Valkeakosken Radioamatöörit ry.
oh3ab

KERHOINFO 3/2001


Se on sitten täyttä totta ! Kerholla on internet

Saatiin sitten internet yhteys kerholle. Maanantaina 23.4.01 se sitten tapahtui. Mauri -3HTI koputteli koneeseen kaupungin tietohallinnosta saatuja IP osoitteita, maskeja, sun muita parakrahveja. Muutaman yrittämisen jälkeen kuulimme hämmästyneen oloisen sanan "oho..". Sieltähän se putkahti ruutuun, taisi olla SRAL:n kotisivut tai jotain.
    Nettiyhteyden saamisesta erityinen kiitos kaupungin tietohallintopäällikölle!! Pidimme kaapelinvetotalkoot maanantaina 2.4. iltapäivällä. Työ oli oletettua helpompi, vain pari välipohjan läpivientiä heittäytyi hankalaksi. Kaapeli vedettiin kerholta musiikkikirjastoon HUB kaappiin. Pituutta sille tuli 49m. Laitoimme jopa liittimet kiinni (soitettiin tietoh.päällikölle), jolloin saimme tietokoneemme liitetyksi verkkoon. Touhuamassa olivat -3HTI, -3LP, -3BN, -3HVR, -3SM, mahdollisesti muitakin, työn touhussa ei tullut niin tarkasti laskettua ukkojen lukumäärää, sorry, jos jäi mainitsematta...
    Yhteys on normaali PC verkko. Kaupungilla on vastassa "palomuuri", laitteisto, joka estää pääsyn verkon muihin tietokoneisiin ja vain internet yhteys ulkomaailmaan on mahdollinen. Eipä meille muilla oikeuksilla olisi käyttöäkään. Nopeutta nettiyhteydellä on max. 2Mbit / sek. joka on melkoisen huimaa vauhtia verrattuna kotona 56kbit / s modeemiyhteyteen, jolla silläkin tulee netin kanssa juttuun.
    Nyt on kaikille kerhon jäsenille mahdollista puuhata itselleen vaikka oma sähköposti ilmaisten tarjoajien kautta. Mainittakoon, että nettiyhteys ei tuo kerhollemme lisäkustannuksia ainakaan toistaiseksi (vain tarvikkeita ostettiin). Tulehan tutustumaan internet asioihin, mikäli ennen et ole ollut sen kanssa tekemisissä! Opastamme kyllä alkuun, sen jälkeen kyllä huomaat mikä tietoväylä käsissämme on!
    Menee vain hetki, kun muistat jonkin asian, josta pitäisi löytää lisätietoa. Siitä vain kirjoitat hakusanan niin muutaman sekunnin perästä sinulla on tarjolla luettelo sivuista joissa kyseistä asiaasi käsitellään. Siitä vaan lukemaan tai printtaamaan paperille.. (jos ollaan saatu printterille taas tilaa pöydälle) tai siirrät korpulle ja luet kotona..

Radiosuunnistuskisat ja kerhon kesäleiri kaikki mukaan!!

Järjestelyt etenevät. Saajanmaja on varattu, SRAL:n uusi RAS manageri hoitaa pytyt. Kartat on olemassa ja 30 kpl varattu käyttöömme. Muonapuolta hoitaa XYL (oh3bn) ja XYL (oh3hvr) muiden avustuksella. Opastekyltit on järjestänyt oh3hvr. Vielä puuttuu Viron osallistujalista, mutta eiköhän sekin pian saada. Kettujen piilottajat / hakijat on puhuttu töihin, rata tosin on vielä tekemättä mutta sekin määritellään hetimmiten kun saadaan kartat käsiimme. Saunamajuri tarvitaan vielä helppoon hommaansa.
    Majoitus on vapaasti valittavissa mökistä, saunakamarista tai teltasta (tuotava itse majoitustarvikkeet). Mökissä on yksi pieni erillinen huone ja se on varattu OH3HVR:n käyttöön, on tosi tarpeeseen, kun mukana on erittäin nuoria harmoonisia.
    Samalla pidetään OH3AB / OH2OOO kesäleiriä, joten kaikki mukaan vapaassa tahdissa siten kun huvittaa, paikka on käytettävissä perjantaista sunnuntaihin.
    Erityista iltaohjelmaa ei ole vielä keksitty mutta eiköhän tuo kehity itsekseen, voi workkia HF:llä (myös digimodeilla) tai V-UHF:llä ja pakettiradiolla. Ainakin grilli on kovassa käytössä. Jotakin eväspuolta on tarkoitus hommata paikalle, todennäköisesti sitä tulee olemaan riittävästi. Pieni nimellinen muonamaksu joudutaan perimään kaikilta kävijöiltä, myös järjestäjäporukalta. Tässä siis kaikille kerhon jäsenille perheineen käsky Saajanmajalle, kerhon kesäleirille 15 - 17.6.2001. Opastus on kyltein Toijalan keskustasta ja 70cm / 2m ripiittereillä.

