Valkeakosken Radioamatöörit ry.
oh3ab

KERHOINFO 4/2001


Tatu, OH3OV Silent Key 4.7.2001

Saimme tiedon Vuokon, OH3ND:n kautta. Kari -3LP välitti sen meille SRAL:n kesäleirillä oleville Ouluun. Laitoimme kerholta adressin Tatun omaisille. Tieto julkaistu SRAL:n bulletiinissa 14.7.2001. Tatu oli yksi kerhomme perustajajäsenistä.

Kerholla, printteri, TNC, kettuja

Keskiviikkona 30.5.01 paikalla -3HTU, -3KUN + isoveli, -3HTI, -3BN, -3KO, -3HVR. Kerholle ilmestyi käytetty HP:n laserprintteri, kiitokset siitä Mikolle, -3HTU:lle. Printteri lähti toimimaan ok. Kiitokset myös Jormalle, -3MEO:lle, saimme kerholle pikkuvikaisen PK232 TNC:n. Mauri -3HTI pöyhii sitä, eiköhän siihen jossain vaiheessa henki löydy.
    Kerhoillassa pähkittiin hiukan BBS asetuksia ja suunniteltiin tulevaa kettukisaa. Sitten kiitokset Jarille, -3HVR:lle, laittoi kerhon kettulähettimien akut kuntoon ja nyt on sitten kaikki viisi kettua hengisä vaikka 5:ssa onkin liian matala lähtösignaali. -3BN testasi ne mökkimaisemissa 2.6.01. Kettujen antennitkin tuli tehtyä uusiksi, paras lähtösignaali tulee jos maatasona käytetään maahan painettua metallipuikkoa ja säteilijänä 20m mittaista lankaa.
    Lanka täytyy heittää mahdollisimman korkealle puun oksan kautta josta se vedetään vaakasuoraksi ja sidotaan päästä vaikka silmän korkeudelle puun oksaan, ison "L" kirjaimen muotoon. "Lähitaistelu" vaikeutuu mutta toimivaa kettuahan on vaikea kokonaan hukata...

Suomi voitti Viron kettukisassa Saajanmajalla

Kesän isompi kerhoprojekti on takanapäin, siis Suomi-Viro- ja SM radiosuunnistuskisa. Samalla kisatapahtumassa pyrittiin pitämään jonkinlaista kerhon kesäleiriä mutta se puoli jäi hiukan vähemmälle, kettukisahommia oli sen verran runsaasti. Järjestelyissä oli mukana Antti, -3MFT joka sai käynnistettyä koko kisan suunnittelun ja toimi kisoissa jämptinä "saunamajurina". Käytännön tekniikkapuuhissa touhusivat -3HTI, -3HVR, -3BN.
    Pihaan pystytettiin maston pätkä (-3HTI) johon laitettiin 2m J-tikku, 70 cm GP sekä 80m dipolin syöttöpiste. 2m ja 70 cm asemat olivat pääasiassa opastuskäytössä kisapaikalle. Todella hyvin näkyvät opastekyltit tien risteyksiin teki Jari -3HVR, näille kylteille on käyttöä myöhemminkin. Muonaosastolla upeaa tulosta tekivät XYL:t kuten Mari (-3HVR), Jaana (- 3BN), ja Sirkka Olavaara Kangasalta. Muonitus järjesti todella hyvät syötävät seisovaan pöytään ja aamiaistakin kuultiin kehuttavan hotellitasoiseksi...
    Kokonaiskävijämäärä oli kuitenkin kymmenissä. Kilpailijoitakin yllättävä määrä: yhteensä 17 henkilöä, Virosta oli 6 henkilöä. Ennen kisaa ehdittiin jonkin verran kouluttamaan aloittelijoita kettujahtiin, metsässä oli käynnissä neljä harjoituskettua.
    SRAL:n puolesta paikalla oli Eric Westerlund OH6-7950 (RAS manageri), Annika OH2HSJ (teki juttua RA lehteen) ja Jari OH2BU ("palkintopuheet"). Palkinnot ja diplomit lähetettiin ajan kilpailijoille myöhemmin, mitalit toimittajalta tulivat myöhässä ja diplomien tulostus olisi vienyt liikaa aikaa. Viron kilpailutiimi osasi paikalle helposti, sanoivat olevansa jopa 15 minuuttia etuajassa! Sunnuntaina illalla saatiin kisaleiri purettua ja maja luovutuskuntoon.
    Tulokset ovat sarjoittain heinäkuun RA:ssa ja oh3ab:n nettisivuilla.

