Valkeakosken Radioamatöörit ry.
oh3ab

KERHOINFO 2/1999


Vuosikokous

Nuijittiin kerhotiloissa 7.2.1999. Porukkaa saapui paikalle ihan mukavasti: OH3MAF, OH3HLY, OH6JAV, OH3BN, OH3KUN, OH3SM, OH3KO, OH3NWD, OH3VB. Lisäksi valtakirjalla oli edustettuina OH3NXW ja OH3MMF. Yhteensä 11 jäsentä.
    Alkukaffeen jälkeen ruvettiin töihin, kokouksen nuijamieheksi joutui alusta loppuun -3BN, sihteerinä oli -3NWD. Pöytäkirjan tarkastajina toimivat -3SM ja -3HLY.
    Ensin puitiin ne normaalit litaniat ja sitten asiaan. Jäsenmaksu säilytettiin 40 mk:ssa, samoin liittymismaksu 20 mk. Kerhoinfo saikin lisäaikaa, tehdään sitä n. 6 satsia vuodessa. Katsotaan taas ensi vuonna asiaa uudestaan. "Tilausmaksu" liitetään jäsenmaksun yhteyteen ja se tulee näkymään kerhon kirjanpidossa.
    Päätettiin laittaa OH3SM:n ehdotuksesta maksulappuun "pyydys", eli vapaaehtoinen kannatusmaksu. Summan saa kannatusmaksuun keksiä itse, jos harkitsee käypäiseksi. Sikäli mikäli sitä kerholle kertyy, se tullaan käyttämään johonkin laitehankintaan tms, esim. antenniin, jolla pääsisimme yhtä monelle bandille kuin mihin kerhon radiokin kykenee.
    Vapaajäsenille päätettiin laittaa maksulappu myös, jäsenmaksua ei tietenkään heidän tarvitse maksaa, mutta jos kuitenkin kerhoinfoa (mikäli halutaan paperimuodossa) ja vapaaehtoinen kannatusmaksukin on tyrkyllä (tämän ei ole tarkoitus olla vapaajäsenille eikä muillekaan minkäänlaista painostusta).
    Johtokunnan jäsenet vuodelle 1999:
OH3NWD, OH3MMF, OH3HLY, OH3KO ja varalle -3VB ja -3LP.
Pj:n nuijan heiluttajaksi pääsi OH3BN ja sihteerin / taloudenhoitajan työt lankesivat OH3NWD:lle.

Jäsenmaksulaput

Ne ovat tässä oheisrekvisiittana. Kerhon tili on Luopioisten Säästöpankissa, (Vlk:n konttori). Jos jäsenmaksun lisäksi laitat mukaan kannatusmaksua, etkä halua kerhoinfoa, kirjoita maksulappuun varmuuden vuoksi viesti "ei infoa" niin tiedetään jättää pois.
    Maksulaput kirjoitettiin kerhon tietokoneella ja printterillä, nyt on valmiit systeemit, ketjulomake koneeseen ja tulostus käyntiin, kylä lähtee...
JOS sinulla on sähköposti ja haluat kerhoinfon sitä kautta, lähetä siitä tieto:
erkki.numminen@pp1.inet.fi tai oh3bn@sral.fi.
    Sähköpostitoimituksena sinun ei tarvitse maksaa kerhoinfon maksua 15 mk !! Sillä infokulut tulevat pääasiassa väriaineista. Lisäksi jää paperien tuonti paikallislehtilootaasi pois. Info voidaan tehdä ASCII muotoiseksi tai Word formaattiin. Kerro sähköpostissa Word versiosi niin saat postin auki. Mahdolliset valokuvat lähtevät erillisinä tiedostoina, pse, kerro mitkä formaatit ovat käytössäsi...

Kerhoasemanhoitaja

Pitäisihän kerholla olla joku virallinen komentoora... Katselisi paikat siisteiksi ja pitäisi laiteluetteloa ajan tasalla. Tämän viran sai hoitaakseen asian ehdottaja, eli -3BN... Mikähän se juttu olikaan siitä kalikan kalahtamisesta...

