Valkeakosken Radioamatöörit ry.
oh3ab

KERHOINFO 5/1999


Hyviä avain uutisia

Kerhon avaimia saadaan jo kopioitua lisää! Niitä tekevät kaikki avainpajat. Avaimet ovat vain melko arvokkaita, peräti 60...75mk / kpl, pajasta riippuen. Kerhotoimintaa ajatellen se kuitenkin taitaa olla kannattava sijoitus ja on ollut puhetta, että kerho maksaa avainkopiot. Teemme viisaasti jos allekirjoitamme "avainkuittauspaperin" jokaisesta luovutetusta kopioimastamme avaimesta. Näin siksi, että jos niitä kaupunki tai poliisi alkavat kyselemään jonkin "katastrofin" tms. takia, niin saamme "pestyä kätemme" ainakin siltä osin kuin olemme niitä itse kopioineet / kirjanneet.
    Kuittauspapereita tulee tehdä aina kaksi, toinen kerholle ja toinen avaimen vastaanottajalle. Näitä papereita on OH3BN:lla.

Olimme mukana SRAL:n pohjoismaisessa VHF, UHF, SHF -testissä

Kilpailu oli 24h mittainen, alkoi la 3.7.99 klo 17:00 SA. Säännöt ovat RA:ssa 6/99. Olimme ainoastaan 144 MHz bandilla Multi Oper. -luokassa.
    Kisaa olisi päävoiton takia pitänyt ajaa 50MHz:lla, jolla taisi pääosa kisaporukasta ollakin mutta päätimmekin laittaa "paukut" kokonaisuudessaan 144 MHz:lle. Kisa workittiin tietenkin Tornista. Koitoksessa oli mukana -3KUN, -3NWD, -3BN ja asemaa rakentamassa lisäksi -3SM.

Lauantaina puoliltapäivin aloitimme aseman kokoamisen. Kasasimme 6/6 el yagin tornin lounaispuolelle. "Hamsäkkiin", ylimpään tornin huoneeseen laitoimme radion ja PC:n lokin pitoa varten sekä toisen, -3SM:n tuoman PC:n CW avaimeksi. Lokikoneen oma nestekidenäyttö on vähän kehno katseltava, joten toimme kerholta löytämämme EGA - näytön torniin. Näyttö alkoi tornin rappusten puolivälin paikkeilla tuntua isolta kiveltä mutta kannatti se kuitenkin sinne rahdata.
    Saku, -3SM piti pikakurssin CW ohjelmasta ja pidimme pikaisen testiqson FM:llä että kaikki systeemit toimivat.

Lähdettiinkin siitä sitten -3BN:n rantamaisemiin grillaamaan syötävää sekä uimaan kun aikaa oli sopivasti ennen kisan alkua. Tornin alaoveen teippasimme kerhon QSL-kortin ja laitoimme siihen kännykkänumeromme. Jos joku tulee ihmettelemään niin ei luule heti kovin julmiksi terroristeiksi..
    Aloitimme CW:lla ja kisan alussa olimme suorastaan hölmistyneitä siitä aktiviteetista joka 144MHz bandilla oli! Siis ei juuri ketään! Aluksi saatiin pari OH päänahkaa ja harvakseltaan alkoi tulla YL, SM, ES, -maita. Tuntui ensin siltä, että taisi tulla torniin saakka turha reissu...
    Täytyi ihan päivämääräkin tarkistaa, mutta totta se oli, kaikki saamamme päänahat olivat kilpailuQSOja. No, me vaan workittiin kun kerran alkuunkin ruvettiin. Ensimmäisen tunnin aikana saldo oli peräti 6 QSOa...
    Emme ennestään tunteneet tämän kisan luonnetta, odotimme aluksi samanlaista rähinää kuin tiistaisin VHF -testeissä on.

