Valkeakosken Radioamatöörit ry.
oh3ab

KERHOINFO 5/2001


Kaivataan QSL kortteja ja valokuvia

Kerholle laitettaisiin seinälle kaikkien jäsenten QSL kortit. Valokuva kaikista jäsenistä laitettaisiin kerhon nettisivuille (tekee oh3lp). Valokuvasi voit lähettää sähköpostina tai lainata tavallisen paperikuvan, teemme siitä skannerilla bittimuotoisen otoksen. Kerhomme nettisivut ovat aika edustavat, olisi hienompi juttu jos saisimme sinne kaikkien jäsenten valokuvat. Osa kuvista jo on laitettu sinne. Sähköposti Karille -3lp: ja Ekille oh3bn. Paperikuvat voimme hakea kotoa kun vaan sovitaan aika, soita oh3bn:n kännyyn 0400-632 689. Kuva palautetaan yhtä hyvässä kunnossa kuin se oli lainatessa.

Käytiin Radiomuseossa Lahdessa

Lauantaina 8.9.2001 lähdettiin kerhon pihasta joskus 9:30 aikoihin kohti Lahtea. Mukana oh3nwd, oh3hvr, oh3bn+Lasse, oh3nca, oh3hti. Perillä porukkaan liittyi oh3kun+YL.
    Perillä oltiin juuri museon avautumiseen ja saimme jopa porukka-alennuksen vaikka se piti tulla vasta kymmenen nenän ryhmästä. Sattumalta vastassa oli Lahden kerholta museon radioamatööriaseman ylläpitäjä OH3TY. Sovimme että käymme museokierroksen välissä katsomassa myös kerhoasemaa joka sijaitsee siinä ensimmäisessä alkuperäisessä radiotalossa josta on lähtenyt pitkäaaltoaseman antennin syöttölinja suoraan ylös.
    Lahden kerho muistuttaa tiloiltaan oh3ab:n koloa. Heillä on käytössä myös kaksi pientä huonetta. Saimme melkoisen esittelyn kerhosta ja sen toiminnasta. Jäsenmäärä on kolminumeroinen. Kannattaa käydä oh3ac:n nettisivuilla katsomassa. Koko Lahden reissu meni loistavasti, oli hienoa käydä tutkimassa radiotoiminnan historiaa, tuli jauhesammuttimen kokoinen olo kuunnellessa pätkiä vanhoista radio-ohjelmista.

Kerholla radiomittalaite

OH3SM pelasti jostain romiksesta viallisen mittalaitteen, merkki on Rohde & Schwarz SMFS. Se ei aluksi toiminut ollenkaan mutta maahantuojan kaveri Orbis Oy:lta neuvoi että kannattaa vaihtaa poweriin lyytit. Saku vaihtoi muutamia ja johan tuohon aparaattiin tuli osittain henki. Oskilloskooppi on vielä mykkä ja bandiakaan se ei kuuntele mutta josko tuota tarpeeksi penkoessa saisi loputkin toimimaan.
    Nyt sitä voi jo käyttää RF generaattorina, 1 GHz asti, lähtötaso n.-110 dBm - 13 dBm ja taajuustarkkuus 10 Hz. RF:ää voi moduloida, AM, FM ja kulmamodulaatiolla säädettävällä AF generaattorilla. RF taajuuslaskuri toimii myös ja lähettimen tehomittaus mutta ei ole selvillä paljonko tehoa siihen voi syöttää. Nytkin se on jo hyvä peli vaikka vastaanotinta viritettäessä, taajuushan ulottuu yhteen gigahertsiin asti! Lähettimen taajuus voidaan tarkistaa sillä myös, täytyy vai käyttää jotain langanpätkää mittarin antennina ja lähetin syöttää keinokuormaan tai antenniin.
    Sitten kun selviää paljonko input sietää tehoa voitaneen lähetin liittää suoraan kaapelilla mittariin ja saadaan siten lisää ominaisuuksia käyttöön. Paksu manuaali on löytynyt, -3SM tuo sen kerholle. Lisäksi on tulossa R ja C mittasilta samassa kuormassa.