Johtokunta sai hommia

SM kettukisa jäi johtokunnan päätettäväksi lisäselvitysten jälkeen. Kysellään ensin mm. SRAL.sta miten ovat valmiita tarvittaessa avustamaan rahallisesti ja muunkin käytännön osalta.
    Vakuutus asia selvitellään, esim. vastaako vakuutus jos antennihommissa ruuvari tipahtaa parkissa olevan mersun katolle ja tekee reijän, ym... kaikki pitää saada paperille.
Johtokunta saa päättää antennin uusimisesta vaikkapa R7:ksi.
    Samoin johtokunta päättää millä tavalla viedään kerhoamme paremmin näkyville nuorempien ja vanhempienkin ihmisten keskuuteen, tiedä vaikka mukaan tarttuisi lisää lähiseudun radiotekniikkahenkisiä virtuooseja.

Myymme tehonjakajia

OH3VB tehtaili kirppismyyntiä varten kolme tehonjakajaa 145 MHz:lle. Ne tyypitettiin, testattiin ja numeroitiin. Pituusmitta otettiin "Käytännön antennit" -kirjasta ja aineiden vahvuudet laskettiin samasta kirjasta löytyneellä kaavalla. Mittaustulokset näyttivät että sovitukset menivät nappiin mutta niistä tuli 14 mm liian pitkiä, tosin virhe on merkityksetön käytännön toimintaa ajatellen, yli 20 dB:n heijastusvaimennus on tosi hyvä arvo. Ovat yllättävän laajakaistaisia, minkä mittarointi näyttää.
    Tehonjakajat ovat kahteen antenniin, löytyy N -ja UHF liittimillä. Jos käyvät kaupaksi, tehdään lisää (hieman lyhyempiä). Jos tarvitaan, tehdään jakopalikoita useammallekin antennille. On muistettava, että dB on logaritminen, tässä 20 dB tarkoittaa satakertaista...

Esimerkkinä tehonjakajan OH3AB - 145-2U-99-003 graafinen mittaustulos.

Mitäs jos...

Ostamme v.2000 varten ja siitä eteenpäin erikoiskoolin? Idea on peräisin Veikolta, OH3MAF:lta joka julkisti asian kokouksessa. Sopiva kutsu on jo tiedossa ja vaatii enää päätöksen toteuttaa ja laittaa anomus vetämään. Rahaa kooliin menisi jotain tonnin luokkaa, eli jos on 10 ukkoa / akkaa maksamassa, tulisi se jotain 100 mk / nokka tai hoidamme maksut jollakin muulla tavalla.
    QSL korttijuttu on sitten myös hoidettava, ainakin kirjoittaminen menisi tietokone - tarra- ajona näppärästi. Workkijat ajaisivat lokiohjelmaa tietysti siinä samalla. Koko juttu voisi olla hauska, tehtäisiin vuodelle 2000 "työvuorot" ja annettais palaa... Sitä käytettäisiin lisäksi VHF- ja muissa testeissä / tapahtumissa. Johtokunta sai kokouksessa asian päätösvallan.
    Pärjäsimme yllättävästi VHF maljakilpailussa
    RA:ssa 2/99 näkyi olevan OH3AB kooli sijalla 21 (yleinen sarja). Sarjan listassa on kutsuja kaikkiaan 48, eli muutama lisäworkkimiskeikka toisi rutkasti enemmän pinnoja. Maljakilpailu koostuu VHF testien summapisteistä. Siis Torni toimii...

Topi OH3KOH

Lykkää komeasti SRAL:n PERUSCUP:ssa. Näkyypä Topi olevan "Yleisluokka CW" - sarjassa YKKÖNEN !! Konkrats... Lisäksi Topin kooli on VHF maljakisassa sijalla 42 sarjassa "Fone".

Lisää kirpputoritavaraa

Jorma, OH3MEO on pitänyt kerhon puolta ja nyt on tyrkyllä VGA näyttöjä, PC koneita, printtereitä. Laittoivat niitä tehtaalla murskaprässiä varten jonoon. Käytiin 13.2. tehtaan edustajan kanssa (OH3MEO) apajilla 13.2.99 ja nyt on taas sitä, millä voimme yrittää tehdä kerholle "hynää". Tehtaan kävijöinä -3VB, -3MEO, -3HLY, -3BN. Saimme samalla mielenkiintoisen excursion Jylhävaaralle, nähtiin miten pakkausmateriaalia tulee kaikelle muovikuoriselle mitä jääkaapissasi on... Pitkälle oli tekemiset automatisoitu, eipä juuri törmätty tehtaan duunareihin !!

