Valkeakosken Radioamatöörit ry.
oh3ab

KERHOINFO 1/2000


Uuttavuotta

Helppo on havaita, että viimeisin vuodenvaihde oli edellisiä erikoisempi. Ainakin wirallinen wuosiluku numeroina ei muistuta yhtään edellisiä, vaikka joidenkin mielestä vuosituhat vaihtui nyt ja vastaavasti toisten mielestä ensivuonna. Sama sen väliä, vuosi kuitenkin vaihtui jos selasketaan siitä kun joulukuu vaihdetaan tammikuuksi, siis hyvää uutta vuotta kuitenkin!! Sitten asia, joka kerhoamme erityisesti lämmittää: Meillä on se radiokutsu jota muut OH-kerhot ja hamit kadehtivat!! Ainakin clusteria seuratessa näin voi päätellä.

OH2OOO käytössä

Veikko, -3MAF on aloittanut uuden kutsumme käyttämisen uuden vuoden yönä. Topi -3KOH jatkaa kun Veikko "löysää hanaa". OH3BN kerää listaa sitä mukaa kun halukkaita OH2OOO:n workkijoita ilmoittautuu. Jonkinlaiseksi "workkimisjärjestykseksi" näyttää muodostuneen väljästi ja vapaamuotoisesti sellainen, että kutsu siirtyy käytettäväksi sille silloin kun kellekin parhaiten sopii. Mutta tärkeää on että OH2OOO ei ole kahdesta paikasta yhtä aikaa äänessä. Olemme kerholla miettineet asiaa ja sen perusteella on alla jonkinlainen "sääntökehitelmä".

  1. OH2OOO on vain yhdestä QTH:sta kerrallaan äänessä.
  2. Lupa ja lokikirja seuraavat kutsun käyttö QTH:ta.
  3. Kerhoasemalta voi käyttää OH2OOO kutsua koska vain ja kuka vain RA määräyksien mukaisesti, kunhan sovitaan puhelimella tms. sillä hetkellä kutsua käyttävän henkilön kanssa että hän ei samaan aikaan ole tällä kutsulla äänessä. Kerholla on vakituinen erillinen lokikirja kutsulle OH2OOO.
  4. Pyritään pitämään OH2OOO äänessä mahdollisimman paljon, käytämme sitä kilpailuissa ja muissa tapahtumissa. Kenenkään ei pitäisi "varastoida" kutsua, eli jos sitä käyttävälle henkilölle tulee workkimistauko, esim. kolme-neljä päivää tms., pitäisi loki ja lupa toimittaa seuraavalle käyttäjälle, varsinkin mikäli "käyttöjonoa" on tai vaihtoehtoisesti kerholle.
  5. Workkimisjakson pituutta ei ole määritelty tarkasti mutta olkoon takarajana kolme viikkoa kerrallaan yhdessä QTH:ssa. kukin käyttäjä määrittelee käyttöjakson itse ja ilmoittaa aloittaessaan miten pitkään aikoo sitä yhtäjaksoisesti käyttää. Kolmen viikon jakson voi uusia jos ei ole muita halukkaita käyttäjiä, Olisi kuitenkin huomioitava toiset halukkaat, esimerkiksi, jos jollekin sopii vain se tietty ajanjakso työasioiden tms. takia. Ratkaiskoon arpa tarvittaessa.
  6. Näitä sääntöjä voidaan muuttaa kerhoiltojen keskusteluissa. Toimittakoon vähintään näiden sääntöjen sisältämissä asioissa erinomaisen hyvässä yhteishengessä, huumorilla ja leppoisuudella. Tehkäämme tämän uuden radiokutsun kautta kerhollemme uusi entistäkin parempi vuosituhat!!!

