Valkeakosken Radioamatöörit ry.
oh3ab

VUOSIKERTOMUS 2001


Yleiskatsaus 2001

Kerhotoimintamme vuonna 2001 oli melkoisen aktiivista. Kaiken keskeltä nousee kuluneena vuonnakin esiin muutamia erityisiä tapahtumia joista jäljempänä lisää.
    Kerhon taloustapahtumat voitaneen mainita sanonnalla "normaali", tilinpäätös näytti lievää voittoa. Suuria voittojahan emme ole tavoitelleetkaan, pääasia että päästäisiin positiiviseen tulokseen. Pyrittiin toteuttamaan käytännössä vuosikokouksessa suunnitellut asiat.

Hallintoasioita

Vuosokokous pidettiin 18.2.2001 kerhotiloissa. Vuonna 2001 hallituksen jäseninä ovat toimineet OH3BN (pj), OH3KUN (vpj), OH3NWD (th), OH3HTI, OH3HLY, OH3SM, OH3LP (varaj.), OH3KO (varaj.). Kerhoaseman hoitajana oli OH3BN. Tilintarkastajina OH3MAF ja OH3KOH. Vuosikokouksessa merkittävin asia oli aloittaa kerhon uusien sääntöjen työstäminen.
    Hallitus kokoontui 7.3.01 päättämään Suomi - Viro RAS kisasta ja muutamista hankinta-asioista sekä kerhon sääntöjen käsittelyasioista. Sääntöjen osalta päätettiin edetä "pitkän kaavan mukaan" eli hoidetaan muutamat asiat ensin alta pois ja otetaan säännöt esiin rauhallisemmalla hetkellä. Suurimpana muutoksen aiheena on kallis kokousilmoitus. Samalla tarkistetaan muutkin kohdat.
    Vaikka varsinaiseen hallintoon ei liitykään, niin mainittakoon, että paperipostilokeron hoitajana on toiminut ansiokkaasti OH3HLY. Sitten upeita kerhon internet kotisivuja on ylläpitänyt OH3LP. Kotisivut teki aluksi OH3KUN ja pian sivut siirrettiin Valkeakosken kaupungin serverille jolloin ylläpitäjäksi ryhtyi -3LP.

Kerhon jäsenistö

Silent Key: Tatu Sivula, OH3OV, 4.7.2001. Tatu oli radiokerhomme perustajia. 21.3.01 saimme radiokerhomme jäseneksi Mikko Niemisen, OH3HTU Lempäälästä. tervetuloa mukaan!
    Jäsenmäärä vuoden 2001 lopussa oli 32.

Kerhotilat

Tammikuussa oli pientä valaistusremonttia. Saku -3SM asensi lisää valaisimia kattoon ja myös pistorasioita "verstas-osaston" seinälle. Pari kertaa käytiin vuoden aikana lokerikkohankinnoilla. Pultattiin seinään lisää komponenttilokeroita. Tavallisimpia ruuveja hankittiin kaupasta muovikassillinen jotka lajiteltiin lokeroihin. Vanhatkin ruuvit laitettiin "ojennukseen".
    Purettiin vanhoja romuja vintiltä, otettiin käyttökelpoisemmat osat talteen. Tämä siivoustyö oli niin iso että sitä jäi vielä seuraavallekin vuodelle. Tarkoitus on vähitellen koota huomattava valikoima kaikenlaista komponenttitavaraa lajiteltuna varastoon. Lokerikkoihin kertyneitä tavaroita voi jäsenistö käyttää omiin projekteihinsa, maksu omantunnon mukaan kassaan.
    Lisää pientä kirpputorilla myytävää roinaa toi OH3BN "suolakaivoksen" romunhävitystalkoista. Ostettiin lisää uusia työkaluja. Nyt alkaa tätäkin tavaraa olla jo käyttökelpoinen määrä kerholla.