Niin, se heijastusvaimennus...

Heijastusvaimennus on havainnollisempi tapa kertoa antennin + syöttöjohdon toimivuudesta kuin SWR. Käytännössä se kertoo saman asian mutta suorempaan:

				      P (menevä)
Heijastusvaimennus = 10*log ----------------------------
				      P (palaava)

Yksinkertaista.
Jos antenniin ajetaan 100W teho ja sieltä palaa takaisin 1 W, on heijastusvaimennus 20 dB. 100W / 10W tapauksessa tulee heijastusvaimennukseksi 10 dB joka on jo aika kehno.
Laske vaikka.

SWR on tutumpi mutta hankalampi:

swr

Esittelyjäsen

Esittely siirrettävä taas, tulee tätä paperia kun on toimintakertomuskin...

Johtokunnan puhelinluettelo

OH3BN... 03-5422289, 03-2865209, 0400-957249, OH3NWD... 0400-827744
OH3MMF... 040-5016699, OH3HLY... 0400-886704, OH3KO...040-5401054

Juttu Valkeakosken Sanomissa ja kerhon kattoremontti

Matti, -3MMF soitteli tammikuulla, jotta onko kuulunu uutisia... Lehdessä lukee että Valkeakosken Radioamatööreille on varattu tiloja Sääksmäeltä, siitä isosta talosta joka on urheilukentän kohdalla tien toisella puolella….!! ??? Häätökö valtakatu 20:sta !!??
    Soitto kaupungintaloon ei tuonut asiasta muuta tietoa kuin puhelinnumeron k.o. taloa isännöiville henkilöille. Heiltä sitten tuli välittömästi kysymys: "Onko radioamatöörit eri asia kuin LA-miehet?" Näinpä, Sääksmäelle majoittuvat LA-miehet emmekä me.
    Kun kerran yhteys Kaupungintaloon oli näpelöity, tuli esitettyä kysymys kerhotalomme kattoremontista, johon vastattiin: "Ei ainakaan vielä ensikesänä". Täten ei kattoremontin takia ole vielä pakotusta vintin tyhjennykseen.

Johtokunnan kokous

Taas kävi niin, että työt haittaa harrastuksia. Kokous oli tarkoitus pitää ennen varsinaista vuosikokousta 27.1-99. Kävikin niin, että pj. joutui silloin yllättäen iltavuoroon ja sihteerille kävi sama juttu, tuli juuri ennen kerholle lähtöä lappu kouraan, että olis tiedossa yöhommia...
    Yritämme pitää johtokunnan kokouksen 21.2.1999 klo 13 kerholla. Asioina vuosikokouksen määräämät jutut.


Menneen vuoden toimintakertomus

Yleiskatsaus 1998
Menneen vuoden aikana on pyritty järjestämään kerhoiltojen lisäksi mahdollisuuksien mukaan jonkinlaisia jäsenistön leppoisia kokoontumistilaisuuksia ja yritetty olla mukana mahdollisimman paljon porukalla varsinaisessa radioharrastustoiminnassakin. Tietenkin jäsenillä "privatepuoli" on kaikessa etusijalla ja työ- ym. välttämättömät asiat tuppaavat haittaamaan mukavia ja mielenkiintoisia harrastuksia mutta kaikenlaista puuhastelua kuitenkin saatiin aikaiseksi ihan mukavasti.

Johtokunta
Vuonna -98 johtokunnan pj:ksi tuli määrätyksi -3BN, sihteeri-rahastonhoitajaksi ja vara pj:ksi - 3NWD. Muut johtokunnan jäsenet olivat -3HLY, -3MMF, -3KO, -3KUN. Varalla -3LP, -3VB, Tilintarkastajat olivat -3MAF ja -3KOH. Varalla -3KNC ja -3LW.

