Valkeakosken Radioamatöörit ry.
oh3ab

KERHOINFO 1/1999


Tervetuloa vuosikokoukseen ! (merkkaa muistiin!!!)

OH3AB:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään kerhotiloissa sunnuntaina 7.2.1999 klo 13:00. Kahvitarjoilu. Tervetuloa! (Laitamme vielä ilmoituksen V.kosken sanomien "seuratoiminta" -palstalle.)

Työjärjestysehdotus

Vuosi a4 saastetta

Olisi kai aika jättää kokeiluvaihe näissä kerhoinfohommissa. Tuleva vuosikokous päättäköön, tehdäänkö tästä sen virallisempaa toimintaa. Nyt on ainakin kertynyt jonkinlaista tuntumaa siitä millaista touhua tämän tyyppinen puuhastelu on.
    "Toimituksen" on jotenkin hankalaa kuvitella olevansa "asiakaspuolen" housuissa, joten kritiikki on erityisen tervetullutta. Kaikki kestetään. Luultavasti mielipiteitä on laidasta laitaan. Kannustustusta on kyllä tullut (tnx vaan!), monikossa voi mainita ne puhelinsoitot joissa on erikseen "asiakaspuolella" mainittu tämä inf(t)oilu hyvinkin positiiviseksi ilmiöksi!!, vaikka näiden infojen tasokkuudella ei ole ollut varaa henskeleitä paukutellakaan. Luetellanpa "toimituspään" plussia ja miinuksia:

Annettakoon kokouksen päättää jatketaanko näiden tekemistä vaiko ei, ja jos jatketaan niin millä tavalla. Nykyinen "toimitus" on valmis antamaan apua asiassa vuoden kerrallaan kunnes kyllästyttää. Ja mitä menneen vuoden infojen kustannuspuoleen tulee, ne tuli tehdyksi pitkän harkinnan jälkeen vapaaehtoisesti kokeilumielessä, joten jälkivaatimuksia ei ole, huonompiinkin "tieteisiin" on tullut tuhlattua paljon enemmän.

Ehdotus infokäytännöksi

Jos infotoimintaa päätetään jatkaa, sovittaisiin asiasta kokouksessa vuosi kerrallaan eteenpäin. Ilmestymisvälinä voisi olla pyöreä 2kk, eli noin 6 kertaa vuodessa. "Toimituksella" olisi kuitenkin vapaus muuttaa ilmestymismäärää infottavien asioiden ja / tai muiden siviilielämän kiireiden mukaan.
    Ns. tilausmaksun voisi hoitaa jäsenmaksun yhteydessä eriteltynä. Hinnaksi on laskettu 12,40 / jäsen / vuosi jos näitä tehdään 6 kpl vuodessa. Samalla saisi selvitetyksi ketkä eivät halua kerhoinfoa, jos tämä osa puuttuu jäsenmaksusta, ei infoa toimiteta postilaatikkoon. Infoon tarkoitettu raha menisi jäsenmaksun mukana kerhon tilille josta se käytetään sitä mukaa kuin tarvis on ja se näkyy kerhon kirjanpidossa. Vapaajäsenten osalta maksuasia ratkaistaan kokouksessa.

Kololla

RTTY projekti etenee. 25.11.98 onnistuttiin viimeinkin ajamaan ohjelmat koneeseen. -3MMF onnistui hommaamaan viiskymppisellä kerholle toimivan 24x CD romppuaseman. Siinä pitäisi olla sellaista vikaa, että jotkut itsepoltetut romput ei toimisi mutta ainakin tehdastekoinen äänikortin ajuriromppu pelasi täysin moitteetta. "Uudesta" tietokoneesta puuttui romppua varten dataliitin, mutta vintillä olleesta puolityhjästä koneen kotelosta sattui sellainen löytymään ja kohtahan se CD hurahti pyörimään. Tietokoneessa on vain niin lyhyt datakaapeli että romppu oli jätettävä väliaikaisesti avonaisen koneen päälle. Viiskymppiä kerättiin kiertävällä hattutempulla. Kotiin lähdettäessä kone kuuli jo rigin kautta bandikohinat, mutta kaikki asetukset eivät olleet vielä ihan viimeisen päälle.
    2.12.98 tehtiin loput virittelyt, lähtevä RTTY ei suostunut käynnistämään lähetintä VOX:lla mutta sekin saatiin viimein toimimaan ja sopiva rigin sisäänmenotaso löytyi. Etsittiin oikeat MARK ja SPACE -taajuusasetukset sekä SHIFT, niin johan alkoi pelit kukkumaan ja ohjelma luki upeasti bandilta RTTYä. Ratkaisevana apuna säädöissä toimi OH3VB vasta-asemana Toijalassa. Kaikki temput joita ohjelma pystyy tekemään, eivät ole vielä selvillä, niin koputeltiin näppikseltä suoraan kokeeksi pari CQ :ta. Systeemin toimivuuden todisti F5VBI:n vastaus ja historiallinen QSO RTTY modella tuli pidetyksi OH3AB:n omilla laitteilla. Varmuuden välttämiseksi vastattiin K2CJP:n CQ huutoon ja muutaman yrityksen jälkeen tuli vastaus ihan Jenkkilästä saakka!! OH3AB on kait viimeksi ollut RTTY:llä äänessä joskus 80- luvun alkupuolella harrastenäyttelyssä tai jollain messuilla -3VB:n laitteilla.
    6.1.1999 oli puhetta kerhokiinteistön tulevasta kattoremontista, joka on tietämämme mukaan suunnitteilla mutta tarkempaa ajankohtaa ei vielä tiedetä. Remontin takia pitäisi saada ainakin isompi vintti tyhjemmäksi rojuistamme. Samoin GB antenni joudutaan purkamaan pois koska radiaalit ovat katon päällä. On siis tiedossa "romurumbaa" ja antennitalkoita. Esillä kävi sellainenkin asia, että hankkisimmeko uuden tai käytetyn antennin GB:n tilalle, esim R7 tai R7000. Ei tarvittaisi radiaaleja ja päästäisiin useammalle bandille. Vanha antenni olisi kuitenkin korjattava, se ei toimi kaikilla siinä olevilla bandeilla.