Kilpailusanomassa oli mukana QSO numero ja sen perusteella huomasimme pian, että eihän me muihin OH-ukkeleihin verrattuna huonosti pärjätäkään. Pianhan siitä sitten kisatunnelma tiivistyi ihan innostumiseen saakka, varsinkin kun OH-kansa näytti loistavan vähyydellään... Ukkonen kävi lähentelemään niin, että täytyi joksikin aikaa irrottaa kaikki asemamme piuhat.
    Keskiyöllä ensimmäisenä simahti unten maille -3BN ohuen patjan päälle kuivan pölyiseen tyhjään betoniyksiöön, joita tornissa on riittämiin. -3NWD lopetti joskus aamuyöllä ja -3KUN paahtoi menemään jonnekin puoli viiden paikkeille (sa). Kello seitsemän tienoilla sunnuntaiaamuna, tornin alaovi kolisi ja sieltähän rappuja ylös puuskutti Saku eikä tornin talkkari...

Kisaa jatkettiin ja QSOja tipahteli harvakseltaan, tahti oli keskimäärin 1/ tunti. Olipa pieni sähkökatkoskin siinä aamutuimaan, kuitenkin niin lyhyt, ettei varavoima rämähtänyt käyntiin. Melkein aina napsahti uusi ruutu lokiin ja välimatkat vasta-asemille olivat ihan mukavia, useita satoja kilometrejä. Pisin QSO oli LY2SA, 728 km jos ei lokaattoria kopitettu väärin vaikkakin niin kauan sitä aina tivattiin että oltiin varmoja.
    Käytiin porukalla pikaisella aamiaisella järven vastarannalla, sillä saimme kännyllä tiedon että aamukahvia olisi tarjolla... Sitten jatkettiin kisaa koko päivä loppuun asti, modena käytettiin pelkästään CW:tä.
    Baltiassa oli samanaikaisesti toinen kilpailu jossa olivat /P -asemina ilman verkkosähköä ja kiinteitä rakennuksia. Kolme pitkää QSOa saimme näistä.

Kokonais QSOmäärä oli vain 20 koko 24h aikana ja pisteitä kertyi 15493. Ruutuja tuli 18 ja maita jopa 6: OH, YL, ES, RU, LY, SM. Niin tiiviisti seurasimme koko 2m bandia, että melkeimpä voi sanoa, että 144MHz:lla otimme OH-ukkojen osalta pokaalin, tai sitten erehdyimme pahan kerran..

Sunnuntaina meitä kävi morjestamassa Pena, -3BK Tampereen suunnalta ja tornin laitteistot nähtyään sanoi ymmärtävänsä miksi workimme ilman tukevaa pääteastetta vain 15 W:lla.
    Jälkikisaa workittiin sitten saunomalla ja uimalla. Tällaiset pienet kisarypistykset ovat tosi mukavia ja mielenkiintoisia. Ihan taatusti unohtuvat työasiat+muut arkijutut!

VHF testi heinäkuussa ja elokuussa

Oli tarkoitus workkia molemmat tornista, mutta heinäkuussa "suolankuokinta" esti moiset puuhat illalla -3BN:lla työkeikalla Viitasaarella ja Eelillä -3NWD:lla muissa ukkosprojekteissa. Elokuussa puolestaan oli riesana ihan oikeasti "kuume-räkätaudit" testipäivänä mutta odotellaan syyskuuta josko silloin taas "rykäisemme" testiin mukaan.