Jäsenistö
Uusia jäseniä on mukaan liittynyt kaksi, tammikuussa OH3HBH ja helmikuussa OH3HLY. Jäsenmaksun maksaneita ja vapaajäseniä oli v.-98 kaikkiaan 27. Kaksi lähetettyä jäsenmaksulappua ei tuottanut tulosta. Varsinaista uusien jäsenien "houkutustalkoita" ei erityisesti järjestetty. Veikko, OH3MAF kutsuttiin SRAL:n kunniajäseneksi. OH3AB:n vapaajäsenten lukumäärä vuonna -98 oli 5.

Kerhotilat
Mainittavammat asiat tai muutokset kerhotilojen suhteen ovat aika vähissä.
Lämmitys alkoi toimimaan hienosti kun talkkarille ilmoitettiin että täällä pyörii sukat jalassa ja putkien jäätymisriski ehkä uhkaa. Lisäsivät luultavasti vettä patteriverkostoon.
Taidettiinpa pitää kololla kerran epäviralliset siivoustalkootkin.
    Kerhon avaimet on edelleen hiukan ongelmallinen asia, matto ei aina pysy ulko-oven välissä kun siitä kulkee muutkin talon käyttäjät. Vintiltä on toimitettu turhempaa rojua jonkin verran asialliseen kierrätykseen.

Kokoukset
Normaalin vuosikokouksen lisäksi pidettiin yksi ylimääräinen kokous. Johtokunta piti vapaamuotoisempaa kokousta myös kerran.

Kerhoillat
Ovat olleet edelleen keskiviikkoisin klo 18:00 alkaen. Kävijöitä on riittänyt lähes jokaisena vuoden keskiviikkona, vain pari kertaa on tainnut olla kololla kerhoiltana pimeätä. Kävijämäärä on vaihdellut 1 ja 8 välillä. Onpa kerholla käynyt vierailemassa muidenkin kerhojen jäseniä. Illoissa on turinoitu mukavia ja värkätty kaikenlaista ja RTTY modekin on saatu toimimaan.

Kerhon laitteistohankinnat
Ostettiin kerholle porakone ja terät. Jonkin verran sitä on käytetty koteloiden teossa ym. värkkäämisessä. Merkittävämpi hankinta oli 486 tietokone, siihen äänikortti ja CD romppuasema. Nykyisin kerholla on kaksi toimivaa tietokonetta.

Leirit ja tapahtumat
Kaikkiaan 6 kertaa huseerasimme jossain muualla kuin tutussa kotikolossa:
Maaliskuussa olimme mukana SRAL:n kevätpäivillä Kuusankoskella. Toukokuussa vietimme oman 4 päivän leirin Ahvenanmaan Lemland:ssa. Workimme sieltä RTTY:llä ja CW:llä linukan kera ylemmillä HF bandeilla antennina R7. Toisella asemalla oli ajossa 80m bandi dipolin kera SSB:llä ja CW:llä. Pakettiradiokin oli mukana. Ahvenanmaalla kävimme workkimisen ohessa kierroksen läheisessä tuulivoimalassa, Kasteholman linnassa, vankilamuseossa ja merimuseossa. Eelin paloauto oli rankassa käytössä pakettiradion antennin maatasona, sateensuojana ja kuljetus- kulkuvälineenä. Meidän tehokas bulletiinin kuittauksemme Ahvenanmaalta muistettiin viikkoja myöhemminkin 80m rinkuloissa!
    SRAL:n kesäleirille osallistuimme heinäkuussa Jämsän Himoksella. Kerhon kirpputorina, "3699:nä" ja erityisesti polunkävelijöiden sateensuojana sekä Radio Hamin haastattelustudiona toimi jälleen Eelin kuuluisa paloauto.
    Elokuussa oli Kalvolan puolella Kokkijärven rannassa "Lake Shore Meeting", loppukesän leirin tapainen jossa yritettiin hupaisasti grillata eväitä. Seuraavana päivänä Lake Shore Meeting:ssä hoksattiin käydä tutkimassa YLE:n Annulan linkkitornin soveltuvuus VHF testikäyttöön. Meetingissä oli kaksi "vierailijaa": -3XA Hämeenlinnasta ja -3JHW mökkireissultaan Sääksmäeltä.
    Muutama -3AB:n jäsen bongattiin myös SRAL:n syyspäivillä Hämeenlinnassa.
    Juuri ennen joulua kävimme lystikkäällä pikkujouluristeilyllä Silja Europa:lla tietokilpailuineen ja oli vapaalippuarvontakin 4 hengen risteilylle. Kaikki tehdyt retket rahoitettiin lähtijöiden kesken.