QSL kortti OH3AB / OH2OOO

Marraskuussa kortin aihio ja "tekotiedot" lähtivät painoon kahdessa muodossa, paperilla ja bitteinä korpulla. Sponsorien logot olivat myös erillisinä ja erimuotoisina tiedostoina että saavat mahdollisimman alkuperäiset muodot. Kortit tehdään oppilaitoksessa: Turun ammatti-instituutti. Siellä opiskellaan kirjapaino- ym. alan asioita. Oppilaitoksien aikataulu on yleensä hiukan hitaan puoleinen, mutta eiköhän ne sieltä tammikuun aikana tule. Jonkin verran joudutaan kortteja kirjoittamaan jälkikäteen.

SRAL:n syyspäivät Waltikassa

OH3AB:lla oli historiallinen tilaisuus olla järjestämässä isoa SRAL:n tapahtumaa. Edellinen vastaava on ollut vuonna 1962 jolloin oli SRAL:n kesäleiri Valkeakoskella Hakapirtillä, leiripäällikkönä Tatu, OH3OV. Hotelli Waltikka oli kansoitettu radioamatööreillä 12- 14.11.1999.
    Syyspäiväjärjestelyt onnistuivat hyvin. Salaa "helpotusosastossa" kuulluista kommenteista ja runsaista muista suoraankin sanotuista informaatioista voidaan päätellä että meillä on hyvinkin aihetta henskeleiden paukutteluun!
    Järjestelypäällikkönä SRAL:n puolelta toimi Markus OH3RM joka puuhasi esitelmät ja muut ohjelma-asiat. Valkeakosken oma porukka hoiti ilmoittautumiset ja monta muuta "haalaritasoista" käytännön toteutusta.
    Kirpputoria piti yllä Kangasalan Radiokerholta Hannu, OH3NOB yksinään, hän myös toimi ääntenlaskijoiden esimiehenä. Ilmoittautumisurakka oli töistä isoimpia, siinä hikoili useampikin -3AB:n jäsen.
    Tiedot kerättiin kahteen tietokoneeseen joissa oli Excel-ohjelman päälle rakennettu systeemi jota emme päässeet ennalta opettelemaan. Alussa ei ehtinyt paljon vitsejä vääntämään, sillä ilmoittautujien jono alkoi äkisti kasvamaan. Ohjelma jouduttiin lennossa opettelemaan joten olimme aluksi lievästi sanottuna "lirissä". Lopulta homma lähti sitten sujumaan. Vaikeuksia oli myös selvittää keltä nyhdetään ilmoittautumismaksu ja keltä ei. Kävijöitä oli aika lähelle 250 henkilöä. Kirpputorin kautta kulki ehkä tavallista suurempi määrä tavaraa.
    Jorma, -3MEO hommasi kerhollemme jälleen täysinäisen peräkärryllisen tietokonetavaraa myyntiin ja hyvin kauppa kävikin, suurin osa myymistämme tietokoneista oli toimivia. RA-lehdessä 12/99 on syyspäivistä nelisivuinen juttu värikuvineen. Iltajuhlassa juhlistimme samalla hiukan OH3AB pikkujouluakin, joskaan ei kovin näkyvästi.
    Sunnuntaina kokous puitiin läpi melko nopeasti, kovin visaisia päätettäviä asioita ei ollut. OH3BN joutui "silmäsihteeriksi" ja OH3AB:n porukka toimi varsinaisina ääntenlaskijoina. Syyspäivätapahtumassa oli mukana kerholtamme -3KUN, -3LP+XYL, -6JAV, -3KO+XYL, -3HTI, -3BN+XYL, -3NWD, -3VB+YL, -3KOH+XYL, -3MAF, -3MMF.
    Syyspäivät kartuttivat kerhon tiliäkin ihan mukavasti, osaksemme lankesi mukava summa plus-merkkisiä maksuvälineitä ja muutama satanen kirppumyyntiä. Tapahtumasta saimme roiman annoksen kokemusta tämän tyyppisistä järjestelyasioista. Ei ole mahdottomuus, vaikka seuraavat SRAL:n talvpäivätkin olisivat Waltikassa, mutta asiaa harkitaan vain, jos minnekään muualle niitä ei saada järjestettyä.

