Valkeakosken Radioamatöörit ry.
oh3ab

KERHOINFO 4/2000


Kerholla - Mukavaa uutta vuotta 2001

Tässä vuoden 2000 syksypuolella kerholla kävijöitä on ollut ihan mukavasti jokaisena keskivikkoiltana ja vähän muinakin aikoina. Uusi 80m bandin dipoli aiheutti hiukan häiriöongelmia kiinteistön murtohälytyslaitteille. Eräänäkin sunnuntaipäivänä lähti murtohälytys eteenpäin kun workittiin muutamia QSO, ja vartiointiliikkeen kaveri kävi asiaa ihmettelemässä. Sanoi että hälytyksiä löytyy satoja samalle päivämäärälle. Silloin ei heti hoksattu että olimme jotenkin tekemisissä hälytyksen kanssa. Vasta kun vartijan auton perävalot olivat kauempana tuli tämä asia mieleen. Ollaankin oltu 80:llä vain "kuunteluoppilaita" siitä lähtien. Yritämme lähiaikoina selvitellä laitetoimittajan suunnasta olisiko asialle tehtävissä jotain että pääsemme workkimaan 80m bandillakin.
    Mopperadioita on tinailtu melkein urakalla, kerholla on käytössä OH3HVR:n ja OH3HTI:n syksyllä modifioima ARP pakettikäytössä ja toimii ihan mukavasti. Nämä kerhomme amatöörit osoittautuivat varsinaisiksi "moppetohtoreiksi". Samat kaverit modifioivat OH3BN:lle myöskin ARP:n 2m:lle (Salora SRP25) , sen joka on vuosikaudet kulkenut autossa "virallisena" puhelimena. Aiemmin viime vuonna OH3KO värkkäsi Mobiran NMT puhelimesta(MD59) FM rigin 70cm bandille. Viimeisintä uutta on samanlainen Moppe myös OH3BN:llä, ohjelma ja PIN diodikortti tuli puhelinsoiton jälkeen OH6MF:lta, osa komponenteista on peräisin -3KO:lta ja - 3HVR:lta, loput Bebekistä. Vaikeata pitää näppejään pois tuosta "uudesta" rigistä..
    Kannattaa keräillä kaikki mahdolliset vanhat NMT 450 puhelimet, niistä saa todella vähällä vaivalla käypäisiä 70cm FM radioita puheelle ja paketille. Myös ARP koneet, ne toimivat pienellä remontilla 2m alueella.
    RTTY-PSK-SSTV välikaapeleitakin on tehty kerholla useampia, romulootassamme on vielä jäljellä tähän sopivia linjamuuntajia, käyttäkäähän hyväksi ! Sama kaapeli toimii näillä modeilla rigin ja PC:n äänikortin välillä.

Pakettiradioboksi (BBS) ja hallituksen kokous

Kerholla on ollut syksyn aikana kiinnostusta rakentaa kasaan jälleen BBS 2m:lle (144.825 MHz) ja automaattista sanomien välitystä varten node 70cm bandille (433.900 Mhz) . Koemielessä on muutamia viikkoja toiminut kerhon "pikkuboksi" OH3BN:n asemalla taajuudella 144.875. Siihen ei tosin mahdu kuin muutama pikkumessu, BBS on vain modeemissa, PK88:ssa, jossa on simppeli ohjelmisto itsessään tällaista varten. Se toimii muutoin kuten oikea BBS. Boksi on päällä silloin kun ollaan kotosalla sitä valvomassa että lain kirjain tulee täytettyä..
    BBS asiasta pidettiin hallituksen kokous 20.12.00. Lopputuloksena oli, että laitamme THK:lle anomuksen automaattisesta pakettiradioasemasta. Saadaan sillekin harrasteen alueelle jälleen toimintaa. Yksi kokeilun osa on tavallisten messujen välityksen lisäksi jonkinlainen hakemistorakenne boksiin, se voisi sisältää kaikenlaista teknistä tietoa antenneista ruokaohjeisiin. Boksi / nodeasiasta saatiin hyviä neuvoja ja ohjeita Hämeenlinnasta OH3UW:lta joka oli suorastaan ilahtunut boksisuunnitelmistamme.

Pakettiradioverkkoasioita

On vähän hiljaista paketilla, kesällä ukkonen tuhosi Hämeenlinnasta nodelaitteita ja uusien mikropiirien saaminen palaneiden tilalle on vähän hintavaa, menee tuhansiin markkoihin / kpl koska niiden haluttujen piirien valmistus on loppunut ajat sitten. Hämeenlinnan pojat suunnittelevat paketteja välittämään suoraa nettiyhteyttä Helsinkiin, mutta ei sekään ihan helppoa ole. Netti siksi, koska Hyvinkäällä tulee ongelmia nykyisen runkoverkon kanssa, siellä joutuvat purkamaan tarpeellisen noden pois tilojen menettämisen ym. takia eikä uudesta paikasta /tekijöistä ole tietoakaan.
    Tampereella on pakettiverkko ihan "päreinä" myöskin, vainclusteri (oh3rce) on toiminnassa ja joskus ajoittain BBS (oh3rbe). Ei ole tietoa koska Tampereellapakettihommat saadaan järjestykseen. 144.875:llä näkyy kyllä Jämsän seudulla olevantoimintaa.
    Jospa me Valkeakoskella rakentelemme jotain ainakin tämän seudunpaikallisliikenteen elvyttämiseksi, kyllä se runkoverkko taas jossain vaiheessa lähtee toimimaan jasitten on jälleen maailma auki myös meidän omalle BBS:lle.