Radiosuunnistus
OH3KUN ja OH3NWD innostuivat harrastelemaan radiosuunnistustakin. Pari harjoituskertaa oli Kalvolan pöpeliköissä ennen kuin menimme mukaan kesäleirillä järjestettyyn PM tason radiosuunnistuskisaan (-3KUN, -3NWD, -3BN). Pokaalit tosin meni tällä kertaa ns. vierestä ohi, mutta vankkaa kokemusta saatiin sitäkin enemmän. Syyspimeällä kokeiltiin yösuunnistustakin Valkeakoskella.

Kirpputorit
Kolme kertaa laitoimme pystyyn kirpputorimyymälän. Kevätpäivillä Kuusankoskella, kesäleirillä Himoksella ja Syyspäivillä Hämeenlinnassa. Kirpputorien tuotot ovat olleet mukava apu kerhon laitehankintoihin.

Kilpailut
HF kisoissa OH3AB kutsu oli äänessä SAC:n CW osassa 20m bandilla, tuloksena noin 600 QSOa ja CQWW:ssa fonella 15m bandilla lähinnä maidenkeräysmielessä. Siitä tuli n.250 QSOa ja maita hiukan yli 100. Contesterina oli Matti -3MMF.
Joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina käytävä VHF -kisa aiheutti OH3AB:lla "liikekannallepanon" kolme kertaa. Syyskuussa ja lokakuussa VHF testi ajettiin 68 metrisestä Annulan tornista, olimme merenpinnasta mitattuna 220 m korkeudella. Ensimmäinen VHF testiloki joutui tarkastajan hylkäämäksi mutta toisella yrittämällä olimme sijaluvulla 9. Marraskuussa testi workittiin kerholta hiukan huonommalla menestyksellä, olimme 15.

Talous
Kerhon rahatilanne on pysynyt suunnilleen samoissa lukemissa jäsenmaksujen tulemisen jälkeen koko loppuvuoden ajan. Kiinteätä kulunkipuolta toivottavasti onnistuttiin pienentämään vaihtamalla kilpailuttamisen jälkeen pankkia. Nykyisin vain ulos lähtevästä laskusta menee maksu, tiliotteet ja tuleva rahaliikenne ovat maksuttomia. Edellisessä pankissa tilinhoitoon meni liian paljon rahaa suhteessa tulopuoleen.

Tiedotustoiminta
OH3BN on testannut maksimivauhtia omaa ja ehkä toistenkin kärsivällisyyttä kokeilemalla millaista on kerhojulkaisun tekeminen. Pyrkimyksenä on ollut pääasiassa levittää kololla vähemmän piipahtavillekin tietoa touhuistamme.

SRAL:n kerho-ohjaajan, OH2OT:n kerhotoimintakyselyyn vastattiin vähän niukahkosti mutta kuitenkin.

Suunniteltu näyttelyasema johonkin paikalliseen messu- tms. tapahtumaan jäi v.-98 toteuttamatta, ei ollut oikein sopivaa tapahtumaa johon olisimme "sotkeutuneet" mukaan ja kukaan ei ehkä oikein olisi ehtinytkään näyttelyasemaa järjestämään.

Koulutus
RA:n välissä olleeseen mainoslehteen jostakin syystä lipsahti tieto, että OH3AB:lla olisi valmiuksia kurssin järjestämiseen. Kyselyjä ei ole tullut yhtään, ei siis ole tarvinnut oikaista tietoa, että se tarkoitti jotain sellaista kuin mahdollista itseopiskelijan avustamista eikä varsinaista kurssia.