Kerhon pakettiradiopostilaatikko OH3RDB

Laatikko (BBS = Bulletin Board System) on toiminut fb, se ei ole kertaakaan "kaatunut" omia aikojaan. Jukka -3HLY lahjoitti kerholle komean tietokonepöydän (TNX Jukalle) ja se sopi "paraatipuolelle" korttilokerikon alle kuin nenä päähän. Vähän ennen juhannusta postilaatikkolaitteisto siirrettiin tälle pöydälle ja nyt sekin näyttää ihan edustuskelpoiselta. Juhannusaattona yritettiin saada forward asiat toimimaan. Forward tarkoittaa sanomien automaattista välittämistä pakettiverkossa laatikosta toiseen.
    Kun mielestämme oltiin riittävästi asiaa pähkäilty niin laitoimme tietokoneeseen kokeiluasetukset jotta nähtäisiin mitä se tekee. Yllätys oli suuri kun boksimme ottikin connectin Hämeenlinnan boksiin, ja rupesi kyselemään siltä olisiko mitään lähetettävää Valkeakoskelle. Ja olihan siellä. Lootamme imuroi sieltä kaikki sanomat jotka oli tarkoitettu yleiseen levitykseen. Messuja tuli tiiviiseen tahtiin ainakin puolen tunnin ajan. Palautteena tuli systoopelle hirmu litania (50 - 100 välillä) "unknown route" -sanomia, eli uusi BBS oli vielä muille BBS:lle tuntematon ja toisinpäin.
    Vähän harmitti kun nämä virheilmoitusmessut lähtivät menemään takaisin ympäri OH -maata etsimään oikeaa omistajaa... Onneksi tällaiset messut on jo vähentyneet, niitä tulee enää 0-5 kpl päivässä. Suurin osa yleiseen levitykseen tarkoitetuista sanomista tulee jostain muualta kuin Suomesta. ZL ja muista tosi DX maista niitä on myös tullut, eli kyllä sitä sitten ollaan kiinni maailmanlaajuisessa pakettiradioverkossa!!
    Boksin maadoitukset olivat vähän niin ja näin. Viikon 28 alussa nekin tehtiin uusiksi. Otettiin uusi maadoituspiste käyttöön: kupariset vesijohdot. Kuparit tulevat seinän läpi juuri BBS:n yläpuolelle johon ovat katkaistu ja hitsattu umpeen. Liitimme maadoitukset siihen koska resistanssi näistä putkista sähköverkon nollajohtimeen mitattiin reilusti alle 1 ohmin kokoiseksi eli se on tosi tukeva maapiste. Kupariputket vaihtuvat eteisessä aika ison kokoisiksi joten johtavaa kuparipinta-alaa kiinteistön pääpotentiaalitasauskiskoon saakka on vähintään riittävästi. Kaikki boksin osat maadoitettiin, antennit / radiot, modemit ja itse tietokone myös. Poikkeus on 12V poweri joka on maadoitettu vain sähköverkon kautta.
    Boksiin on rakennettu DOS hakemisto johon pääsee sisään kotoakin. Sinne on kasattu alustavasti jonkinlainen kokoelma "hyötytietoa". Sinne voi kuka tahansa tehdä lisää hakemistoja ja ladata ASCII (=tekstiä) muotoista tietoa kenen tahansa käytettäväksi. Eräs mukava toiminto on "CONFERENCE" eli sillä voi koota kaikki kuuntelulla olevat pakettiasemat yhteen rinkulaan, se toimii myös 2m ja 70cm porttien välillä, eli 2m kautta voit "kaapata" kaverin rinkulaan vaikka tuo on kuulolla 70cm:llä. Toisinaan viikonloppuiltoina boksilla onkin melko iso jutturinki.
    Taajuudet: 144.825 MHz (valmis) ja 433.650 MHz (väliaikaisesti kunnes nopea TNC saadaan toimimaan).

SRAL:n kesäleirillä Oulussa

Hietahami:ssa bongattiin muutamia -3AB:n jäseniä: -3RM, -3VB, -3BN+taustavoimat, - 3NWD. Meren rannalla olevalla leirialueella keli oli todella hyvä. Torstaina aamupäivällä oli hiukan sadetta, siitä eteenpäin komeaa keliä. Sähkölämmitys teltassa oli yöllä tarpeeseen. Leiriohjemassa oli mukavia esitelmiä ja foorumeita, kirpputorillakin oli kohtalaisesti tavaraa. Tällä kerralla kerholtamme ei ollut kirpputoritavaraa myynnissä. Leiri sujui leppoisissa turinointitunnelmissa. Jos leirillä aikoo mennä mukaan johonkin esitelmään tai tilaisuuteen, kannattaa laittaa vekkari ajoissa pirisemään oli aamu tai ilta...

VHF testejä

ei olla ehditty workkimaan, testipäivinä on tupannut olemaan aina jotain muuta "just ny" - projektia. Ja vielä kun ollaan totuttu korkeisiin torneihin, ei se matalammalta oikein huvita...

Hyllyprojekti kerholla

Mietittiin mistä tehdä lisää vaakasuoraa pintaa kertyneelle roihnamäärälle. Vintiltä löytyi sitten Ylöjärveltä puretun ARP aseman kaapin peltinen ovi, 2m x 0.6m ja "Sovella" hyllytilpehööriä. Näistä pulttasimme "pajapuolelle" pöytien päälle uuden hyllyn. Systeemin pitäisi olla seinässä sen verran kiinni että pysyy vaikka poranterän pituus (n.0,4m) ei ulottunutkaan seinän läpi asti kylmään vinttiin, vaan jouduttiin roppaamaan pitkillä muovitulpilla (200mm x 10mm). Ja sitten eikun siivoamaan paikkoja.

Mennään Lahden Radiomuseoon lauantaina 8.9.2001 !

Pitkään ollaan asiasta puhuttu, olisi kai aika sitten mennä... Toivottavasti tämä päivämäärä sopii mahdollisimman monelle. Samalla museomäellä sijaitsee OH3AC:n kerhotilat, eiköhän käydä kerhollakin morjenstamassa ! - Pakkaudutaan autoihimme mahdollisimman tiiviisti ja sitten menoksi, mennään niin monella kun on tarvis. Jos olet lähdössä, soittele 0400-632 689 (vastaajakin muistaa jos känny on kiinni) tai paketilla oh3bn@oh3rdb tai e-mail.
    Museo on avoinna ma-pe klo 10-17 ja la-su klo 11-17. Lähdetään lauantaina 8.9.01 klo 09:00 OH3AB:n pihasta. Pääsymaksusta ei ole vielä tietoa, mutta ei se päätä huimaa, ehkä saadaan ryhmäalennus. Museon puhelin (03) 814 4512. Sovitaan kotiinlähtöaika jossakin välissä reissua.

73 de OH3BN!


Sivu on tehty 2.8.2001
oh3lp