Uusia jäseniä OH3AB:lle

Syyspäivillä kerhollemme liittyi kaksi uutta jäsentä: Markus Ilvonen, OH3RM / OH3KCB ja Jaana Numminen, xyl/oh3bn.

OH3AB vuosikokous 2000

Kokous pidettiin viime vuonna helmikuun alkupuolella. Ehkäpä olisi hyvä suunnitella sitä jälleen samoihin aikoihin tänävuonna. Hyvä ehdokas olisi sunnuntai 6.2.2000 kello 13:00. Otamme kerhoilloissa asian esille ja laitamme erikseen kokouskutsun jakeluun. Jospa pähkäämme kokousta varten kehittäviä toteutettavia ajatuksia uudelle vuodelle.

Kerholla

Joulun tienoo oli kerholla aika hiljainen mutta ke 29.12.99 oli taas väkeä koolla: -3SM, -3NWD, -3KUN, -3BN, -3KO, -3MAF. Pullakaffeesta nautiskellen keskustelimme SRAL:n syyspäivien raha-asioista, kirjanpitoasioista, OH2OOO tunnuksen käytöstä, R7 -tyyppisen antennin hankinnasta kerholle, ynnä muusta.
    Lokakuun lopussa saatiin jälleen lämpöpatterit toimimaan, kiinteistön patteriverkosta vähenee vesi kesäkauden aikana ja se ensimmäiseksi tuntuu kerhollamme. Pientä siivous / järjestelytyötä saisi kololla myös harrastella. Pitäisi myös järjestää kierrätykseen käyttökelvottomaksi jäänyttä turhaa tavaraa.

Ilmoittaudu workkimaan OH2OOO -kutsulla

Kuten edellä mainittiin, worki kotoa kerhon tunnuksella OH2OOO. Etsi sopiva ajanjakso ja lähetä jonkinlainen ilmoitus OH3BN:lle. Lista laitetaan kerholle näkyville. K.o. kutsu sopii erityisen hyvin digitaalimodeille. CW:tä varten löytyy pc ohjelma jolla workkiminen käy melko näppärästi.
    Ohjelma toimii yksi- tai kaksivartisella avainnusosalla ja / tai tavallisen pumpun kanssa rinnan. PC antaa muistista CQ:t ja ym. vakiosanomat, se säästää melkoisesti "käsivoimia". Kaikki liitännät ovat yhdessä sarjaportissa, rigiä avainnetaan optoerottimen kautta joka on todella helppo tinata kasaan. Koneeksi riittää vaikka vanha 286 mylly, edes kovalevyä ei tarvita, ohjelmat mahtuvat yhdelle korpulle.

OH3BN yhteystiedot:

Töihin: 03-2865209, perstasku: 0400-632689 (gsm), kotiin 03-5422289.

Antenni hankinnassa

Kerholle ollaan etsimässä sopivaa antennia jolla saataisiin myös WARC bandit käyttöön. Yksi tarjous on jo saatu OH3MMF:lta, R7 vertikaalista. Kerhollahan on jo 80 bandi trappi-dipolissa ja R7 olisi hyvinkin sopiva, se toimii 40m bandista ylöspäin. Sitten se ei tarvitse radiaaleja, koska toimii puoliaaltoisena. R7:sta on ollut hyviä kokemuksia. Monilla OH3AB:n jäsenillä onkin sellainen tai siitä uudempi R7000 joka on sama antenni erilaisella rakenteella.

VHF testejä Ylöjärveltä?

Eeli, OH3NWD selvittelee voidaanko teknisessä mielessä mennä ajamaan VHF testejä Digitan Ylöjärven tornista. Sinne saisi jättää antennit kiinni ja autolla pääsee paremmin perille ja mikä parasta: ylös kuljetaan hissillä. Ehkäpä voisimme käyttää antennikaapelit "talon puolesta".

73 de oh3bn!


Sivu on tehty 27 helmikuuta 2001
oh3lp