VHF testejä

Workimme testejä aina kun on mahdollista. Yleensä ne on näitä työasioita, jotka haittaavat harrastuksia! Joulukuussa Ylöjärven tornissa oli -3NWD, -3HTI, -3HVR ja sitten kävi niin, että -3BN myöhästyi pahasti lähdössä ja workki testiä perästä päin "omaan piikkiin" kotoa. Aika yllättävää, että silläkin testi / pistemäärällä, joita olemme ehtineet kerholle workkia (OH2OOO) , olemme päässeet maljakisassa sijalle 15.!!! Se jos mikä kannustaa!!! (RA 12/00)
    Nähtävästi kannattaa jatkossa workkia edes hiukan esim. kerholta, jos emme torneihin ehdi. Joulukuun testissä oli taas hiukan ongelmia, RF-kaapelin liitos petti ja sitten antennia pyörittävä moottori ei suostunut toimimaan, oli jymähtänyt jumiin. Huolimatta vanhasta hitaasta, mutta taatusti toimivasta "Armstrong" kääntäjästä, tuli pistemääräksi hyvä 12340. Hienoa pojat ! Muitakin kerhomme jäseniä kuultiin testissä, ainakin OH3MEO, OH3KOH ja OH3KO. Menemme taas heti tammikuun 2. päivänä Ylöjärven torniin, kasaamme antennin ja katsotaan mitä tuleman pitää.

Olimme SRAL:n Syyspäivillä

Jyväskylän Laajavuoressa 10-12.11.00. Lauantaina siellä bongattiin kerholtamme ainakin OH3RM, OH6JAV, OH3VB, OH3BN, OH3HTI, OH3HVR. Aika hyvä osanotto kerholtamme. Olimme jopa mukana OH2OT:n vetämässä kerhojen meeting:ssä jossa puhuttiin Soneran purkamista ARP ja NMT tukliasemista ym. Emme kuitenkaan joutuneet siellä kertomaan tarkemmin kerhomme asioita.
    Tällä kerralla Syyspäivillä oli harvinaisen mielenkiintoisia esitelmiä monesta aiheesta, mm. ukkosluotaus, APRS, älytarroja, ham satelliiteista (phase 3D) , armeijan HF-radioverkkoja, Nyrölän observatorio jossa harrastelijat tekevät uskomattomia juttuja, sitten esiteltiin todella nopea saksalainen pakettiverkon modemi-rigi samassa kuoressa. Pääosa lauantaista meni siihen että kuljettiin esitelmästä toiseen. Sunnuntaina ainakin - 3BN:llä kotona taustavoimat pitivät huolen siitä, että isänpäivänä juhlakalu pysyi läsnä eikä lähtenyt aikeista huolimatta Syyspäiville!

Internet

Eipä ole kaupungin tietohallinnosta kuulunut juuta eikä jaata. OH3BN on tehnyt hiljaisesti pientä "tutkimusta" mahdollisista muista menetelmistä että saataisiin kipeästi kaivattu nettyhteys. Aina tulee törmäys samaan asiaan: RAHA. ISDN, tavallinen puhelin+modemi, "datakänny", ADSL, ja kaupungin keskuksen alapuhelin+modemi, näistä vaihtoehdoista jokainen tuovat sen verran kustannuksia / kk ettei ole paljon mahdollisuuksia.
    Näistä kaikista ADSL voisi olla se, jota kannattaisi harkita siinä tapauksessa että oltaisiin valmiita uhraamaan porukalla ylimääräistä jäsenmaksua kuukausittaiseen linjavuokraan (ehkä luokkaa 2,5 sataa / kk) päätelaitteiden kertahankinnan (n.3,5 tonnia) lisäksi. ADSL:llä saisi rajattoman käyttömahdollisuuden ympäri vuorokauden kiinteään hintaan, nopeuskin olisi todella mahtava, megabittejä / sek. Ei ole tietoa, miten muut kerhot ovat tämän toteuttaneet, mutta monilla kerhoilla on oma nettiyhteys. Keksikääpä hyviä vaihtoehtoja, aina kannattaa yrittää !!

Kerhoinfomme oli RA:ssa

Edellinen kerhoinfo "karkasi" RA-lehteen, OH2OT:n toimesta. Ei se ollut "ihan sillai tarkotus", mutta eipä kai tuo haitanne. Vastaisen varalta menee OH2OT:lle hiukan erilainen versio, vähän kannattaa ehkä "filtrata" asioita, jotka ovat arveluttavia levittää noin yleiseen jakeluun..

Jos mietittäisi

Vuosikokoukselle kaikenlaista kivaa ja kehittävää toteutettavaa vuodelle 2001. Kokous pidetään taas helmikuun aikana. Ainakin on suunnitelmissa pari hyvissä ajoin sovittua kettujahtiharjoituspäivää, levittänemme tiedon koko OH- maahan alkuvuodesta.

Ilmoitus kerhon vuosikokouksesta

Tulee Valkeakosken Sanomiin ja tällaisena infona. Maksettu lehti-ilmoitus mahdollistaa "seuratoimintaa" -palstalle ilmaiset ilmoittelut koko vuodeksi. Olemmekin hyödyntäneet sitä harvakseltaan lähinnä "mainosmielessä", ehkäpä joku tästä harrasteesta kiinnostunut huomaa ilmoitukset ja ottaa yhteyttä. Ilmoitukset ovat olleet keskiviikon lehdessä joka on isompi jakelu myös naapurikuntiin. Ilmoitus on helppo lähettää FAXina kotiPC:lta.

Kevään alkua 73 de oh3bn!


Sivu on tehty 27 helmikuuta 2001
oh3lp