Isonkyrön Backman suku

Etusivu | Kantaisä | Suvun tarinoita | Kotisivuja | Sukuseuroja | Sukutaulut | Kuvia1 | Kuvia2 | Kuvia3

Juurettomuutta
Isäni ja isoisäni menehtyivät 1966. Olin silloin 16-vuotias. Äitini jäi yksin kolmen alaikäisen lapsen ja juuri valmistuneen omakotitalon velkojen kanssa. Nämä muistot mielessäni, tunsin ajan mittaan jonkinlaista juurettomuutta, joka hiljalleen kypsytteli sukututkimusharrastuksen pariin. Aloitin työväenopiston sukututkimuskurssin syksyllä 1986. Opettajana toimi Sääksmäen seurakunnan entisen kirkkoherra Elja Penttilä. Samalla aloitin myös esivanhempieni ja isäni puoleisen Backman-suvun tutkimukset...
    Pian sain havaita, että Suomessa on useita Backman -nimisiä sukuja. Varsinaisten sukujen lisäksi on tämän nimisiä käsityöläisiä ja sotilaita, joilla tämä nimi ei aina näytä olleen periytynyt.

Vähän alkujuurista
Isonkyrön Tuuralan kylän Pakkalan (Backala) talosta 1600-luvun puolivälissä sukunimensä muotoillut Backman suku tunnetaan ainakin 1600-luvun alkupuolelle saakka. Pakkalan talo sijaitsi pienellä mäellä Tuuralan kylätie 34 kohdalla ennen Myllymäentien risteystä.
    Kantaisästä (Bertel Antinpoika Vaismaa "Backman" tai Matti Viik) ja heidän lapsistaan historiantutkijat ovat olleet eri mieltä. Sen sijaan kantaäidistä (Elisabeth Filipintytär) kiistaa ei ole ollut. Tämän takia oli luonnollista valita Elisabeth Filipintytär Backman suvun kantavanhemmaksi.
    Matti Viikin testamentin perusteella Matti Viikin ja Elisabeth Pihilipintyttären lapsia olivat Samuel, Philip, Christian, Elisabeth ja Margareta. Bertel Antinpojan ja Elisabeth Pihilipintyttären lapsia ovat näin ollen Jacob, Jöran, Matts ja Henrik. - Markku Pihlajamäki: Matti Viikin testamentti. Eteläpohjalaiset Juuret 2/2018 s.59.

DNA tutkimus
Elisabethin joidenkin lasten isyys voitaisiin ehkä varmistaa DNA-tutkimuksen avulla. Backman suvun alkuperän ja samalla suomalaisten juurien selvittämiseksi, olisi hyvä jos mahdollisimman moni osallistuisi projektiin ja tilaisi aluksi vaikka serkkutestin (Family Finder) Suomi DNA-projektin kautta. Sen normaalihinta on 79 dollaria, mutta tarjoushinnat ovat vaihdelleet 49-59 dollarin välillä. Tosin serkkutestistä ei ole hyötyä suvun alkuperän selvittämisessä, mutta lähisuvun kartoittamiseen se on oiva väline ja halpa isyystesti.
    Oman sivun kautta voi sitten tarjoushinnoilla tilata muita parhaaksi katsomiaan testejä. Uusiin testeihin ei tarvitse antaa uutta näytettä, se tehdään vanhasta näytteestä. Esimerkiksi serkkutestin teettäneillä on ollut mahdollisuus ostaa Big Y-700- testi ($649.00) 449 dollarin tarjoushinnalla. Big Y-700 on tällä hetkellä uusin, monipuolisin ja tarkin isälinjan testi. Sen tilattuaan ei tarvitse tilata muita isälinjan testejä.
    DNA-testin mukaan olen "Iivarin" poikia, jotka Balkkanilta vuosituhansien aikana siirtyivät Tanskan salmien kautta Ruotsiin ja edelleen Suomeen. Kannan perimässäni mm. I-haploryhmää Z133. Se on noin 1300-vuoden ikäinen mutaatio, joka luultavasti syntyi muinaishämäläisellä alueella. Sen kantajista osa siirtyi Etelä-Pohjanmaalle. Siellä tunnetaan mm. noin 650 vuoden ikäinen I-Y16812 alaryhmä I-Y24060 (id:YF11151), joka varmistui perimästäni BigY-testin jälkeen Y-Fullin analyysin kautta 20.10.2017.
    Johan Backmanin sukuhaarasta valmistui yksi Y67-testi marraskuussa 2017. Todennäköisesti henkilö kuuluu samaan habloryhmään I-Y24060, koska molemmilla on I-Y16812-ryhmässä toistaiseksi ainutlaatuinen merkkigeeni DYS481=27, joka on voinut syntyä yhteisellä esi-isällä. Mutta milloin?
    Matin sukuhaarasta yhden Big Y-700 testin valmistuttua 15.5.2019 meille nimettiin I-Y24060 jälkeen syntyneitä mutaatioita: FT64169, BY52280 ja I-Y112416. - Y-Fullin mukaan nuorin I-Y112416 mutaatio on syntynyt noin 75-vuotta sitten, mahdollisesti isälläni. Sen sijaan vanhempien FT64169 ja BY52280 mutaatioiden syntymisajankohtaa ei vielä tiedetä. Parin sopivan henkilön Big Y-700-testillä nämä mahdollisesti Backman-suvun omat sukupuun oksat voitaisiin ajoittaa.

