR Re: missä???? 99282 01-Jul B$ 761 VHF @OH OH6JAB Kuuluuko. 99233 27-Jun B$ 4705 KEP @OH OH2KKU ARLK051 Keplerian data 99219 30-Jun B$ 963 WERKKO @OH OH6MF missä???? 99102 29-Jun B$ L 2041 VERKKO @OH OH2ZAZ Re: Hiljaisuus? 99059 29-Jun B$ 4941 VERKKO @OH OH6PA Re: Hiljaisuus? 99046 29-Jun B$ L 371 VERKKO @OH OH2ZAZ Hiljaisuus? 98895 26-Jun B$ 2592 DX @OH OH2KKU ARLD025 DX news 98794 26-Jun B$D 10463 WINPAC @OH OH6HBL 7+ WINPACK.GIF 1/2 98792 26-Jun B$D 9550 WINPAC @OH OH6HBL 7+ WINPACK.GIF 2/2 98782 26-Jun B$ 8345 SRAL @OH OH2A Toimiston tiedote 24/98 27.6.98 98494 25-Jun B$ 3868 ALL @OH OH6NLZ ESITTELY 98493 25-Jun B$ 1742 ALL @OH OH6NLZ RA-TOIMINNAN ESITTELY/oh6nlz <A>bort <R #> Read Message <CR> Continue..>a 4:OH2RBI (A,B,C,D,F,G,I,J,K,KM,L,LM,M,N,O,P,R,RM,S,T,U,V,W,X,Y,Z,?) >

Alla listaus, jossa on avainsanana "CQ". Siitä vain lukemaan viesti ja vastaamaan CQ -huutoon ympäri maailman... ls cq (Listaa messut joissa on avainsanana jossakin kohtaa nimeä "CQ")

*** : TO Field Filter is set to:- [ * ] Msg # Origin TSDL Size To Route From - Title - 99348 22-Jun B$ 3609 CQ @EU G0AMO CQ Goch, Germany 99298 22-Jun B$ 4639 CONTES @WW EA1RKR CQ, CQ, CQ SEXTO DIPLOMA R.A.R. 99296 23-Jun B$ 4418 CONTES @WW EA1RKR CQ, CQ, CQ SEXTO DIPLOMA R.A.R. 99293 24-Jun B$ 4530 CQ @WW SP9PAK CQ DE SCHOOL NR. 1 99286 25-Jun B$ 3447 ALL @WW LU2FCQ CQ CQ OF ARGENTINE 99277 27-Jun B$ 2633 CQ @WW N3ZWZ CQ@WW FOR QSL 99272 28-Jun B$ 2427 ALL @WW EB5IOA CQ CQ CQ FROM VALENCIA SPAIN 99239 21-Jun B$ 4123 QST @WW VK4CXX To All CQ'ers 99226 24-Jun B$ 3975 QST @WW VK4CXX To All CQ'ers 99218 29-Jun B$ 2915 ALL @WW IK1TSF CQ CQ FROM ITALY. 99208 29-Jun B$ 2079 CONTES @WW DJ7ST (OQRPWW 2) 4th O-QRP-Contest, wr 99204 29-Jun B$ 2600 CQ @WW E20KUG CQ FROM THAILAND.. 99181 28-Jun B$ 1214 CQ @WW K5HWS CQ CQ CQ de K5HWS 99175 28-Jun B$ 1215 CQ @WW K5HWS CQ de K5HWS 99164 25-Jun B$ 4110 CQ @WW SQ2AJS cq from Stegna-Poland <A>bort <R #> Read Message <CR> Continue..>a 4:OH2RBI (A,B,C,D,F,G,I,J,K,KM,L,LM,M,N,O,P,R,RM,S,T,U,V,W,X,Y,Z,?) >

Alla pakettiradion välityksellä käyty qso, jossa kyselty H-linnan boksin tilaa.

c oh2rbh	(kytkeytyminen hyvinkään nodelta Helsingin clusterille oh2rbh)
HYVI10:OH2RDU-10} Connected to HKICLH:OH2RBH
Hi Erkki! Welcome to OH2HPY, OH2AQ & OH2AAQ PacketCluster in Helsinki
DX-Summit: oh2aq.kolumbus.com/dxs
Cluster: 9 nodes, 4 local / 36 total users Max users 294 Uptime 17 02:58
OH3BN de OH2RBH   5-Jul-1998 0725Z  Type H or ? for help >
t oh3krh	(talk -komento, kaikki kirjoitetut txt:t menee -3krh:lle)
All further input will be sent to OH3KRH
Exit talk mode by typing a ctrl/Z or /EXIT on a new line
huomenta.. yks kysymys...
OH3BN de OH3KRH: Huomenta vaan kysy ihan vapaasti??
juu.. tiedätkö mikä vaivaa h-linnan boksia? täällä paikalliset sitä kyselee...
OH3BN de OH3KRH: No se mitä minä tiedän...yrittävät saada uuden ohjelma ver. toi
miin...
rgr tämä.. se on kiusannut monia kun se ilmottelee vain "busy"..." tnx tiedosta.
OH3BN de OH3KRH: sitten 4 vai 5 com porttia gateway käyttöön....sitten hajos tie
tokone
rankkaa hommaa se ylläpito..
OH3BN de OH3KRH: joten nyt keräilevät osia ja tietoa jotta se jonain päivänä näk
isi päivänvalon
OH3BN de OH3KRH: sellainen on tarina surullisesta postilaatikosta..
no niin.. nyt on tietoa, kiitti kovasti, odotellaan rauhassa ja pidetään peukkuja..
OH3BN de OH3KRH: Onko himoksella teltta vaarnat mukana ettei laukaa ilmiö uusiudu??? hi
kato sä muistat hi... kyllä vaan, kaikki rautatavara tulee mukaan hi...
OH3BN de OH3KRH: Joo kyllä sitä jotain aina muistaa..teillä sama teltta kuin meillä...
niin taisi ollakin... tällä kerrallakin meinaan kyttäillä sähköja telttaan...
OH3BN de OH3KRH: tiedätkö lähteekö Reijo -3xa leirille ei oo näkynyt koko vuonna??
eipä ole tuosta tietoa, mutta luulen että tulee, Reijo ei juuri jäta väliin leirejä..
OH3BN de OH3KRH: Rgr nuo sähköt en tiedä sen saatavuudesta...met mennään joko ke
s. tai tors. aamuna.
sama aikataulu olis mullakin, tulen "qrm:ien" kanssa ja "hallitus" tulee perjantaina 
perässä
OH3BN de OH3KRH: No sitten sen näkee...kilistellään leirillä jos törmätään 73 mi
nulta 88 vaimolta.
näinpä.. eiköhan tuota nähdä, 73 ja taustallekkin kans.. hei..
OH3BN de OH3KRH: lähretään meinaan kirpputorit kiertään.
rgr, hei..
/ex	(TALK päätetään)
Talk terminated
OH3BN de OH2RBH  5-Jul 0742Z >
b	(BYE, lähtö clusterilta ulos)
CUL Erkki  5-Jul-1998 0743Z   73 de OH2RBH
HYVI10:OH2RDU-10} Welcome Back

Pari kuvaa kerholeiriltä Ahvenanmaalta. Valitettavasti värejä on reilusti haalennettu väriaineiden säästämiseksi...

oh3bn


Sivu on tehty 24 Maaliskuuta 2005
oh3lp