CW koulutusta

OH3HVR ja OH3HPV innostuivat CW:stä ja niinpä laitettiin kurssi käyntiin. Aloitus oli 3.9.01 ja loppua ei ole vielä näköpiirissä, eiköhän siinä ainakin loppuvuosi mene. Homma tapahtuu 2m bandilla, 144.401.4 SSB:llä ja CW:llä. Pyritään olemaan harjoituksissa joka ilta, vain kerhoilta ja väistämättömät esteet pitävät taajuuden hiljaisena. Aloitus on 20:00 SA ja lopetetaan jossain 21 - 22 aikoihin, kuinka kulloinkin jaksetaan. Tavoite on saada "oppilaille" hanskaan vähintään yleisluokan vauhti 60 mki / minuutissa. CW:tä lähettelee oh3bn vanhalla 286 läppärillä, ohjelmana on SRAL:n "MORSE 200". CW puuhistamme meni maininta uudelle kerho-ohjaajalle, oh3ws:lle, ehkäpä meistä jossain vielä mainitaan.

Kerholla ja lisää kirppismyytävää

Kesän vähentyessä kävijämäärä kerhoilloissa on kasvanut mukavasti, yleensä vähintään 5 nenää tulee paikalle. Kaffettakin joskus keitellään ja internet on kovassa käytössä. Bandeja kuunnellaan, tosin aika vähän workitaan mutta kokeilut PSK:lla ja RTTY:llä ja SSTV:llä ovat "in". "Hamscope" tietokoneohjelma on ollut nykyisin kiinnostuksen kohteena, samoin Sakun tuoma R & S radiomittalaite. "Suolakaivos" jossa oh3bn viettää pääosan arkiajastaan, siivosi nurkkia ja sieltä saatiin iso kasa kirppistavaraa.
    Erikokoisia puhaltimia (230VAC), jotkut tosi hyviäkin vielä, on melkoinen kasa. Isoja rengassydänmuuntajia, olleet 24V latureissa ja samanlaisia muuntajia 48V latureista. Muuntajat ovat sen kokoisia että kun kolmen paketti kannettiin rappuja pitkin kerholle, oli joksikin aikaa sovitettava ahteria tuolin päälle. Muuntajat lähtevät helposti erilleen, nyt olisi powerin rakentajille "keskipisteitä" mistä alkaa. Pahvilaatikossa on kasa kaikkea muuta pikkusälää. Kannattaa penkoa, pitäkäähän puolenne ennen kuin joutuvat kirppismyyntiin SRAL:n tapahtumissa.

Postiloota OH3RDB

Elo-syyskuussa Boksia on "hienosäädetty". Sanomat kulkevat, pääasiassa muualta Valkeakoskelle. Reitti Hämeenlinnasta etelään on hiukan tökkinyt mutta ajoittain se kuitenkin on ollut toiminnassa. Lokakuun aikana se näyttää taas "vakiintuneen toimimaan". Boksi saatiin myös pelaamaan sillä varsinaisella 9600 bd yhteydellä oh3rba:lle. Taajuudet ovat nyt jo ne oikeat. Loppukesän boksiliikenne oli vähän alamaissa etelän pätkivän reitin takia. OH messuja ei juuri ole liikkeellä, nekin jotka ovat, sisältävät pääasiassa jotain ohjelmatavaraa. Sääkuvia ym. kuvatuksia siellä liikkuu myös, niitä tulee vain harvoin katselleeksi. Muuta ulkomailta tulevaa asciitavaraa kyllä riittää, osa jotain muuta kieltä kuin Lontoon murretta mutta kannattaa silmäillä, voi löytyä jotain mielenkiintoistakin.
    Boksi toimii muuten todella vakaasti, ei ole havaittu kaatumisia tai muita "tökkejä". Ohjelmisto pitää kovalevyn järjestyksessä, heittää yli-ikäiset messut menemään yms. joten lootaa ei tarvitse kuin käyttää ja "päältäpäin katsella". Komento "? HELP" on kova sana, siitä se lähtee kun uusi käyttäjä ottaa siihen connektin.
    Siinä on erinomainen toiminta tämä "CONFERENCE", keskustelutila, kaikki siihen liittyneet asemat voivat jutella keskenään suoraan ilman "talk" tai muita komentoja. Siihen pääsee komennolla "C" ja ulos lähdetään komennolla ".Q". Piste kuuluu kaikkien komentojen alkuun silloin kun olet conference -tilassa, muuten kaikki kirjoitettu teksti menee kaikille conference:ssa oleville asemille. Conference:lla voit "kaapata" toisia mukaan keskustelurinkiin. Ensin otat konnektin lootaan "C OH3RDB" ja sitten menet conference:lle komennolla "C" (ilman pistettä). Jos haluat sitten "kaapata" esim oh3ko:n mukaan, annat tällaisen simppelin komennon: ".C 1 OH3KO" (huom.piste ja välilyönnit). Ykkönen tarkoittaa 2m porttia, kakkonen 70cm porttia. Jos oh3ko ei ole kuulolla, tulee ilmoitus: "Liikaa lähetysyrityksiä". Kokeile.

