Valkeakosken Radioamatöörit ry.
oh3ab

KERHOINFO 3/1999


Unohtui edellisessä...

Teemu, OH3KUN, on myös kerhon johtokunnan jäsen ja vieläpä varapuheenjohtaja. Puhelinnumero pompan taskuun on 050-5979645. Sri tämä toimituksen moka...

Johtokunnan kokous

Pidettiin kerholla 21.2.1999. Paikalla oli koko johtokunta: -3KO, -3MMF, -3HLY, -3KUN, -3NWD, -3BN. Tehtiin taas jämeriä päätöksiä:
    1. Anomme SRAL:lta SM radiosuunnistuskisojen järjestelyoikeutta. Kisojen ajankohta on syyskuun 2. Viikonloppu eli käytännössä lauantai 11.9.1999. Pyrimme saamaan kisat läpi ilman osallistumismaksuja.
    2. Anomme THK:lta "erikoiskutsua" jota käytämme vasta 1.1.2000 alkaen. Kutsu tulee maksamaan 1000mk + muut toimituskulut. Keräämme tarvittavat rahat hattutempulla. Näyttää siltä, että n. 10 "sijoittajaa" porukastamme löytyy, joten se on n. 100mk / nenä. Kutsun "käyttösäännöt" tehdään myöhemmin.
    3. Kerhon vakuutuskirjaan on saatava erikseen maininta antenneista ja niihin liittyvistä töistä. On mahdollista että myrsky heittää antennimme jonkun auton katolle tai pudotamme jotain tavaraa antennitalkoissa. Selvitetään myös, kuuluuko vakuutuskirjassamme oleva vesivahinkoasia kaupungille.
    4. Laitamme kerhostamme mainoksen nuorison keskuuteen. Sopiva paikka voisi olla Aknen ilmoitustaulu.

Kerholla

17.2.1999 kerhoillassa mukana -3SM, -3KO, -3NWD, -3BN, -3NXW. Eelillä oli mukana antennianalysaattori jolla tutkittiin -3VB:n tehtailemia tehonjakajia. Tämän tutkimuksen mukaan tehonjakajien resonanssikohta olisi ihan kohdallaan vaikka aikaisempi testi 50W lähettimen ja Bird:n kanssa näytti niiden olevan hiukan liian pitkiä. Täytyy tehdä lisäsyyniä että saadaan selville kumpi tulos on oikeampi.
    24.2.1999 kololla käymässä -3SM, -3NWD, -3BN. Keiteltiin kahvit uudella keittimellä jonka Kauko edellisviikolla toi kerholle. Pientä siivoustakin yritettiin tehdä. Pimentynyttä eteisen valaisinta yritettiin elvyttää lainaamalla lamppu vintin puolelta. Eihän se tietenkään onnistunut, ehjä lamppu sössittiin mäsäksi eteisen lattialle. Sirpaleet tietävät kuulemma onnea...
    24.3.1999 kerholle ilmestyi -3SM, -3NWD, -3KO, -3BN. Saatiin kerätyksi mukavasti kolehtia oh2ooo "projektiin".
    Seuraavana keskiviikkona olikin väkeä vähemmän, -3KO ja -3BN. Ilta menikin testihommissa. Taannoisessa näyttö/PC kuormassa oli myös käytöstä poistettu 400W lähtötehoinen UPS laite (Unbreak Power Supply). Se tekee esim tietokoneeseen 230VAC silloin kun Valtakunnanverkko laittaa sähköhanan kiinni. Akkujen kapasiteetista riippuu miten pitkään poweria riittää sähkökatkon aikana. -3BN löysi sopivat mutta vikaantuneet akut joissa oli sen verran henkeä jäljellä että päästiin kokeilemaan että toimiiko UPS laite. Ja toimihan se.
    Puhaltimen laakerit vain ovat loppuneet ja laitteen sisällä oli / on lauma erirotuisia villakoiria, mutta näyttää siltä, että se kannattaa huoltaa kuntoon. Laite on Fiskars -merkkinen ja sen perään voisi laittaa vaikka postiloota PC:n ja radiot. Jos akuiksi laittaisikin laitteen ulkopuolelle neljä 12V auton akkua, saisi laitteesta todella pitkän sähkökatkon ajaksi voimalaitoksen...

Ajamme värillistä SSTV kuvaa bandilla ja PSK modea!

