Isonkyrön Backman suku

Etusivu | Kantaisä | Suvun tarinoita | Kotisivuja | Sukuseuroja | Sukutaulut | Kuvia1 | Kuvia2 | Kuvia3

Juurettomuutta
Isäni ja isoisäni menehtyivät 1966. Olin silloin 16-vuotias. Äitini jäi yksin kolmen alaikäisen lapsen ja juuri valmistuneen omakotitalon velkojen kanssa. Nämä muistot mielessäni, tunsin ajan mittaan jonkinlaista juurettomuutta, joka hiljalleen kypsytteli sukututkimusharrastuksen pariin. Aloitin työväenopiston sukututkimuskurssin syksyllä 1986. Opettajana toimi Sääksmäen seurakunnan entisen kirkkoherra Elja Penttilä. Samalla aloitin myös esivanhempieni ja isäni puoleisen Backman-suvun tutkimukset...
    Pian sain havaita, että Suomessa on useita Backman -nimisiä sukuja. Varsinaisten sukujen lisäksi on tämän nimisiä käsityöläisiä ja sotilaita, joilla tämä nimi ei aina näytä olleen periytynyt.

Vähän alkujuurista
Isonkyrön Tuuralan kylän Pakkalan (Backala) talosta 1600-luvun puolivälissä sukunimensä muotoillut Backman suku tunnetaan ainakin 1600-luvun alkupuolelle saakka. Pakkalan talo sijaitsi pienellä mäellä Tuuralan kylätie 34 kohdalla ennen Myllymäentien risteystä.
    Kantaisästä (Bertel Antinpoika Vaismaa "Backman" tai Matti Viik) ja heidän lapsistaan historiantutkijat ovat olleet eri mieltä. Sen sijaan kantaäidistä (Elisabeth Filipintytär) kiistaa ei ole ollut. Tämän takia oli luonnollista valita Elisabeth Filipintytär Backman suvun kantavanhemmaksi.
    Matti Viikin testamentin perusteella Matti Viikin ja Elisabeth Pihilipintyttären lapsia olivat Samuel, Philip, Christian, Elisabeth ja Margareta. Bertel Antinpojan ja Elisabeth Pihilipintyttären lapsia ovat näin ollen Jacob, Jöran, Matts ja Henrik. - Markku Pihlajamäki: Matti Viikin testamentti. Eteläpohjalaiset Juuret 2/2018 s.59.
    Elisabethin joidenkin lasten isyys voitaisiin ehkä varmistaa DNA-tutkimuksen avulla. Oman Y-DNA67-näytteeni perusteella suora isälinja johtaa ehkä Ylistaroon. Backman suvun alkuperän ja samalla suomalaisten juurien selvittämiseksi, toivon monen suoran isälinjaisen mieshenkilön osallistuvan ja tilaavan Y-DNA67 merkkigeenin testin Suomi DNA-projektin kautta. Y-DNA12, Y-DNA25 ja Y-DNA37 ovat liian epätarkkoja vertailutarkoituksiin, mutta päähaprorymä niilläkin selviää. Jos tilaa suoraan BigY-testin sen kylkiäisenä saa Y-DNA500 merkkigeeniä. Silloin ei tarvitse tilata muita isälinjan testejä.
    DNA-testin mukaan olen "Iivarin" poikia, jotka Balkkanilta vuosituhansien aikana siirtyivät Tanskan salmien kautta Ruotsiin ja edelleen Suomeen. Kannan perimässäni mm. I-haploryhmää Z133. Se on noin 1300-vuoden ikäinen mutaatio, joka luultavasti syntyi muinaishämäläisellä alueella. Sen kantajista osa siirtyi Etelä-Pohjanmaalle. Siellä tunnetaan mm. noin 750 vuoden ikäinen Y16812 alaryhmä Y24060 (id:YF11151), joka varmistui perimästäni BigY-testin jälkeen Y-Fullin analyysin kautta 20.10.2017.
    Nuorempiakin mutaatioita tunnistettiin, mutta niistä ei voi muodostaa nimettyjä "sukupuun oksia" maapallon väestöä koskevaan Y-Fullin sukupuuhun, koska BigY- analyysia muista Backman- suvun henkilöistä ei ole tehty. Johan Backmanin sukuhaarasta valmistui yksi Y67-testi marraskuussa 2017. Todennäköisesti hän kuuluu samaan habloryhmään Y24060, koska molemmilla on Y16812-ryhmässä toistaiseksi ainutlaatuinen DYS481=27, joka on voinut syntyä yhteisellä esi-isällä. Tämä selviäisi BigY-testin avulla ja samalla luultavasti löytyisi uusi sukupuun oksa.
    Serkkutesti (Family Finder) antaa myös mielenkiintoisia tuloksia. Itselläni DNA-testin tehneitä serkkuja näyttää olevan nyt yli 5000. Tosin serkkutestistä ei ole hyötyä suvun alkuperän selvittämisessä, mutta lähisuvun kartoittamiseen se on oiva väline ja halpa isyystesti. - Äitilinjaltani olen H1a8a + 234G.