SRAL:n Syyspäivät

16-18.11.2001 Järvenpäässä. Mukaan vaan. RA:ssa tarkempia tietoja. oh3bn on menossa autolla lauantaina ja sunnuntaina. Kirpputorikamaa otetaan mukaan (ainakin myytäväksi) sen verran kuin saadaan mahtumaan mukaan. Lähdetään kerhon pihasta lauantaina n.8:30 niin monella autolla kuin on tarpeen. Samoin sunnuntaina. Kirpputorihuutokauppa alkaa sunnuntaina klo 13:00.
    Tehtäiskö kunnon tempaus ja oltaisiin kerrankin tosi isolla porukalla Syyspäivillä...? Olisi helppo asia toteuttaa käytännössä...

Kehitellään kirjanpitoa

Voitaisiin vähän nykyaikaistaa ja helpottaa kerhon kirjanpitoa. Asiaa kokeiltiin eräällä merkkipohjaisella demoversiolla mutta siinä ei saa tehtyä varmuuskopioita vaikka se muuten riittäisi demonakin. "Mutkan kautta" tehdyt varmuuskopiot eivät toimi, siinä on ohjelmassa jokin juju ettei se pelaa. Tietysti jos kopioisi koko hakemistorakenteen, mutta tarttis olla kirjoittava romppu eikä se sillai ole oikein järkevä. Toinen ohjelmisto on Access, voitais yrittää sitä, kokeilu näytti lupaavalta. Katsotaan, ollaanko vuosikokoukseen mennessä ehditty tekemään asialle jotain. Tietenkin täytyy kysyä, olisiko jollakin jo olemassa ohjelma / sopivat pohjat jolla voitais kirjanpitoa alkaa tekemään?

Otetaan työn alle kerhon uudet säännöt

Vaikka kritiikkiäkin on asiasta kuultu, asia puolustaa paikkaansa siinä, että päästäisiin siitä todella kalliiksi osoittautuneesta kokousilmoituksesta. Nykyisin kokouskutsu toimii monella muullakin menetelmällä, tulee paljon halvemmaksi vaikka soittaa puhelimella kaikille erikseen.
    Samalla säännöt muokattaisiin lähemmäksi nykyaikaisia yhdistyksen sääntöjä. Maistraatista saatiin malliesimerkkejä joista ne voidaan viilata. Projekti ottaa aikaa, ei sitä kiireessä tarvitse tehdä. Nykyiset säännöt ovat alkuperäiset perustamissäännöt, vuodelta 1953. Ne säilyvät kuitenkin arkistojemme aarteina.

Löytyiskö kerholle peltikaappia?

Jos nurkissasi lojuu ylimääräinen peltinen kaappi jonka saa jollakin tavalla kunnolla lukkoon, löytyy sille kerholta käyttöä. Se voi olla pienikin, kunhan sinne mahtuu muutamia A4 kokoisia mappeja ja jotain "pikkusälää".
    Pultattaisiin kerholla seinään ja laitettaisiin sinne tärkeimmät paperit. Eipä nuo kerhon paperit ole mitenkään salaisia mutta jotenkin saisivat olla kuitenkin paremmin "tallessa". Avaimen haltijoina saisi olla vaikka koko hallitus.

Syksyn jatkoja, de oh3bn


Sivu on tehty 3 marraskuuta 2001
oh3lp