Kaikki muuttuu
Niin kävi myös suvulla lähes 300 vuotta olleelle Backman-nimellekin. Siihen vaikutti voimakas suomalaisuuden- ja sen kautta sukunimenmuutosaate, joka kohdistui vieraskielisiin sukunimiin, mm. Kalevalan satavuotisjuhlien aikoina 1935–36. Tällöin Backman-nimi sai väistyä ja sen tilalle vaihdettiin seuraavia nimiä: Jokimo, Kaukometsä, Kurimo, Kytökallio, Paunasalo, Perholehto ja Perolahti.
    Sukupolvelta toiselle periytynyt Backman-sukunimi on hiljalleen hävinnyt suvulta Suomessa, mutta sukuun on naitu Backman- nimisiä ja jotkut ovat vaihtaneet nimensä Backmaniksi.
    Naimakauppojen myötä Backman sukua jatkavat monet muut suvut, kuten: Aho, Airas, Ala-Kurikka, Brofeldt, Cannelin, Costiander, Ekman, Hansten, Heikinheimo, Hellemaa, Hellman, Ingman, Iso-Kurikka, Karttunen Kecklund, Keckman, Kuoppamäki, Laurunen, Lenander, Luhtasaari, Makkonen, Manninen, Mechelin, Merikallio, Nauklér, Ojanen, Päivärinta, Rauramo, Reinilä, Salervo, Schroderus, Snellman, Spoof, Sundholm, Swan Söderström, Topelius, Wegelius, Westerlund, Vihma, Vuorjoki, Vähä-Kurikka, Österbladh, jne...

Sukutaulut
Sukutaulut-nimisestä linkistä avautuu nimihakemistot ja jälkipolvitaulukaaviot. Tarkemmat henkilötiedot saa näpäyttämällä nimeä joko hakemistossa tai kaaviossa. Rakenteissa voi liikkua moneen suuntaan. Sukulaissuhteet hahmottaa kuitenkin paremmin taulukaavioiden avulla.

Lisätietoa ja kuvia
Toivon saavani sivuille lisää valokuvia ja täydennyksiä henkilötietoihin sekä tietoa sivuilla olevista virheistä.
   Sivun voi kopioida muutoksia varten mm. seuraavalla tavalla. Vedä hiiren kohdistin kopioitavan tekstin yli vasen painike pohjassa. Näin teksti tulee valituksi. Paina sitten Ctrl- ja samalla C näppäintä, niin teksti siirtyy leikepöydälle, josta sen voi siirtää Ctrl ja V näppäimillä Muistio- (Notepad) tai muuhun tekstinkäsittely- tai suoraan sähköpostiohjelmaan. Lähetä korjattu teksti sähköpostilla allekirjoittaneelle. Tai ilmoita muulla tavalla muutostarpeista.
    Alkuperäisistä isoista digikuvista saa parhaat nettikuvat. Skannatkaa valokuvatkin sen vuoksi mieluiten isoiksi. Muokkaan ne sitten sopivaksi. Postin kautta lähetetyt alkuperäiset valokuvat luonnollisesti palautan annettuun osoitteeseen. Mieluiten otan vastaan digimuodossa ja sähköpostitse.
    Monilla on oma kotisivu, jonka osoitteen myös mielelläni lisäisin sivulle.

Vaakuna

Sivut on tehty 18 huhtikuuta 2000

Kari Paunasalo
kari.paunasalo(at)gmail.com