Isonkyrön Backman suku

Etusivu | Kantaisä | Suvun tarinoita | Kotisivuja | Sukutaulut | Kuvia1 | Kuvia2 | Kuvia3

Backman suvun tarinoita...

Välskärin kertomuksia
Suvusta on olemassa erinomainen sukutarina, "Sakari Topeliuksen Välskärin Kertomuksia, jos se sellaiseksi kuvitellaan. Nimittäin, maisteri Jaakko Laurilan kirjoittamassa artikkelissa Välskärin kertomusten henkilökuvia (Kytösavut X,s.153-164) sivulla 159 mainitaan mm., että:
    "Tuntuu siltä, että Topelius olisi ollut ainakin yleispiirteisesti selvillä tästä sukunsa haarasta, jonka juuret johtavat Isoonkyröön ja Vaasaan. Siten ovat isoäidin ja äidin kertomukset suvun entisistä vaiheista voineet antaa virikkeitä nuorelle pojalle, jonka mieli oli altis tälläisille tarinoille.
    Topelius oleskeli useaan otteeseen Isossakyrössä, jossa hänen serkkunsa Frans Mikael Topelius oli Orisbergin tehtaalla pappina ja koulunopettajana. Täällä hän kävi rippikoulunsakin. Tällöin hän tutustui myös ympäristöön, mm. Perttilän taloon, jossa silloin oli hänen äidinpuoleista sukujuurtaan oleva isäntä. Samoin oli Larssonien sukutalossa Laurilassa tähän aikaan isäntänä huomattava tämän suvun edustaja.
    Näistä sukusäikeistä Topelius on sitten solminut "Välskärin kertomusten" langat. Berttil Backman on Kustaa Bertel (Perttilä), Lauri Larsson on Vaasan mahtava kauppias Kristian Backman nuorempi. Paul Bertelskjöldin ylioppilasajat muistuttavat Kristian Backman vanhemman edesottamuksia Turussa. Rovasti Larssonilla on vastineensa Halikon rovasti Filip Backmanissa tai Laihian rovasti Samuel Backmanissa. Antti Vaismaa on sangen sopiva Aaron Perttiläksi", jne.
Tarinat ovat tarinoita, mutta lukiessaan ne voi kuvitella todeksi ja saada uusia tuntemuksia...

Toinen tarina
Ilmari Kianto kirjoitti 1936 romaanin Patruunan tytär. Axel Backman on patruuna Börje Böckling, jonka tytär Martta Regina Böckling (Sofia Wilhelmiina Backman) isänsä katkeroittaen rakastui Ämmän ruukin seppään Olavi Ojapiiluun - Josef (Säilynoja) Säilänen - poika Leo (Alfred Fredrik Constantin Säilynoja). Kurimon kirjanpitäjä Rafael Böckling on Joel Backman, jne. Patruunan kotiopettajatar Floora Falk ja Suomen ensimmäinen naisrunoilija Iisa Asp, mm., mainitaan kirjassa omilla nimillään.
    Patruunan tytär romaanin sanotaan pohjautuvan aikalaisten kertomuksiin. On vaikea arvioida mikä on totta ja miten paljon se heijastaa boheemista kirjailijaa itseään. Ainakaan Sofia Backman ei ole kovin kiireellä Kurimosta lähtenyt, koska kirkonkirjoissa on muuttomerkintä ensin Viipuriin ja sitten Pietariin. Joel Backman kuolee 22 vuotiaana, kuten kirjan Rafael Böckling, mutta onko Axel Backman ollut niin julma poikaansa kohtaan kuin romaanihenkilö Börje Böckling. Sitä en usko.

Muitakin tarinoita
Koska Juhani Aho, Anni Swan, Sakari Topelius ja monet muut kirjailijat ja tutkijat kuuluvat Backman sukuun, on luonnollista, että suvusta ja sen jälkeläisistä on kirjoitettu runsaasti tarinoita, kirjoja ja sukuselvityksiä. Osa niistä rikastuttaa paikoin näitäkin sivuja...