Kerhon laitteisto

Toimivien laitteiden määrä kerholla lisääntyi tuntuvasti jäsenistön toimesta. A4 kokoa tulostavan laserprintterin kerholle lisävärin kanssa toi OH3HTU, siitä kiitokset! OH3MEO lahjoitti pikkuvikaisen radiomodeemin, PK-232:n kerholle, siitä myös kiitokset! Modeemin korjasivat toimivaan kuntoon OH3HTI ja OH3KUN. OH3SM toi myöskin pikkuvikaisen radiomittapaikan (Rohde & Schwarz SMFS) manuaaleineen kerholle, myös korjasi sen. Siitä jälleen kiitokset! Nyt on vastaanottimien ja lähettimien mittausasiat aivan toisella tasolla kuin koskaan.
    Sitten on pitkäaikaisessa lainassa radiomodeemi postilaatikkokäytössä, PK-96. Sen on luovuttanut käyttöömme OH3KUN toistaiseksi. Sillä hoidetaan nopea pakettiyhteys (9600 b/sek) Hämeenlinnaan. Siitä edelleen kiitokset! Kumarruksia aiheuttaa myös vanha kunnon AVO-8 yleismittari, se on se vanha kunnon oikea RMS mittalaite. Kerholla on korjaamatta vielä stereolaitteisto (lienee OH3MEO:lta). Eiköhän siihenkin henki joskus vielä löydetä.
    Pakettiradiopostilaatikko, OH3RDB käynnistettiin jälleen kerholla pitkäperjantaina. Sellainen oli myöskin samalla tunnuksella muutamia vuosia sitten. Siinä on kaksi porttia ulkomaailmaan, 144.825 MHz nopeudella 1200 bd, ja 432.725 MHz nopeudella 9600 bd. Kumpaakin voi käyttää ns. käyttäjäliittymänä. Gateway taajuudelta toiselle on käytössä. Postilaatikolla on ollut yksi kerhostamme riippumaton ongelma: eteläisen Suomen runkoverkon katkos, joka estää sanomien kulun "isoon maailmaan" ja takaisin myös Hämeenlinnassa.

Internet

Yksi vuoden merkittävimmistä asioista oli internet yhteyden saaminen kerhon tietokoneeseen. Se alkoi toimia 23.4.2001 aikamoisen kaapelinvetotalkoiden jälkeen. Kaapeli vedettiin kerhotiloista musiikkikirjaston lainaustiskin vieressä olevaan HUB kaappiin. Pituutta kaapelille tuli noin 50 metriä. Muutama hankala seinä / lattian läpivienti aiheutti hikipisaroita nenänpäähän mutta vaivannäkö kyllä kannatti. Asetukset teki OH3HTI.
    Internet on ollut ahkerassa käytössä tietojen hankintaan, kerhon internet sivujen ylläpitoon ym. Sähköpostin kautta on hoidettu runsaasti asioita SRAL:n toimiston kanssa. Internet mahdollisti sähköpostin käytön kaikille jäsenille kerholta. Se on myös merkittävästi lisännyt kerholla kävijöiden määrää. Internetin toteutuksesta iso TNX kaupungin tietohallintopäällikölle!

Kerhoillat

Keskiviikkoisin klo 18:00. Tiedossa ei ole yhtään "tyhjää" kerhoiltaa, jopa juhlapäivien seassa on oltu kerhoilloissa. Vuonna 2001 oli monenlaista puuhaa kerhon lauitteistomäärän lisääntyessä. Kyllä se HF radiokin on ollut joka kerran kuuntelulla vaikka QSOja onkin pidetty melko vähän kerhoilloissa. Yksi syy vähäiseen QSOmäärään on murtohälyttimien saama häiriö 3.5 MHz:n lähetteestä. Vastauksia ei ole tullut vaikka ollaan kyselty miten voisimme häiriön poistaa. Täytyy ottaa kovennetut kyselynmenetelmät käyttöön.

Leirit ja tapahtumat

Osallistuttiin kaikkiin isompiin SRAL:n tapahtumiin kuten Talvipäivät, Kesäleiri, Syyspäivät. Kesäleirillä ei ollut omaa kirpputorimyyntiä mutta muissa tapahtumissa kyllä.
    Kesäkuussa järjestettiin Suomi - Viro ja SM RAS-kilpailut Kylmäkoskella Saajanmajalla. Osallistujamäärä kilpailuun oli melkoisen iso ja tapahtumaan muuten osallistuvien määrä melkein "massiivinen". Saimme taas kerhomme näkyviin, myös Virossa. Suomi voitti Viron hyvin niukasti. Kisasta tuli runsaasti positiivista palautetta. Erityisenä positiivisen palautteen tuojana olivat muonitusosaston hommansa osaava YL / XYL kaarti, ilman heitä olisi mennyt koko kisatapahtuma pieleen. Saunamajuri (-3MFT) oli myös oleellinen ja hyvinkin tuntuva kisan saunaosaston toiminnan kannalta.
    Syyskuun 9. kävimme Lahden Radiomuseossa 8 henkilön voimalla katsomassa Suomen radiotoiminnan historiaa. Sitten OH3TY esitteli meille Lahden kerhon OH3AD tiloja ja toimintaa Radiomäellä.