Kaikki muuttuu
Niin kävi myös suvulla lähes 300 vuotta olleelle Backman-nimellekin. Siihen vaikutti voimakas suomalaisuuden- ja sen kautta sukunimenmuutosaate, joka kohdistui vieraskielisiin sukunimiin, mm. Kalevalan satavuotisjuhlien aikoina 1935–36. Tällöin Backman-nimi sai väistyä ja sen tilalle vaihdettiin seuraavia nimiä: Jokimo, Kaukometsä, Kurimo, Kytökallio, Paunasalo, Perholehto ja Perolahti.
    Sukupolvelta toiselle periytynyt Backman-sukunimi on hiljalleen hävinnyt suvulta Suomessa, mutta sukuun on naitu Backman- nimisiä ja jotkut ovat vaihtaneet nimensä Backmaniksi.
    Naimakauppojen myötä Backman sukua jatkavat monet muut suvut, kuten: Aho, Airas, Ala-Kurikka, Brofeldt, Cannelin, Costiander, Ekman, Hansten, Heikinheimo, Hellemaa, Hellman, Ingman, Iso-Kurikka, Karttunen Kecklund, Keckman, Kuoppamäki, Laurunen, Lenander, Luhtasaari, Makkonen, Manninen, Mechelin, Merikallio, Nauklér, Ojanen, Päivärinta, Rauramo, Reinilä, Salervo, Schroderus, Snellman, Spoof, Sundholm, Swan Söderström, Topelius, Wegelius, Westerlund, Vihma, Vuorjoki, Vähä-Kurikka, Österbladh, jne...

Sukutaulut
Sukutaulut-nimisestä linkistä avautuu nimihakemistot ja jälkipolvitaulukaaviot. Tarkemmat henkilötiedot saa näpäyttämällä nimeä joko hakemistossa tai kaaviossa. Rakenteissa voi liikkua moneen suuntaan. Sukulaissuhteet hahmottaa kuitenkin paremmin taulukaavioiden avulla.

Lisätietoa ja kuvia
Toivon saavani sivuille lisää valokuvia ja täydennyksiä henkilötietoihin sekä tietoa sivuilla olevista virheistä.
   Sivun voi kopioida muutoksia varten mm. seuraavalla tavalla. Vedä hiiren kohdistin kopioitavan tekstin yli vasen painike pohjassa. Näin teksti tulee valituksi. Paina sitten Ctrl- ja samalla C näppäintä, niin teksti siirtyy leikepöydälle, josta sen voi siirtää Ctrl ja V näppäimillä Muistio- (Notepad) tai muuhun tekstinkäsittely- tai suoraan sähköpostiohjelmaan. Lähetä korjattu teksti sähköpostilla allekirjoittaneelle. Tai ilmoita muulla tavalla muutostarpeista.
    Alkuperäisistä isoista digikuvista saa parhaat nettikuvat. Skannatkaa valokuvatkin sen vuoksi mieluiten isoiksi. Muokkaan ne sitten sopivaksi. Postin kautta lähetetyt alkuperäiset valokuvat luonnollisesti palautan annettuun osoitteeseen. Mieluiten otan vastaan digimuodossa ja sähköpostitse.
    Monilla on oma kotisivu, jonka osoitteen myös mielelläni lisäisin sivulle.

Vaakuna

Sivut on tehty 18 huhtikuuta 2000

Kari Paunasalo
kari.paunasalo(at)gmail.com