Tämä homma saatiin alkuun maaliskuun loppupäivinä. Kauko, -3KO on jostain haalinut käsiinsä ohjelmiston, jolla pääsee käsiksi SSTV modelle. Se on JVCOMM32 -merkkinen, tekijänä DK8JV ja varsin uusi, versio 0.97 ja päästetty liikkeelle 31.1.1999. Se on ennen rekisteröintiä demoversio. Tarvitaan väh. 486/66 / win95 + äänikortti+hf rigi. Kopioita ohjelmasta tehdään jos tarvetta on.
    Liikkeellä on myös ohjelma PSK modelle (Phase Shift Keying). Ohjelma on nimeltään PSK 31 ja toimii myöskin äänikortin kautta samoilla kaapeleilla kuten SSTV ja RTTY. Se Imuroitiin internetistä jossa se on jaossa, nyt se on kopioitavissa lisäksi mm. -3BN, -3KO, -3MMF, - 3NWD:lta. Se on tekstinvälitysohjelma kuten RTTY mutta kaistaleveys on tosi kapea, vain 30 Hz! Se on aika helppo tunnistaa bandilta: kuin kantoaalto, jossa on hienoinen "vipatus". PSK:ssa on käytössä kaksi modea, BPSK (Bi Phase Shift Keying) tai QPSK (Quadrant Phase Shift Keying). Jos noi ny menivät oikein… Qso kulkee yllätyksellisen hyvin, kannattaa kokeilla !!

Kerhon vakuutusasiaa

Tiistaina 6.4. lähti lisäkysely kerhon vakuutuksesta. Kyseltiin missä laajuudessa vakuutus on voimassa katolla tapahtuviin antennihommiin ja jos on, se pitää erikseen mainita vakuutuskirjassa. Vastaus tuli 12.4.99 ja niin se on, ettei meillä ole vakuutusta sen varalle, että katolta putoaa jotain vaikka auton päälle. Henkilöt tekevät kaikki kerhon antennihommat "omin eväin", kerhon vakuutus ei ulotu henkilövahinkoihin. Taidammekin laittaa vakuutukset "kilpailuviivalle", eiköhän ulkopuolisten autovahinkojen mahdollisuus olisi syytä vakuuttaa. Joskus tuumimme näitä johtokunnan voimin.

Kettukisan järjestämisestä

Suunnistuskisa pidetään 11.9.1999 Korkeakankaalla.
Anomus suunnistuskisan järjestämisoikeudesta lähti SRAL:lle "etanapostissa" 1.3.99. Ennen kuin se lähti, oli kuultu huhuja, että ovat SRAL:ssa rahallisestikin myötämielisiä hankkeellemme.
    Kisajärjestelyitä hoitelemaan on ruvennut tähän mennessä -3LP, -3NWD, -3KUN, -3BN, -3MMF, - 3HLY. Kari, -3LP on jo hoitanut Korkeakankaan tilojen varauksen. Järjestämisanomuksessa mainittiin, että puuhaamme paikalle mm. saunat kuumiksi, syötävää, HF-aseman ainakin 80:lle, VHF aseman jolla opastamme tulijoita 145.550:llä, ehkäpä luetaan tuloksia bulletiiniinkin. "Starttiproseduuri" suunnitellaan kesän aikana. Kisaan ilmoittautuminen mielellään elokuun loppuun mennessä. Laitamme myöhemmin oikein mainoksen RA:han.

Kerholla toinenkin kutsu, OH2OOO

Kuten johtokunnan kokouksessa päätettiin, postitettiin anomus maksullisesta tunnuksesta 4.3.99. CW:llä kooli taitaa olla vähän hankala, mutta digimodeilla erinomaisen silmäänpistävä tietokoneen ruudulla. Puheellakin sen kanssa pärjää hyvin.
    16.3.99 kerhon postilaatikosta löytyikin sitten kirjekuori THK:lta. Siinä oli ilmoitus, että tunnus OH2OOO on sitten varattu Valkeakosken Radioamatöörit r.y.:lle. Maksu hoidettiin kerhon tililtä 18.3.99. Maksun loppusumma oli tasan 1000 mk joka sisälsi erinäisiä veroja ja kuluja. Uutta tunnusta olisi tarkoitus alkaa käyttää vasta 1.1.2000 alkaen.
    Keräämme rahan takaisin tilille hattutempulla. Se saadaan kasaan melkein kokonaan nokkaqsojen ym. yhteydessä tehtyjen osallistumiskysymysten perusteella. Pari - kolme satasta on vielä puuttumassa, mutta kaikilta ei ole vielä kysytty. Maksuun osallistuvat ovat luvanneet satasen / nenä. Uutta kutsua yritämme käyttää ensi vuonna runsaasti erilaisissa banditapahtumissa y.m. ja todennäköisesti teemme jonkinlaiset "käyttöohjeet / säännöt". Siinäpä olisi hyvä kerhon sisäinen kisa, kuka eniten workkii kutsulla OH2OOO !! Joskus sitten päätämme kuinka pitkään pidämme kutsua voimassa.
    QSL kortti on myös tehtävä, on onneksi hyvin aikaa suunnitella sitä. Kari, -3LP on alustavasti puhuttu miettimään QSL:n ja awardin ulkonäköä. Annamme Karille tietenkin kaiken mahdollisen avun suunnittelussa. Viikolla 14 uusi tunnus kolahti kerhon postilaatikkoon.

Kerhon mainos Akneen

Kokouksessa oli puhetta kerhomme mainoksen teosta jonnekin nuorien ihmisten näkösälle.
Mainoksessa on lyhyesti millaista touhua tämä harrastus on ja hiukan tietoa meidän kerhon puuhasteluista. Mukana joitakin printattuja valokuvia ja yhteydenottotietoja "repäisylipuilla". Ans kattoo, tuleeko lisäkyselyjä.