SRAL:n kesäleirilläkin oltiin

Jämsän Himoksella jälleen. Tuttujen telttakylä kasautui taas rykelmäksi ja porukkaa bongattiin: -3VB, -3KUN, -3KO, -3MMF, -3BN, -3NXW, -3XA ja monia muita.
Telttapaikan valinta oli tällä kerralla helppo, koska paikka oli viime vuodelta tuttu. Sähkötökkelinkin varaus tehtiin ajoissa, se oli yhtä kuin asuntovaunupaikka. Kerhon porukka saatiin kyläksi juonimalla hiukan: Kun saatiin teltta pystyyn, varattu -kylttejä siirreltiin viereisiin varaamattomiin sitä mukaa kuin tiedettiin "omaa" porukkaa saapuvaksi… Juttu onnistui, vaikka hotelli olikin tosi tarkkana, että kaikki asutetut paikat tuli maksetuiksi.
    Normaalista leirielämästä ei juuri poikettu, huomiota herätti poikkeuksellisen suuri osanotto U -maasta sekä pannulla paistetun paellan mausteet. Keli oli tällä kertaa hyvin suosiollinen.
    Kirpputori oli tavallista suuremmassa tilassa, telttajonossa ulkosalla mutta ajoittain sinnekin syntyi tungosta. Toinen mokoma kirppistä oli ympäri leirialuetta peräkärryissä tms. Myimme roihnaakin kerhon vintiltä kirppiksellä muutamalla satasella. Leiriaika luiskahtaa aina liian nopeasti teltan purkamishommiin.

Lake Shore Meeting -99

Heinäkuun lopussa, 30.7.99 pidettiin pikapäätöksellä jälleen saman tyyppinen rantaleiri kuin viime vuonnakin -3BN:n kesäQTH:n tuntumassa. Turhan lyhyen "varoitusajan" takia monet olivat varanneet sen illan jo muihin puuhiin, mutta sentään yhteensä 10 nenää paikalta löytyi perjantai-iltana. "Taustajärkkärillä" on työasiat yleensä tiedossa niin lyhyen ajan etukäteen, että päivämääriä on mahdoton sanoa "pitkällä silmällä".

OH2OOO / OH3AB QSL -kortti

Ensimmäinen "proto" on tehty, se on lähinnä pohja, josta pitäisi lähteä säätämään korttia lopulliseen muotoon. Rahaa sponsoreilta on saatu peräti 1300 mk tähän mennessä. Kortin toinen puoli on varattu sponsoreiden (mustalla) logoja varten. Kerhon vanhat kortit alkavat olla vähissä, siksi lienee järkevää tehdä samoilla eväillä kaksikutsuinen kortti.
    Rasti ruutuun, kumpi tunnus on ollut käytössä. QSOtiedot tulevat kortin oikeaan yläkulmaan, tarran kokoiseen kehykseen. Täytetään kynällä tai lätkäistään raamiin printattu tarra. Kynää tarvitaan käytetyn kutsun ruksaamiseen ja allepränttäykseen. Ruksi "second operaattori" :lle on myös, sekä poikkeavan QTH:n kirjoitusta varten. Värejä on tässä protossa kaksi: musta ja violetti (SRAL:n logosta jää raamit pois). Kortin koko on 140mm x 90mm. Siitä vaan kortin mallia tuumiskelemaan, ohjeita otetaan vastaan...

SM kettukisat lähestyy

Palkintojen tyyppi on määritelty, määrät ovat hiukan ongelma koska ei tiedetä kunkin sarjan lopullista osanottajamäärää vaikka ilmoittautumisaika onkin jo ummessa. Ehkäpä saamme neuvotelluksi asian niin, että kisoissa on riittävästi pyttyjä mutta lopulliset, metalliset kaiverretut lätkät (tarroja) tehdään pienellä viiveellä ja lähetetään postissa. Näin ei tarvitse ostaa / kaivertaa turhia pyttyjä.
    Kartat on hommattu (-3LP), rata on myös tehty. Kävimme keskiviikkona auringonpimennyspäivänä kävelemässä rastien paikat. Kisan jälkeen sitten kuulemme mestarien kommentit radan vaikeusasteesta...

Syksy alkaa

Jospa varaamme jäsenporukalla enemmän aikaa pimeän kauden kerhoiltoihin. Keksitään vaikka jotain uutta mukavaa puuhastelua...

03-5422289  kotiQTH
03-2865209  suolakaivos
0400-957249 perstasku

73 de oh3bn


Sivu on tehty 26 Maaliskuuta 2005
oh3lp