RTTY modelle pääsee helposti

Tarvitaan tietokone (386 tai kovempi, ehkä toimii 286:llakin), Sound Blaster äänikortti + ajuriohjelmat, HF asema ja välikaapeli rigi <-> äänikortti. Sitten ohjelma joka komentaa koneen ja äänikortin toimimaan RTTY modella. Siinä kaikki. Esittelyjäsen> jää seuraavaan kertaan

Toimintakertomus 1998 ja -suunnitelma 1999 tulee infon mukana kokouksen hyväksynnän jälkeen

Kokemuksia äänikortti RTTY:stä

12.12.98 Lähti toimimaan OH3BN.llä RTTY mode, koneena pena 133 MHz, ja kaupasta haettu Sound Blaster äänikortti (200 mk). RTTY ohjelmana toimii BTL (on kerhollakin). Helppo oli homma, äänikortti koneeseen ja ajuriasennus. Sitten välikaapelin tinailu tietokoneen ja rigin väliin. Erotusmuuntajien yhteydessä olevien trimmereiden säätö kokeilemalla sopiviin tasoihin ja ohjelman asetukset kuntoon. Sitten vain koe QSO sunnuntaina, lauantaina sattui olemaan RTTYkisa eikä siihen viitsinyt vielä seota... Sunnuntai 13.12.98 meni sitten RTTYillessä, UA9, 4L1, HB9, JA3, ym…
    Ohjelma toimii mukavasti, on helppo päästä siihen "kärryille". QSOt saa levylle talteen ja levyltä voi ajaa tekstiä. F -nappuloihin voi asettaa vakiotekstit. AFSK taajuudet voi asettaa "lennossa" jos poikkeavat normaalista. Teksti tulee yllättävän häiriöisenkin bandin alta, virheitä tietysti tulee, riippuu häiriöiden määrästä / voimakkuudesta. Lähetin käynnistyy VOX:lla joten ei tarvita erillistä PTT linjaa.
    PC - Sound blaster -RTTY on toiminut joulun pyhät moitteetta. Sillä on miellyttävä workkia. Win 98:lla voi hiirtä käyttää näppärästi kopioidessa vasta aseman tunnusta ruudulta F-nappulan alle. Samalla kopioinnilla tunnus siirtyy OH1AA lokiohjelmaan tms. Kaiken RTTY -liikenteen saa menemään myös levylle josta on mukava käydä hakemassa directinä lähtevien QSL:ien osoitteet jos vasta-asema on ne antanut. RTTY qson voi siis viedä läpi ilman minkäänlaista kiirettä.

:---------------------------------------------\------: : U T 7 F P MAIL BOX : :VIC.S.STELLETSKI 270901 ILLICHIVSK-3 P.B.189 UKRAINE: :----------------------------------------------------: : TO RADIO: : ZONE : COUNTRY : : OH3BN : 15 : FINLAND : :----------------------------------------------------: : DATE : RST : TIME : MODE : MC : : :24-12-98 : 599 : 10:22 : RTTY :14,088: 73% VICTOR: :----------------------------------------------------:

Yllä automaattisen RTTY box:n lähettämä QSL-kortti (tuli erillisellä komennolla:"ryryryry //qsl").