Vähän HAM asioista ja internetistä

On kuultu epäilyksiä että radioamatööritoiminta jää netin jalkoihin ja workkijat vaihtavat bandin siihen. Se ei pidä paikkaansa, kyllä perinteinen radioworkkiminen on aivan eri asia kuin internet. Radioamatööritoiminta ja internet on kyllä vahvasti tekemisissä keskenään. Nettiä käytetään esimerkiksi osana pitkän matkan pakettiradioverkkoa, esim. voit pakettiradiolla ottaa yhteyttä esim. Otaniemessä olevaan gateway:hyn, sieltä löytyykin QSOkaveri yllättäen vaikka USA:sta. Tai jostain muualta maailmasta.
    Internetin kautta saadaan lisää nopeutta ja luotettavuutta pakettiviestien kulkuun. Hämeenlinnan pojat suunnittelevat siirtävänsä kaikki pakettiradiomessut etelästä internet linkin avulla postilaatikkoon, josta mekin lähitulevaisuudessa saamme viestit radiotien kautta omaan postilaatikkoomme. Internetissä on valtavat määrät radioamatööriasiaa, kuten rakennusohjeita kaikilta mahdollisilta aloilta, DX tietoutta, tietokoneohjelmistoja, teknisiä selostuksia.
    Olemme käyttäneet internettiä kerhon asioissa jo paljon. On imuroitu antennien rakennusohjeita ja ohjelmistoja, esim. kerholla jo toimiva pakettiradiopostilaatikon ohjelmisto on haettu internetistä ja paljon muuta. Kerholla on käytettävissä HF radiossa useita uusia modeja kuten SSTV, RTTY, PSK ja muitakin.. Kaikki nämä modet HF radioon ovat tehty kerhon tietokoneeseen netistä haetuilla ojelmistoilla.

Postilaatikko OH3RDB toimii kerholla

Lupa THK:lta tuli juuri pääsiäiseksi. Pitkäperjantain aamuna BBS joutui Toijalassa auton penkille ja sitten kohta kerhon pöydälle. Tällä hetkellä lootassa on jo molemmat liittymät, taajuudella 144.825 MHz ja 433.650 MHz. Postilaatikko on lisännyt "radioaktiviteettia" kerhon ympärillä tosi paljon jo nyt.
    70 cm antennitalkoot pidettiin 17.5.01 ja silloin uusittiin vanhasta Yagista syöttöpistekin. 70cm liittymä lähti toimimaan ok. ja antenni suunnattiin Hämeenlinnaan josta forwardit tulevat aikanaan kulkemaan. Vielä 70 cm radio on sillä hitaalla Hämeenlinnan taajuuudella 433.650 MHz mutta sitten kun nopea 9600 b/s TNC saadaan käyntiin, niin taajuus vaihdetaan oikeaksi ja boksi lopulliseen kuntoon.
    Vielä ei OH3RBA ole vastannut connectiyritykseen 70 cm:llä koska kuuleman mukaan siellä oleva vastaanotin kaipaa uusimista. Se on lähiaikoina tarkoitus siellä toteuttaa. Korjauksen jälkeen laittavat Hämeenlinnassa forwardit toimimaan Valkeakoskelle ja pääsemme kiinni "isoon verkkoon".
    Kerhon BBS on kuitenkin kaikkien käytettävissä nytkin. Conference -mode on ollut aktiivisessa käytössä. Conference:lla "kytketään" yhteen rinkulaan vaikka kaikki boksille pääsevät, jolloin kaikki mitä näppikseltä kirjoitat välittyy kaikille conference:en liittyneille. Siis iso jutustelurinkula. Boksin DOS hakemistoon on ladattu yhtä sun toista tekstimuotoista dataa, kuten RS232 portin liitännät, tietoa koaksiaaleista, mittayksikkömuunnoksia, kerhon jäsenluettelo, 0-modemikaapelin kytkentä, ym. ym. Tiedostot ovat vapaasti käytettävissä ja kuka tahansa voi tehdä sinne hakemistoja ja ladata tekstimuotoista tietoa radion välityksellä.
    Boksiaseman DC jännitesyöttö täytyy vielä rakentaa lopulliseen kuntoon, samoin maadoitukset. SYSOP:pina, eli SYSTOOPENA toimii OH3HTI, OH3KUN, OH3BN, OH3KO ja ehkäpä tulevaisuudessa muitakin. Konnekteja on tullut jo OH4, OH6, piirejä myöden.