Radiokilpailut

Kerhoasema oli pari kertaa äänessä kilpailuissakin. Maaliskuun VHF testi workittiin Ylöjärven tornista. Siellä on antennimme pultattuna kaiteeseen. VHF testeihin päästiin aika huonosti, kellonajat ovat vähän hankalat kun vasta aamuyöllä pääsee nukkumaan ja aamulla täytyy sitten herätä töihin. Lisäksi muut työasiat menevät valitettavan usein niin, että täytyy jättää VHF testi väliin. Kerholta tai kotoa workkiminen voisi toisinaan muuten onnistuakin mutta siihen ei ole motivaatiota kun ollaan totuttu korkeiden tornien hyvään QSON kulkemiseen. Joulukisassa oli OH2OOO äänessä -3bn:n kesäQTH:sta molempina päivinä.
    Kerhon jäsenet workkivat omilla tunnuksillaan jonkin verran erilaisia kilpailuja.

Koulutus

Syyskuussa aloitettiin CW kurssin kokeilu 2m bandilla. Kurssiin osallistui OH3HVR ja OH3HPV joka ei ainakaan vielä ole kerhomme jäsen. Alkuperäinen tavoite oli saada vuoden 2002 puolella heidät ainakin CW1 tutkintoon. Kurssi aloitettiin 3.9.2001 ja sitten onkin oltu lähes joka ilta klo 20:00 SA bandilla CW kurssipuuhissa. Yllättävästi vuodenvaihteessa muuttuivat CW tutkintovaatimukset helpommiksi, 25 mki/min.
    Aloitimme vuodenvaihteessa välittömästi CW antoharjoitukset ja näyttää siltä, että kaverit ovat valmiita tammikuun aikana uuteen CWH tutkintoon. Tammikuun (v.02) puolivälissä on takana noin 85 opiskelutuntia. Siinä ajassa on opiskelijat kuunnelleet noin 90 000 CW merkkiä. Antopuolella ei ole merkkimäärätilastoja. Kurssiamme mainostettiin SRAL:n toimesta RA lehdessä ja TXT TV sivuilla.
    Kurssin "meklarina" toimi OH3BN ja CW opetusohjelmana MORSE200. 2m taajuus on 144.401 ja mode SSB / CW. Aluksi kokeiltiin 2m ja HF yhteiskäyttöä mutta kelivaihtelut HF:llä oli liian isot joten siirryttiin kokonaan 2m:lle. Radiosuunnistuksesta pidettiin muutamia käytännön pikakursseja RAS kisojen yhteydessä.

Tiedotustoiminta

OH3BN on värkkäillyt 5 kertaa jonkinlaisia kerhotiedotteita v. 2001. Oma lukunsa on kerhon internet sivut joilta löytyvät myös nämä "kerhoinfot". Internet sivuille pääsee montaa tietä, esim Valkeakosken kaupungin sivuilta /muut yhdistykset/ tai SRAL:n sivuilta. Lehti-ilmoituksia yhdistyspalstalla ei ollut kokousilmoituksen jälkeen.
    Kerhoposti levitetään pääosin sähköpostilla joka on paras keino tähän tarkoitukseen. Siitä tehdään vain muutama paperiversio. Lisäksi on kerhon pakettiradioBBS:ssä joskus jotain pikkuasioita kerhopuuhista ja sinne ladataan SRAL:n bulletiini erikseen jos runkoverkko on epäkunnossa.
    PakettiradioBBS OH3RDB sisältää myös kiinteästi tietoa, esim tietokoneen porttien liitännät yms. ovat sieltä katsottavissa. Sinne saa käyttäjät ladata lisää tiedostoja radion välityksellä ilman erityisiä salasanoja. Tiedot ovat DOS hakemistossa ja sinne pääsee komennolla "D" ja käyttöohjeita tulee komennolla "H" tai "?".

Erkki OH3BN


Sivu on tehty 15 tammikuuta 2002
oh3lp