Kerhon maatilasto
OH3MMF on pitänyt hanskassaan maatilastoa. Maita on kertynyt kerholle 271. Se on sen verran hyvä tulos että sillä pääsemme tämänhetkisen kerhotilaston jaetulle 9. sijalle!! Tilasto lähetetään OH2OT:lle joka kerää tietoja kerhoilla workituista maista.


Toimintasuunnitelmaa vuodelle 1999

Yleistä
(Ehdotus) toimintasuunnitelma on täynnä sanamuotoja "pyritään", "yritetään" jne... Tavoite on jokatapauksessa, että olisi kimpassa kivaa...

Kerhoillat
Edelleen keskiviikkoisin klo 18:00 alkaen.

Retket
Sopivia käyntikohteita voisi olla esim. Heureka Tikkurilassa, Lahdessa Radiomuseo ja samassa paikassa oleva OH3AC, Viestimuseo Riihimäellä ym. ym..
Useamman päivän retkiä radiokaluston kanssa voisimme kehitellä vaikkapa taas Ahvenanmaan tienoille, Brändö, Kökar tms. Kesäretki Tallinnaan, ehkä kiertoajelu bussilla ympäristössä. Toteuttanemme joitakin näistä tai muita vastaavia retkiä.

SRAL:n tapahtumat
Pyrimme osallistumaan mahdollisimman suurella joukolla SRAL:n järjestämiin tapahtumiin kuten talvipäiville, kesäleirille, syyspäiville. Yritämme saada myös oman kirpputoriosaston kuhunkin tapahtumaan.

Kilpailut
Olemme saaneet "pään auki" todella hyvään VHF - testipaikkaan, Annulan torniin. Yritämme jaksaa valvoa ja mennä sinne ajamaan VHF testiä mahdollisimman monta kertaa, varsinkin lumettomana vuodenaikana.
    Jos innokkaita contestereita löytyy ja aikaa sekä paikka kisoihin järjestyy, pyrimme osallistumaan myös joihinkin HF kisoihin.

Radiosuunnistus
Johtokunta päättänee, järjestämmekö SM -tason radiosuunnistuskilpailut. Muutoin pyrimme pitämään tätäkin toiminta-aluetta yllä pitämällä omia harjoituksia, ehkä osallistumme myös toisten kerhojen järjestämiin radiosuunnistusharjoituksiin tai kutsumme toisia kerhoja kokeilemaan radiosuunnistusta.

Talous
Jäsenmaksutulojen lisäksi yritämme kerätä lisätuloja kirpputorimyynnillä.

Tiedotustoiminta
Vuosikokous päättää "kerhoinfon" jatkosta. Yritämme olla aktiivisia myös SRAL:n kerho- ohjaajaan päin. Mahdollisesti lisäämme kerhon esilletuontia esim. Valkeakosken, Toijalan, Viialan ym.? seudun nuorisotoiminnan kautta jonkinlaisin esittein. Laitamme mietintään OH3AB:n kotisivut internettiin tai olemme nykyistä laajemmin esillä SRAL:n internet sivuilla.

Koulutus
Mahdollisuuksia varsinaisten kurssien pitämiseen meillä ei taida olla. Mikäli saamme uusia "jäsenkandidaatteja", yritämme olla esimerkiksi kerhoiltojen yhteydessä tarvittaessa "tukiopettajina" ja kannustajina.


Lehti-ilmoituksesta

Viime vuonna kyselimme halvempaa systeemiä ilmoittaa vuosikokouksesta paikallislehdessä. Toimituksesta sanoivat silloin että "seuratoimintapalsta on ilmainen". Juu juu, se on ilmainen, kun ensin on yksi maksettu ilmoitus... Elikkä sille ilmoitukselle tuli sitten kuitenkin taas ihan normaali hinta kuten ennenkin. Tarttis hyödyntää nyt sitä seuratoimintapalstaa...

Seuraava kerhoinfo

Niin kuin kokouksessa oli puhe, tehdään n.parin kk. välein. Seuraava menee huhtikuun puolelle, mutta jos teemme jotain retkiä tms, laitetaan tarvittaessa erillinen pienempi "bulle".

73 de oh3bn


Sivu on tehty 26 Maaliskuuta 2005
oh3lp