Romurumbaa kerholla

Valkeakosken Sanomissa oli ilmoitus että lauantaina 26.5. klo 13:00 alkaen on metalliromun keräyslava torilla, keräysaika noin 15 minuuttia. Laitoimme toimeksi ja teimme melkoisen metalliromun erottelutyömaan kerholle perjantai iltana 25.5. Lauantaina jatkettiin kunnes oli kuorma tehty. Mitenkään jättimäistä romukasaa ei saatu aikaiseksi mutta tulipahan vinttiä siivottua sen huonoimman roihnan osalta. OH3HVR:n peräkärry oli tarpeeseen. Kerholle jäi aika tavalla jälkisiivousta mutta eiköhän tuo tuosta tule tehdyksi, Irroteltiin kuitenkin romppeista kaikki käypäiset komponentit pois.

Jaa että mitä tarvitaan että saadaan yhteys kerhon pakettiradiopostilootaan..?

Koska boksi on kerholla, toimii yhteys Valkeakoskelta vaikka kumipatukka-antennilla tai autopiiskalla. Toijalasta asti tarvitaan muutaman elementin yagi. Tai sitten voi käyttää jonkun toisen radioamatöörin asemaa automaattisena välittimenä jolloin voi toimia kumipatukallakin vaikka Lempäälästä.
    Postilaatikko toimii kahdella taajuudella: 144.825 MHz ja 433.650 MHz. Tämä jälkimmäinen taajuus tulee vaihtumaan lähiaikoina kun saadaan nopea (9600 b/s) TNC käyttöön. 2m:llä siirtonopeus on pysyvästi 1200 b/s. Alla laite-esimerkkejä.

Laitteisto 1.
Vanha "tyhmä" tietokonepääte (ei tietokone, jaetaan ilmaiseksikin) ja radiomodemi (TNC) sekä tietysti 2m alueen FM transceiver. Helppo saada toimimaan mutta tällä systeemillä ei saa talletettua tietoa eikä siirrettyä erillisiä tiedostoja boksiin. Pääsee kuitenkin lukemaan kaikki tekstimuotoiset viestit ja tiedostot boksista ja sinne voi lähettää viestejä ja tiedostojakin mutta kaikki täytyy kirjoittaa näppiksellä lähetettäessä.

Laitteisto 2.
Tosivanha 086 tietokone (saa jo ehkä ilmaiseksikin) tai mikä vain uudempikin PC kone, radiomodemi ja 2m FM transceiver. Tietokoneessa tarvitaan jonkinlainen pääteohjelma mutta niitä on tarjolla melkein joka puolella.. Tällä saa levylle talteen boksista ladattuja tiedostoja sekä lähettää niitä levyltä (voit tehdä tekstin etukäteen talteen). Tällainen lienee yleisin pakettiradioasema.

Laitteisto 3.
Jompikumpi yllä mainituista mutta 70 cm FM radio. Kun "se oikea" 70 cm liittymä saadaan toimimaan, täytyy modemin nopeudeksi asettaa 9600 b/s. Yleensä radioihin on tehtävä jokin muutostyö ennen kuin näin nopea datasiirto lähtee toimimaan.

Laitteisto 4.
Pentium tietokone + äänikortti ja FM radio. Radio voi olla 2m tai 70 cm. Tietokoneeseen tarvitaan ohjelmisto joka komentaa äänikortin toimimaan radiomodeemina. PTT ohjauksessa käytetään kahta piikkiä sarja- tai rinnakkaisportista. Ohjelmia saatavissa internetistä. Toimiva, yleistymässä koska ei tarvita erillistä radiomodemia.

Laitteisto 5.
Pentium tietokone + internet yhteys. Mahdollisesti myös internetin kautta pääsee tulevaisuudessa kerhon boksiin kun saamme nopean yhteyden Hämeenlinnaan toimimaan. Reitti rakentuu tällöin jotenkin näin: internet - Otaniemen radionode - pakettiradioreitti Valkeakoskelle Hämeenlinnan kautta.

73 de oh3bn!


Sivu on tehty 4 kesäkuuta 2001
oh3lp