Pikkujouluristelyllä

19.12.98 kokoonnuimme Toijalan rautatieasemalle (-3LP+xyl, -3VB+yl, -3BN+taustat ja -3NWD. Jari OH6JAV tuli ravintolavaunussa Jämsästä asti. Teemu -3KUN löytyi kuin löytyikin Turun satamasta ja koko orkesteri lähdettiinkin sitten laivaan, Silja Europa:lle. Majapaikat löydettiin samalta käytävältä ja olivatkin ihan lähekkäin. Tuumiskeltiin porukalla illan puuhapuolta, osa porukasta lähti syömään buffet:tiin ja loput menivät muihin kuppiloihin. Käytiin myös tax free ostoksilla joista kertyi "anoppilan tilauksen" myötä jollekin sen verran, että kassasetä tyrkkäsi kouraan vapaalipun. Myöhempi ilta vietettiin mukavan vapaamuotoisesti laulujenkävelyareenan tienoilla, osalla ilta venyi aamupuolelle, siihen asti kunnes baarimikot veivasivat luukut umpeen... (siis baaritiskien luukut).
    Muutama jaksoi herätä jopa aamiaiselle, jonka jälkeen heräteltiin toisiamme enemmän tai vähemmän toimivilla hyttipuhelimilla, koska puoliltapäivin oli sovittu alkavaksi "tietokisa" -3BN:n luukussa. Palkintoina oli kysymysten määrän verran tax free kaupan antimia. Kisan taisi ylivoimaisesti voittaa Jari -6JAV. Kysymykset olivat vahvasti radioamatööriaiheisia.
    Tietokisan lopuksi arvottiin tax free kaupasta saatu vapaalippu kaikkien mukana olleiden -3AB:laisten kesken. Onnettarena oli Karoliina (second op. -3bn). Vapaalipun sai käytettäväkseen Teemu -3KUN. Iltapäivä vietettiin kuka missäkin, ostoksilla, syömässä, juomassa, makoilemassa tai pallomeressä. Vähitellen "jengi" kerääntyi jutustelemaan mukavia samaan syömäpöytään, jossa aika kului lähes Turun satamaan asti.
    Näin lähellä joulua ei laivalla ollut liian täyttä, kaikki meni RGR, kukaan ei pudonnut mereen tms. Konehuone- ja komentosilta jätettiin väliin, matkaa varatessa olisi pitänyt ilmoittaa tarkka kävijämäärä ja se olisi ollut maksettava etukäteen, 50 mk / hlö. Eiköhän taas jonakin vuonna tehdä samantapainen pikkujoulureissu !!

Vaatimuksia pääsykokeissa

Mikä on vaatimuksena kätilöopistoon?
-Pitää osata tapetoida eteinen postiluukun kautta.

VHF - testissä

Vaikka piti torniworkkimiset jättää talvikaudeksi, osallistuimme kuitenkin taas Annulan tornista tammikuun VHF-testiin (-3SM, -3KUN, -3BN, -3NWD). Ei voinut testiä välttää, koska seuraava päivä oli loppiainen ja sai jäädä sänkyyn makoilemaan töihin lähdön sijaan. Oli liian hyvä tilaisuus väliin jätettäväksi.
    Alku oli oletetun hankalaa, jyrkkä tie tornin juurelle oli niin luminen ettei sinne autot kiivenneet joten raahasimme kamppeet ensin mäkeä ylös, sitten vielä ne 300 askelmaa torniin. Asema kasattiin vanhalla rutiinilla. Antenni sopi tällä kerralla moottoriin kun oli uusi pienempi mastoputki. Jälleen jäi vain noin 5 min. aikaa testin alkuun. VHF keli ei ollut erityisen kehumisen arvoinen ja bandin aktiviteetti tuntui olevan tavallista laimeampaa. Kaikki modet käytettiin mutta eniten pisteitä saatiin CW:llä. Pistesaaliiksi tuli 15190, Qsoja 42, ruutuja 17. Pisin QSO OH8WW 410 km. Maita 3, OH, SM ja ES.
    Nyt meillä oli lokinpitoa varten "raahattava" 286 tietokone mukana, näpyttelimme QSOt siihen suoraan, kone kertoi duplikaatinkin jo ennen kuin qso ehdittiin pitää. Kone helpotti töitä melkoisesti, ei tarvinnut lokia kirjoitella enää toiseen kertaan.
    Jäi tuntuma, että hyvinkin 10 parhaan porukkaan päästiin, workimme testin loppuun asti. Testi alkaa jokaisen kuukauden ensimmäisen tiistain iltana 20:00 sa ja loppuu 24:00 sa.

Kerhon johtokunta kokoontuu

27.1.1999 keskiviikkona kerhoillassa, valmistellaan asioita vuosikokoukseen.
Jos et pääse kerhon vuosikokoukseen, ohessa tyhjähkö paperi palautusosoitteen kera, johon voit kirjoitella "evästyksiä kokoukselle". Tai kerhon johtokunnalle. Tai julkaistavaksi seuraavaan kerhoinfoon.
    Pistä kynä tai kone savuamaan, mitä tahansa kommentteja tai ehdotuksia tai mielipiteitä tai ihan mitä vaan haluat kerholle tuoda kerrottavaksi. Jatka tarvittaessa lisäpaperilla.
    Postimerkin joudut valitettavasti hankkimaan... Tai tipauta paperi Toijalassa Valtatie 3 AS 21 luukusta tai toimita kerhon lokeroon PL2, Valkeakosken postiin.

(V. 1999) evästystä OH3AB:n

 

Johtokunnalle Vuosikokoukseen Huomioitavaksi Kerhoinfoon Kerhoinfon toimitukseen

Lähettäjä: _________________________________________________________

Asia:

OH3BN


Sivu on tehty 26 Maaliskuuta 2005
oh3lp