Käytiin SRAL:n talvipäivillä

12-14.3 oli talvipäivät Vantaan Tikkurilassa. Paikka oli Puistokulma, joka on rakennettu tanssipaikaksi. -3AB:lta paikalla kävi -3NWD ja -3BN + taustavoimat.
    Vietiin taas jonkin verran tavaraa kirputorimyyntiin, mukaan ei paljon mahtunutkaan. Menekki oli tavallista nihkeämpää vaikka taas hintojakin pudotettiin. Pääosa kamoista meni loppuhuutokaupassa jossa ei tosiaankaan hinnoilla pröystäilty. Kaikkea ei sentään laitettu huutokauppaan vaan pelastettiin myyntipöydältä sivuun. Tuotto oli tälläkerralla lähinnä "kahvikassaluokkaa".
    Kokous oli sunnuntaina, siinäkään ei kummempia "lehmäkauppoja" tehty. RA:ssa siitä on lisää juttua. Kokous päättyi jossain 13:45 paikkeilla.

Yritimme käydä OH3AB väellä Tallinnassa !!

Toukokuun lopulle tavoittelimme retkeä tallinnaan. Alustavat kyselyt laivayhtiöille osoittivat että kovasti vain on jo paikat varattu. Laitettiinpa lopulta oikein matkatoimistokin asialle mutta 13.4.99 soittelivat että toukokuuksi ei taida enää onnistua niin suuren ryhmän kanssa. Alustava määrä olisi ennakkotietojen perusteella ollut 10 henkilöä.

VHF testi ajettiin taas

6.4.99 olimme jälleen tornissa, -3NWD ja -3BN. Radiokelit olivat nihkeitä mutta antenni oli mukava kasata auringonvalolla. Pisteitä kertyi 17331 ja qsoja 49, ruutuja 19. Ehkäpä pärjäsimme paremmalle sijalle kuin 10. nyt saatiin enemmän SM maan päänahkoja. OH-maasta ei kuultu oh9, oh8, oh7 eikä oh5 seudulta ketään. VHF testi on ihan mukava workittava, kiusana on vain se valvominen, loppuviikko on väsytyksen takia sen oloinen, että "lauluja ei oikein synny". Yöllä pois ajaessa oli niin paksu sumu, että harvoin auton kanssa joutuu sellaiseen pilveen.
    Kaksi henkilöä on hiukan liian vähän VHF testiprojektiin torniin, tavaroiden kanssa rupeaa paita kastumaan kun ei saatu kerralla kulkemaan kaikkea alhaalta ylös. Neljä olisi sopivampi määrä, siten kaikille tulisi vain sen verran tavaraa että nousu olisi köykäistä hommaa.

Esitelläänpä:

OH3BN, Erkki Numminen.

Vuosikerta:-58.
Suolakaivos:Ilmailulaitos, Etelä-Suomen lennonvarmistuskeskus, Tampere. puuhana siellä ilmailuradiolaitteiden asennus ja huolto ympäri Suomea, muiden lennonjohdon laitteiden asennukset ja huollot Tampereella.
Hamikoulu:Itse päntätty, CW opittu armeijan harmaissa -78, kokelasluokka -79, Yleisluokka v.-80.
Asumismuoto:Kerrostaloluukku Toijalan keskustassa, lisäksi mukana asuu Hallitus + 2 harmoonista.
Hamshack:Vaatehuoneeseen kyhätty systeemi, tarkenee erinomaisesti kylmälläkin.
Asema:HF:lle Kenwood TS430S, VHF:lle Yaesu FT480R, paketille PK88, bittikone: 133MHz pentinkumi, polttoromppu.
Antennit:R7000, 12 el yagi 2m:lle. Termiitit katkoivat 80 dipolin kesällä -98.
Workkimiset:Lähinnä sunnuntaityyppistä, nykyisin useinmiten RTTYä, SSTVtä, PSKta kokeilumielessä. VHF testit olisivat kiinnostavia, tosin tuppaavat valvomisen takia vähän väsyttämään...

Kerhoinfoja postitellaan

Erkki Numminen

Jäsenmaksulappujen mukana tulleiden tietojen perusteella. Yllättävän paljon tämä edelleen näyttää saaneen kannatusta, muutamia lähtee liikkeelle internetin välityksellä, taitaa juuri ja juuri mennä monikon puolelle postilistasta pois jäävien määrä. Pääosa leviää entiseen malliin.

Jos internetin kautta lähtevien kanssa tulee ongelmia, laittakaahan sähköpostia niin ajetaan info TXT muotoisena jolloin pitäisi onnistua. Kuvat vain jää tällöin kyydistä pois.

Nykyinen muoto on Word 7 mallinen.

73 de oh3bn


Sivu on tehty 26 Maaliskuuta 2005
oh3lp